Mąka Kokosowa - Ol'Vita
Ta aromatyczna mąka kokosowa zniewala cudownym smakiem. Ciasta pieczone na mące kokosowej nie wymagają tak dużej ilości cukru, jak te z „tradycyjnej” mąki. Mąka kokosowa odtłuszczona to doskonała alternatywa, dla osób ograniczających gluten i cukier w diecie. Węglowodany zawarte w mące kokosowej to w dużej mierze błonnik pokarmowy, który sprzyja poprawnemu funkcjonowaniu naszych jelit. Naturalnie występujące cukry to zaledwie 5% masy produktu.
Właściwości zdrowotne, jakie ma mąka kokosowa
Poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi mąka kokosowa naturalnie bezglutenowa dostarcza naszemu organizmowi wartościowego białka oraz mikroelementy takie jak: żelazo, mangan, miedź, selen, magnez i fosfor. Mąka kokosowa do wypieków zawiera również witaminy z grupy B (B6, kwas pantotenowy, ryboflawinę) witaminę E oraz C. Mąka kokosowa w sklepie Nierafinowane:
-
pozytywnie wpływa na poprawienie tempa przemiany materii,
-
posiada wysoką zawartość błonnika,
-
dostarcza cennego białka,
-
składa się głównie z tłuszczów nasyconych o średniej długości łańcucha – doskonałe dla dbających o linię,
-
jest doskonała w diecie niskowęglowodanowej,
-
absorbuje więcej płynów niż mąki zbożowe (przy zastępowaniu nią mąki zbożowej należy zwiększyć ilość płynu w przepisie lub zmniejszyć ilość dodanej mąki – 1 szklanki mąki pszennej = 1/3 szklanki mąki kokosowej),
-
nie wymaga obróbki termicznej.
Zastosowanie mąki kokosowej
Odtłuszczona mąka kokosowa ma wiele zastosowań, zwłaszcza w kuchni bezglutenowej i niskowęglowodanowej. Możesz ją wykorzystać do ciast, ciasteczek, tart, gofrów, placków oraz jako odżywczy dodatek do musli i jogurtu.
Po otwarciu mąkę kokosową bezglutenową należy przechowywać szczelnie zamkniętą w suchym miejscu, ponieważ może łatwo absorbować wilgoć z otoczenia. Skład: 100% mąka z częściowo odtłuszczonej kopry kokosowej.
Sprawdź, co jeszcze oferuje nasz sklep z naturalnymi olejami i zdrową żywnością:
Opis
- 100% naturalny, bez konserwantów i sztucznych barwników
- TAK
- Produkt naturalnie bezglutenowy
- TAK
- Wartość energetyczna / 100 g
- kcal 477,6 (2000 kJ)
- Wymaga obróbki termicznej
- NIE
- Białko w 100 g
- 27 g
- Tłuszcz w 100 g
- 23 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 21 g)
- Węglowodany w 100 g
- 40 g (w tym cukry - 5 g)
- Kraj pochodzenia:
- Wyprodukowano w Polsce (Kraj pochodzenia surowca użytego do produkcji mąki jest inny niż kraj pochodzenia mąki)
Specyficzne kody
- ean13
- 5903111707323
Zobacz także