

Szeroka gama produktów jednoskładnikowych umożliwia indywidualne dobranie konkretnego oleju, w zależności od potrzeb i wymagań skóry.
100% naturalne organiczne glinki pochodzące ze skał osadowych niosą w sobie pokłady składników mineralnych. Absorbują nieczystości, regulują wydzielanie sebum i poprawiają kondycje skory i włosów.
Silnie odżywiają i/lub delikatnie złuszczają martwy naskórek sprawiając, że skóra odzyskuje blask i jędrność.
Hydrolaty, inaczej wody kwiatowe, to produkty wytworzone w wyniku destylacji parą wodną różnych części roślin.
Grecka oliwa TELHINIA z Peloponezu pozyskana w procesie tłoczenia na zimno owoców oliwek odmiany Koroneiki. Odmiana ta charakteryzuje się wysoką zawartością cennych polifenoli, które odpowiedzialne są za efekt „drapania w gardło” i intensywny, świeży smak z wyczuwalnymi nutami owocowo – ziołowymi.
Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.
Oliwa z oliwek to bogate źródło antyoksydantów: kwasów nienasyconych Omega 9, fitosteroli, witamin E i K oraz ponad 30 związków fenolowych: oleocanthal i oleaceina.
Wysoka zawartość cennych polifenoli sprawia, że oliwa z oliwek ma intensywny smak z wyczuwalną goryczą i wywołuje efekt, pieczenia w tylnej części gardła "drapania w gardło" - to bardzo pożądana cecha!
Regularne spożywanie oliwy pozytywnie wpływa na zdrowie:
Oliwa z oliwek najwięcej swoich pro-zdrowotnych właściwości wtedy, gdy jest spożywana na zimno. To idealny dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek i sosów typu winegrette.
Po otwarciu najlepiej przechowywać ją w ciemnym i chłodnym miejscu (w lodowce może tężeć).
Oliwa z oliwek to najpopularniejszy przedstawiciel tłuszczy bogatych w cenne jednonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega 9 głownie kwas oleinowy. Kwasy te posiadają jedno wiązanie podwójne i dzięki temu są dość stabilne i odporne na temperaturę. Znacznie bardziej niż tłuszcze z głównym udziałem kwasów Omega 6 i/lub Omega 3.
Właśnie ze względu na wysoką zawartość kwasów Omega 9 - często uznaje się oliwę z oliwek jako tłuszcz odpowiedni do smażenia. My zalecamy tu ostrożność. "Smażenie" z udziałem oliwy, które jest powszechne w diecie śródziemnomorskiej (uznawanej za jedną z najzdrowszych diet) jest zupełnie innym procesem, niż smażenie „tradycyjnego schabowego”. W diecie śródziemnomorskiej dominują soczyste warzywa i delikatne owoce morza nie wymagające długiej obróbki termicznej czy zrumieniania. Dlatego, w tego typu daniach stosowanie oliwy jest uzasadnione i sprawdzi się ona doskonale. Natomiast jeżeli mówimy o smażeniu prowadzącym do zrumienienia potrawy, to stanowczo zalecamy użycie stabilniejszych tłuszczy np. oleju kokosowego.
Opis
Specyficzne kody
Grecka oliwa TELHINIA z Peloponezu pozyskana w procesie tłoczenia na zimno owoców oliwek odmiany Koroneiki. Odmiana ta charakteryzuje się wysoką zawartością cennych polifenoli, które odpowiedzialne są za efekt „drapania w gardło” i intensywny, świeży smak z wyczuwalnymi nutami owocowo – ziołowymi.
Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.
Oliwa z oliwek to bogate źródło antyoksydantów: kwasów nienasyconych Omega 9, fitosteroli, witamin E i K oraz ponad 30 związków fenolowych: oleocanthal i oleaceina.