Migdały blanszowane ekologiczne, Bio Planet 100 g
  • Migdały blanszowane ekologiczne, Bio Planet 100 g

Migdały blanszowane BIO, ekologiczne, Bio Planet

Składniki: migdały blanszowane (certyfikowany składnik ekologiczny).

Opakowanie
13,55 zł
Dostawa: do 4 dni roboczych
Ilość
Dostawa: 1-2 dni robocze

Migdały BIO często mylnie klasyfikowane są jako orzechy, podczas gdy w rzeczywistości są nasionami drzewa migdałowego. Uznawane za jedne z tzw. superfoods, wyróżniają się zawartością zdrowych tłuszczy, białka, błonnika oraz witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Migdały blanszowane a witaminy

Migdały blanszowane (czyli pozbawione skórki) dostarczają składników odżywczych, będąc źródłem witaminy E, a także witamin grupy B. Znajdziemy w nich również niezbędne jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze i minerały, takie jak: magnez, mangan, miedź, fosfor, potas oraz wapń.

Migdały ekologiczne w kuchni

Zdrowe migdały BIO po obróbce blanszowania charakteryzują się łagodnym smakiem i są wszechstronnym dodatkiem kulinarnym. „Orzechy” – migdały ekologiczne mogą być użyte jako:

  • aromatyczny dodatek do ciast, tortów, naleśników, ciasteczek, babeczek czy lodów. Blanszowane migdały mogą być dodawane do ciasta w całości lub posiekane.

  • zdrowa i smaczna przekąska, którą można spożywać osobno lub dodać do jogurtu, musli czy owsianki;

  • alternatywa dla mąki pszennej, gdyż migdały ekologiczne można zmielić na mąkę migdałową.

Korzyści zdrowotne ze spożywania migdałów

  • Zdrowe serce – migdały są bogatym źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (Omega 9 i 3), które dbają o odpowiedni profil lipidowy krwi i obniżają ryzyko powstania chorób serca.

  • Regulacja poziomu cukru we krwi – błonnik i białko obecne w migdałach wspierają kontrolowanie poziomu glukozy we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą typu 2 lub insulinoopornością.

  • Zdrowie mózgu – składniki odżywcze i obecność antyoksydantów, w tym witamina E, chronią komórki w mózgu przed stresem oksydacyjnym i starzeniem się oraz wspierają funkcje poznawcze.

  • Zdrowa skóra – witamina E i inne składniki odżywcze obecne w migdałach mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry, zapobieganiu starzeniu się skóry oraz poprawie jej elastyczności i nawilżenia.

  • Zgaga – migdały korzystnie wpływają na łagodzenie objawów zgagi, są łagodne dla układu pokarmowego i nie zwiększają kwasowości żołądka. Przywracają równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Migdały BIO blanszowane są nie tylko zdrowym, ale i uniwersalnym składnikiem, pasującym do wielu kulinarnych kreacji. Migdały (opakowania 1 kg, 350 g, 100 g) są certyfikowanym składnikiem ekologicznym.

Nasz sklep z naturalnymi olejami i zdrową żywnością oferuje również:

biop-mig-blan-100 biop-mig-blan-100

Opis

Wartość energetyczna / 100 g
2544 kJ / 616 kcal
Tłuszcz w 100 g
54 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
3,9 g
Węglowodany w 100 g
5,4 g
Białko w 100 g
22 g
Kraj pochodzenia:
Włochy

Specyficzne kody

ean13
5907814661104

Napisz swoją opinię

Migdały blanszowane BIO, ekologiczne, Bio Planet

Składniki: migdały blanszowane (certyfikowany składnik ekologiczny).

Napisz swoją opinię

Zobacz także