

Olej z kiełków pszenicy otrzymywany jest z zarodków ziaren pszenicy. Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (ok 75%) w tym omega 3 ok 10%.
Charakteryzuje się też największą zawartością witaminy E (alfa-tokoferol) spośród wszystkich olejów roślinnych! W 100 g oleju znajduje się aż 260-310 mg witaminy E!
Dodatkowo olej z kiełków pszenicy zawiera spore liści naturalnie występujących steroli roślinnych (4395 mg / 100 g) oraz oktakozanolu (234 mg / 100 g), które korzystnie wpływają na gospodarkę lipidową organizmu.
Wielokrotnie wyróżniany:
- I miejsce za Najlepszy Produkt Żywnościowy, Targi Zdrowie ma Smak 2015 r.
- Złoty Medal w kategorii Polski Produkt Naturalny, Natura Food Łódź 2016 r.
- TOP PRODUKT „Doceń polskie” 2018 r.
Główną zaletą oleju z kiełków pszenicy jest bardzo wysoka zawartość witaminy E – jedna łyżka (10 g) oleju pokrywa 258% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na tę witaminę. Dzięki niej olej z zarodków pszenicy wykazuje właściwości przeciw utleniające, anty rodnikowe i ochronne. Można go dodawać do innych olejów, by przedłużyć ich trwałość i odporność na jełczenie.
Olej z kiełków pszenicy wytłaczany jest z części ziarna tzw. zarodka – to tam zmagazynowane się najcenniejsze składniki potrzebne dla wykiełkowania ziarna. Wydajność tłoczenia to zaledwie 2% i aby uzyskać 1 litr oleju potrzeba wytłoczyć aż 40 kg zarodków pszennych.
Olej z kiełków pszenicy wywiera pozytywny wpływ na cały organizm. Spowalnia procesy starzenia, zapobiega powstawaniu wielu chorób.
Do spożywania na zimno. Profilaktycznie, jako suplementację zaleca się spożywać 2-5 łyżeczek dziennie.
Opis
Specyficzne kody
Zobacz także