Nasiona babki płesznik - Ol'Vita
  • Nasiona babki płesznik - Ol'Vita
  • Nasiona babki płesznik - Ol'Vita - etykieta, wartości odżywcze

Nasiona babki płesznik - Ol'Vita

Nasiona babki płesznik (Plantago psyllium) uznaje się z bardzo wartościowe źródło błonnika. Obok łuski babki jajowatej to podstawowy składnik błonnika witalnego.

Stosuje się je głownie ze względu na zawartość śluzów, które pozytywnie wpływają na regulację pracy układu pokarmowego. Są skuteczne w przypadku kłopotów z zaparciami, biegunkami, hemoroidami, wrzodami żołądka, a także w przypadku cukrzycy czy hipercholesterolemii. 

Opakowanie
10,90 zł
Ilość
Dostawa: do 2 dni roboczych

Nasiona babki płesznik (Plantago psyllium)

Są bogate w białko (16%), a ich łupina to skarbnica śluzu (10-12%) składającego się z rozpuszczalnych frakcji polisacharydów (kwaśne arabinoksylany, kwas galakturonowy, ramnoza). Zawierają tez olej tłusty i odrobinę fitosteroli.

Babka płesznik wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych:

  • Ogranicza wchłanianie tłuszczy - prowadzi to do poprawy profilu lipidowego krwi poprzez obniżenie cholesterolu LDL we krwi.
  • Pozytywnie wpływa na gospodarkę węglowodanowa organizmu - jest szczególnie korzystna dla osób borykających się z cukrzycą.
  • Reguluje apetyt – związki pęczniejące w wyniku pochłaniania wody utrzymują uczucie sytości, a także wspierają oczyszczanie organizmu.
  • Przyspiesza przemianę materii – błonnik pochodzący z nasion babki płesznik nie ulega trawieniu enzymatycznemu dzięki czemu zwiększa masy kałowe, to z kolei prowadzi do pobudzenia ruchów perystaltycznych jelit.
  • Wykazuje właściwości przeciwkaszlowe, wykrztuśne, przeciwbakteryjne.
  • Działa osłonowo na przewód pokarmowy oraz łagodzi bóle i świąd - dzięki temu znajduje zastosowanie w leczeniu zapaleń ścian żołądka i jelit, wrzodów żołądka oraz w zespole jelita drażliwego i hemoroidach.
  • Nasiona babki płesznik są pożywką dla bakterii probiotycznych, stanowią ich pokarm umożliwiając im rozwój i aktywność prowadzącą do powstawania w naszych jelitach cennych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (masłowy, mlekowy, propionowy, jabłkowy).
  • Posiada korzystne działanie przeciwnowotworowe jednakże potwierdzenie tych właściwości wymaga potwierdzenia badaniami.
  • Działa łagodząco i nawilżająco na skórę – okłady z namoczonego ziarna stosuje się wspomagająco w leczeniu zapaleń, podrażnień, trądziku, atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, a nawet w chorobach reumatycznych.
  • Wspomaga pielęgnację skóry – nawilża, ujędrnia, chroni i odżywia skórę.

Zastosowanie:

  • 2 do 4 łyżek nasion namoczyć lub zaparzyć i spożywać 1-2 razy dziennie (po posiłku, w co najmniej godzinnym odstępie od przyjmowanych leków);
  • Namoczone nasiona lub napar z nasion można stosować w formie okładów na zmienioną zapalnie skórę (trądzik, atopowe zapalanie skóry, nadmierna suchość, łuszczyca);
  • Naparem przemywać skórę celem jej odżywienia i ujędrnienia;
  • W diecie bogatej w błonnik nie należy zapominać o zwiększonym zapotrzebowaniu na wodę;
  • Nie spożywać „na sucho”.

Doskonale sprawdza się do sporządzania „kleików”, jako dodatek do musli, jogurtów, soków i koktajli.

olnasbabplesz-250

Opis

Tłuszcz w 100 g
7,3 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
1,1 g
Węglowodany w 100 g
64 g
- w tym cukry
1 g
Białko w 100 g
16 g

Specyficzne kody

ean13
5903111707538

Napisz swoją opinię

Nasiona babki płesznik - Ol'Vita

Nasiona babki płesznik (Plantago psyllium) uznaje się z bardzo wartościowe źródło błonnika. Obok łuski babki jajowatej to podstawowy składnik błonnika witalnego.

Stosuje się je głownie ze względu na zawartość śluzów, które pozytywnie wpływają na regulację pracy układu pokarmowego. Są skuteczne w przypadku kłopotów z zaparciami, biegunkami, hemoroidami, wrzodami żołądka, a także w przypadku cukrzycy czy hipercholesterolemii. 

Napisz swoją opinię

Zobacz także