Kategoria: Olej rzepakowy

Olej rzepakowy nierafinowany jest ogromnym źródłem przeciwutleniaczy. Dzięki zawartym w nim nienasyconym kwasom tłuszczowym, korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu. Przeciwdziała miażdżycy oraz zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zawału. Stosowany przy zapaleniu stawów skutecznie łagodzi jego objawy. Oddziałuje również na układ trawienny, regulując przemianę materii. Duża zawartość beta-karotenu korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku oraz układu immunologicznego. Jest to jeden ze stabilniejszych olejów - dość odporny na temperaturę i jełczenie. Można go również dodawać do wszelkiego rodzaju dań. Często nazywa się go "oliwą północy" ze względu na zbliżony skład do oliwy z oliwek. Olej rzepakowy przewyższa ją jednak pod względem ilości korzystnych dla organizmu kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, które występują w idealnej dla człowieka proporcji 2:1.

Jedynie olej nierafinowany posiada dobroczynne właściwości dla zdrowia. Proces rafinacji sprawia, że traci on swoje wartości, dodatkowo szkodząc naszemu organizmowi. Najlepszym rozwiązaniem jest zastąpienie go olejem nierafinowanym - produktem, który przyniesie nam wiele korzyści zdrowotnych.

Olej rzepakowy zimnotłoczony nieoczyszczony