- Obniżka
Migdały blanszowane BIO, ekologiczne, Bio Planet
Składniki: migdały blanszowane (certyfikowany składnik ekologiczny).
Termin: 30.11.2024
Migdały BIO często mylnie klasyfikowane są jako orzechy, podczas gdy w rzeczywistości są nasionami drzewa migdałowego. Uznawane za jedne z tzw. superfoods, wyróżniają się zawartością zdrowych tłuszczy, białka, błonnika oraz witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Migdały blanszowane a witaminy
Migdały blanszowane (czyli pozbawione skórki) dostarczają składników odżywczych, będąc źródłem witaminy E, a także witamin grupy B. Znajdziemy w nich również niezbędne jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze i minerały, takie jak: magnez, mangan, miedź, fosfor, potas oraz wapń.
Migdały ekologiczne w kuchni
Zdrowe migdały BIO po obróbce blanszowania charakteryzują się łagodnym smakiem i są wszechstronnym dodatkiem kulinarnym. „Orzechy” – migdały ekologiczne mogą być użyte jako:
-
aromatyczny dodatek do ciast, tortów, naleśników, ciasteczek, babeczek czy lodów. Blanszowane migdały mogą być dodawane do ciasta w całości lub posiekane.
-
zdrowa i smaczna przekąska, którą można spożywać osobno lub dodać do jogurtu, musli czy owsianki;
-
alternatywa dla mąki pszennej, gdyż migdały ekologiczne można zmielić na mąkę migdałową.
Korzyści zdrowotne ze spożywania migdałów
-
Zdrowe serce – migdały są bogatym źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (Omega 9 i 3), które dbają o odpowiedni profil lipidowy krwi i obniżają ryzyko powstania chorób serca.
-
Regulacja poziomu cukru we krwi – błonnik i białko obecne w migdałach wspierają kontrolowanie poziomu glukozy we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą typu 2 lub insulinoopornością.
-
Zdrowie mózgu – składniki odżywcze i obecność antyoksydantów, w tym witamina E, chronią komórki w mózgu przed stresem oksydacyjnym i starzeniem się oraz wspierają funkcje poznawcze.
-
Zdrowa skóra – witamina E i inne składniki odżywcze obecne w migdałach mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry, zapobieganiu starzeniu się skóry oraz poprawie jej elastyczności i nawilżenia.
-
Zgaga – migdały korzystnie wpływają na łagodzenie objawów zgagi, są łagodne dla układu pokarmowego i nie zwiększają kwasowości żołądka. Przywracają równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Migdały BIO blanszowane są nie tylko zdrowym, ale i uniwersalnym składnikiem, pasującym do wielu kulinarnych kreacji. Migdały (opakowania 1 kg, 350 g, 100 g) są certyfikowanym składnikiem ekologicznym.
Nasz sklep z naturalnymi olejami i zdrową żywnością oferuje również:
Opis
- Wartość energetyczna / 100 g
- 2544 kJ / 616 kcal
- Tłuszcz w 100 g
- 54 g
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone
- 3,9 g
- Węglowodany w 100 g
- 5,4 g
- Białko w 100 g
- 22 g
- Kraj pochodzenia:
- Włochy
Specyficzne kody
- ean13
- 5907814661104
Zobacz także