Nasiona babki płesznik - Ol'Vita
Nasiona babki płesznik (Plantago psyllium) to jedno z najbardziej wartościowych źródeł błonnika, obok łuski babki jajowatej – podstawowy składnik błonnika witalnego.
Zawarte w nich śluzowe polisacharydy wspierają prawidłową pracę układu pokarmowego i regulują wypróżnienia. Pomagają w przypadku zaparć, biegunek, hemoroidów, wrzodów żołądka, a także wspierają osoby z cukrzycą i podwyższonym cholesterolem.
Nasiona babki płesznik (Plantago psyllium)
Nasiona babki płesznik to naturalny surowiec o wyjątkowych właściwościach regulujących pracę układu pokarmowego. Zawierają ok. 16% białka, a ich łupina to skarbnica śluzów roślinnych (10–12%), zbudowanych z rozpuszczalnych frakcji polisacharydów (kwaśne arabinoksylany, kwas galakturonowy, ramnoza). Występują w nich również frakcje błonnika nierozpuszczalnego, olej tłusty oraz niewielka ilość fitosteroli.
Dzięki wysokiej zawartości błonnika (obu frakcji) i zdolności wytwarzania śluzów, babka płesznik działa osłonowo, regulująco i oczyszczająco – stanowi idealny zamiennik siemienia lnianego w codziennej diecie.
Regularne spożywanie nasion babki płesznik:
- ogranicza wchłanianie tłuszczów, poprawiając profil lipidowy i obniżając poziom cholesterolu LDL,
- stabilizuje poziom glukozy, wspierając gospodarkę węglowodanową,
- reguluje apetyt i przedłuża uczucie sytości – pęczniejące nasiona wspierają redukcję masy ciała i oczyszczanie organizmu,
- poprawia perystaltykę jelit i usprawnia przemianę materii,
- działa osłonowo na żołądek i jelita, łagodząc podrażnienia, zapalenia, wrzody i hemoroidy,
- wspiera rozwój mikroflory jelitowej – stanowi pożywkę dla bakterii probiotycznych,
- działa łagodząco i nawilżająco na skórę – w formie okładów redukuje stany zapalne, trądzik i AZS,
- odżywia i ujędrnia skórę, wspierając naturalną regenerację.
Jak stosować nasiona babki płesznik?
2–4 łyżki nasion należy namoczyć lub zaparzyć i spożywać 1–2 razy dziennie (najlepiej po posiłku, w odstępie min. 1 godziny od leków). Napar lub namoczone ziarna można stosować zewnętrznie w formie okładów na podrażnioną skórę. Podczas stosowania babki płesznik należy pić dużo wody – co najmniej 2 l dziennie. Nie zaleca się spożywania „na sucho”.
Nasiona babki płesznik mają łagodny, lekko orzechowy smak. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do musli, jogurtów, zup, sosów, soków, koktajli czy wypieków niskowęglowodanowych (np. keto bułek).
Naturalne wsparcie układu pokarmowego, odporności i równowagi metabolicznej – delikatne, a niezwykle skuteczne źródło błonnika i śluzów roślinnych.
Sprawdź, jakie inne naturalne produkty może zaproponować nasz sklep z naturalnymi olejami i zdrową żywnością:
Szczegóły produktu
- Białko w 100 g
- 16 g
- Tłuszcz w 100 g
- 7,3 g
- Węglowodany w 100 g
- 64 g
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone
- 1,1 g
- - w tym cukry
- 1 g
Specyficzne kody
- EAN13
- 5903111707538
Zobacz także
Ocet Jabłkowy - ekologiczny, nieklarowany, BioFood
Błonnik witalny - naturalny, Ol'Vita
Łuska (łupina) babki jajowatej - Ol'Vita
10 innych produktów w tej samej kategorii:
Łuska (łupina) babki jajowatej - Ol'Vita
Błonnik witalny - naturalny, Ol'Vita
Daktyle bez Pestek Suszone, ekologiczne, Bio Planet
Czarnuszka - Nasiona / Ziarna - Nigella Sativa, Ol'Vita
Migdał Mielony 250 g - Ol'Vita
Pestki Dyni Łuskane - Ol'Vita
Żurawina Niesłodzona Suszona BIO, ekologiczna, Bio Planet
Jagody Goji BIO, suszone, ekologiczne, Bio Planet
Kakao BIO, surowe, sproszkowane, nieodtłuszczone, Bio Planet
Opinie (0)