Nasiona babki płesznik - Ol'Vita
Nasiona babki płesznik (Plantago psyllium) uznaje się z bardzo wartościowe źródło błonnika. Obok łuski babki jajowatej to podstawowy składnik błonnika witalnego.
Stosuje się je głównie ze względu na zawartość śluzów, które pozytywnie wpływają na regulację pracy układu pokarmowego. Są skuteczne w przypadku kłopotów z zaparciami, biegunkami, hemoroidami, wrzodami żołądka, a także w przypadku cukrzycy czy hipercholesterolemii.
Nasiona babki płesznik – samo zdrowie
Nasiona babki płesznik są bogate w białko (16%), a ich łupina to skarbnica śluzu (10-12%) składającego się z rozpuszczalnych frakcji polisacharydów (kwaśne arabinoksylany, kwas galakturonowy, ramnoza). Zawierają też olej tłusty i odrobinę fitosteroli. Doskonale sprawdza się do sporządzania „kleików”, jako dodatek do musli, jogurtów, soków i koktajli. Babka płesznika wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych.
- Ogranicza wchłanianie tłuszczy – prowadzi to do poprawy profilu lipidowego krwi poprzez obniżenie cholesterolu LDL we krwi.
- Babka płesznika pozytywnie wpływa na gospodarkę węglowodanową organizmu – jest szczególnie korzystna dla osób borykających się z cukrzycą.
- Nasiona babki płesznik na odchudzanie regulują apetyt – związki pęczniejące w wyniku pochłaniania wody utrzymują uczucie sytości, a także wspierają oczyszczanie organizmu.
- Przyspiesza przemianę materii – błonnik pochodzący z nasion babki płesznik nie ulega trawieniu enzymatycznemu, dzięki czemu zwiększa masy kałowe, to z kolei prowadzi do pobudzenia ruchów perystaltycznych jelit.
- Wykazuje właściwości przeciwkaszlowe, wykrztuśne, przeciwbakteryjne.
- Działa osłonowo na przewód pokarmowy oraz łagodzi bóle i świąd – dzięki temu znajduje zastosowanie w leczeniu zapaleń ścian żołądka i jelit, wrzodów żołądka oraz w zespole jelita drażliwego i hemoroidach.
- Nasiona babki płesznik są pożywką dla bakterii probiotycznych, stanowią ich pokarm, umożliwiając im rozwój i aktywność prowadzącą do powstawania w naszych jelitach cennych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (masłowy, mlekowy, propionowy, jabłkowy).
- Działa łagodząco i nawilżająco na skórę – okłady z namoczonego ziarna babki płesznik stosuje się wspomagająco w leczeniu zapaleń, podrażnień, trądziku, atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, a nawet w chorobach reumatycznych.
- Wspomaga pielęgnację skóry – nawilża, ujędrnia, chroni i odżywia skórę.
Jak stosować nasiona babki płesznik?
Najczęściej polecane stosowanie ziarna babki płesznik prezentuje się następująco:
- 2 do 4 łyżek nasion namoczyć lub zaparzyć i spożywać 1-2 razy dziennie (po posiłku, w co najmniej godzinnym odstępie od przyjmowanych leków);
- namoczone nasiona lub napar z nasion można stosować w formie okładów na zmienioną zapalnie skórę (trądzik, atopowe zapalenie skóry, nadmierna suchość, łuszczyca);
- naparem przemywać skórę celem jej odżywienia i ujędrnienia;
- w diecie bogatej w błonnik nie należy zapominać o zwiększonym zapotrzebowaniu na wodę;
- babka płesznik nie powinna być stosowana „na sucho”.
Sprawdź, jakie inne naturalne produkty może zaproponować nasz sklep z naturalnymi olejami i zdrową żywnością:
Opis
- Tłuszcz w 100 g
- 7,3 g
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone
- 1,1 g
- Węglowodany w 100 g
- 64 g
- - w tym cukry
- 1 g
- Białko w 100 g
- 16 g
Specyficzne kody
- ean13
- 5903111707538
Zobacz także