![Oliwa z oliwek z Francji, Łagodna, Mild, BIO, ekologiczna, Bio Planete 500 ml Oliwa z oliwek z Francji, Łagodna, Mild, BIO, ekologiczna, Bio Planete 500 ml](https://www.nierafinowane.pl/1225-large_default/oliwa-z-oliwek-mild-lagodna-bio-extra-virgin-francja-bio-planete.jpg)
![Oliwa z oliwek z Francji, Łagodna, Mild, BIO, ekologiczna, Bio Planete 500 ml Oliwa z oliwek z Francji, Łagodna, Mild, BIO, ekologiczna, Bio Planete 500 ml](https://www.nierafinowane.pl/1225-large_default/oliwa-z-oliwek-mild-lagodna-bio-extra-virgin-francja-bio-planete.jpg)
Szeroka gama produktów jednoskładnikowych umożliwia indywidualne dobranie konkretnego oleju, w zależności od potrzeb i wymagań skóry.
Naturalne organiczne glinki pochodzące ze skał osadowych niosą w sobie pokłady składników mineralnych. Absorbują nieczystości, regulują wydzielanie sebum.
Wody kwiatowe to produkty wytworzone w wyniku destylacji parą wodną ziół i płatków kwiatów. Idealnie sprawdzają się w roli toniku i delikatniej odświeżające mgiełki.
Mieszanka kilku wspaniałych olejów - dla najlepszej pielęgnacji twojej skóry
Masło do ciała to ratunek dla skóry suchej i podrażnionej. Zmiękcza zrogowacenia, łagodzi spękania i regeneruje.
Kupuj świadomie!
Każdy produkt, który został przeceniony z powodu krótkiego terminu posiada informację o dacie przydatności do spożycia / użycia.
Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, ekologiczna, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.
Oliwa z oliwek to bogate źródło antyoksydantów: kwasów nienasyconych Omega 9, fitosteroli, witamin E i K oraz ponad 30 związków fenolowych: oleocanthal i oleaceina.
Wysoka zawartość cennych polifenoli sprawia, że oliwa z oliwek ma wyraźny smak, może też wywoływać efekt pieczenia w tylnej części gardła ("drapania") - to bardzo pożądana cecha!
Regularne spożywanie oliwy pozytywnie wpływa na zdrowie:
Oliwa z oliwek najwięcej swoich pro-zdrowotnych właściwości wtedy, gdy jest spożywana na zimno. To idealny dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek i sosów typu winegrette.
Po otwarciu najlepiej przechowywać ją w ciemnym i chłodnym miejscu (w lodowce może tężeć).
Oliwa z oliwek to najpopularniejszy przedstawiciel tłuszczy bogatych w cenne jednonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega 9 głownie kwas oleinowy. Kwasy te posiadają jedno wiązanie podwójne i dzięki temu są dość stabilne i odporne na temperaturę. Znacznie bardziej niż tłuszcze z głównym udziałem kwasów Omega 6 i/lub Omega 3.
Właśnie ze względu na wysoką zawartość kwasów Omega 9 - często uznaje się oliwę z oliwek jako tłuszcz odpowiedni do smażenia. My zalecamy tu ostrożność. "Smażenie" z udziałem oliwy, które jest powszechne w diecie śródziemnomorskiej (uznawanej za jedną z najzdrowszych diet) jest zupełnie innym procesem, niż smażenie „tradycyjnego schabowego”. W diecie śródziemnomorskiej dominują soczyste warzywa i delikatne owoce morza nie wymagające długiej obróbki termicznej czy zrumieniania. Dlatego, w tego typu daniach stosowanie oliwy jest uzasadnione i sprawdzi się ona doskonale. Natomiast jeżeli mówimy o smażeniu prowadzącym do zrumienienia potrawy, to stanowczo zalecamy użycie stabilniejszych tłuszczy np. oleju kokosowego.
Opis
Specyficzne kody
Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, ekologiczna, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.
Oliwa z oliwek to bogate źródło antyoksydantów: kwasów nienasyconych Omega 9, fitosteroli, witamin E i K oraz ponad 30 związków fenolowych: oleocanthal i oleaceina.