Oregano (Origanum vulgare)
Zioło powszechnie używane w kuchni do przyprawiania dań mięsnych i makaronów. Zwane lebiodką pospolitą bądź dzikim majerankiem. Jest rośliną wieloletnią, tworzącą krzaczaste byliny. Któż by podejrzewał, że jest taką skarbnicą aktywnych składników? Oregano jest jednym z najsilniejszych środków antyseptycznych natury. Jest silnym lekiem przeciwzapalnym, a jego moc przeciwbólową można porównać z mocą morfiny.
Otóż już starożytni Grecy i Rzymianie wykorzystywali ją do celów leczniczych. Nazwa jej pochodzi od greckich słów 'oros’ i 'ganos’, oznaczających „radość z góry”.
Z czego składa się olej z oregano?
W skład oleju z oregano wchodzą fenole: tymol, karwakrol oraz terpeny – będące naturalnymi środkami grzybobójczymi, bakteriobójczymi, przeciwwirusowymi i anty pasożytniczymi.
Dlatego też olej z oregano jest skuteczny w walce z:
- grzybami: Candida albican, Aspergillus.
- bakteriami (nawet tymi odpornymi na antybiotyki): Staphylococcus aureus – gronkowiec złocisty, Campylobacter jejuni (powodująca ostre zapalenie żołądka i jelit), E. Coli – pałeczka okrężnicy, Salmonella, Klebsiella pneumoniae – pałeczka zapalenia płuc, Pseudomonas aeruginosa – pałeczka ropy błękitnej, Listeria.
- wirusami: Coxsackie.
- pasożytami: Giardia lamblia – ogoniastek jelitowy, Trypanosoma cruzi – świdrowiec amerykański.
Olej z oregano zawiera również skarbnicę antyoksydantów (> 75 mmol / 100 g) takich jak:
- kwas rozmarynowy – przeciwutleniacz, zabija wolne rodniki, pomocny w leczeniu astmy, zapobieganiu zmianom nowotworowym i miażdżycowym. Przeciwhistaminowy.
- flawonoidy – które działają rozkurczowo na mięśnie gładkie. W tym naringina hamująca wzrost komórek nowotworowych
- witaminy A, C, E, K i B3 (niacyna)
- beta-kariofilen (E-BCP) – substancja hamująca zapalenia, stosowana przy leczeniu osteoporozy i miażdżycy
- wapń, magnez, cynk, żelazo, potas, miedz, mangan, bor.
Olej z Oregano świetnie sprawdza się jako lek na wiele poważnych schorzeń, m.in.:
- grzybicy paznokci i stóp;
- przy infekcjach zatok, przeziębieniach i kaszlu;
- zakażeniach układu moczowego wywołanych przez bakterie, takie jak: E. coli i Pseudomonas aeruginosa;
- infekcjach dróg oddechowych wywołanych przez bakterie: Klebsiella pneumoniae i Staphylococcus aureus;
- infekcjach drożdżowych, także tych, które są odporne na powszechnie stosowane leki przeciwgrzybicze takie jak np.: Diflucan;
- pasożytniczych infekcjach wywołane przez: Giardia lamblia (Tu stwierdzono nawet bardziej skuteczne działanie niż antybiotyki takie jak np.: Tinidazol);
- przy zakażeniu: Staphylococcus aureus (MRSA) – gronkowcem złocistym (Olej z oregano ma tak silne właściwości antybakteryjne, że jest w stanie zabić odpornego na metycylinę gronkowca złocistego!)
- przy zatruciach pokarmowych wywołanych przez bakterie takie jak: Listeria, Salmonella, E. coli i Shigella dysenteriae. Olej z oregano nie tylko zabija te bakterie ale również łagodzi objawy zatrucia pokarmowego;
- w testach in Vitro olej z oregano już w niewielkich stężeniach zabija 99% komórek raka piersi, szyjki macicy, płuc i jelita grubego poprzez pozbawienie komórek nowotworowych glutationu (przeciwutleniacza). To powoduje, że stają się one podatne na proces oksydacyjny powodujący ich śmierć.
Ponadto olej z oregano:
- wzmacnia układ odpornościowy organizmu;
- działa uspokajająco;
- obniża ciśnienie krwi;
- łagodzi ugryzienia i wypryski;
- pomocny w walce z astmą;
- utrzymuje równowagę mikrobiologiczną organizmu;
- leczy opryszczkę, łupież i inne choroby skóry takie jak: trądzik, trądzik różowaty, brodawki, czyraki;
- pozytywnie wpływa na procesy trawienne (zwiększa produkcję śliny, soków żołądkowych i żółci);
- jako silny antyoksydant zwalcza wolne rodniki i hamuje procesy starzenia;
- oczyszcza organizm z toksyn (poprawia pracę nerek);
- poprawia przyswajanie żelaza;
- łagodzi bóle: gardła, zębów;
- działa rozkurczowo;
- łagodzi bóle mięśni i stawów przy reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS);
- działa wykrztuśnie;
- symuluje wzrost kości i pomaga w utrzymaniu ich gęstości (skuteczny w walce z osteoporozą);
- łagodzi bóle menstruacyjne;
- działa przeciw utleniająco (może być z powodzeniem stosowany jako konserwant żywności).
Istnieje prosty sposób, aby zrobić własny olej z oregano!
- Świeże liście, łodyżki i kwiatki oregano
- Olej nośnik – świetnie sprawdza się tu nierafinowany olej słonecznikowy (zawierający bardzo dużo wit E)
- Wyparzony słoik z pokrywką
Przygotowanie:
- Oregano umieść w słoiku, następnie zalej je olejem słonecznikowym.
- Umieść słoik w garnku z wodą. Wodę powoli doprowadź do wrzenia, po czym wyłącz źródło ciepła.
- Pozostaw słoik z oregano i olejem w gorącej wodzie jeszcze przez ok 10 min, następnie wyjmij go z kąpieli i postaw w nasłonecznionym miejscu na 2 tygodnie.
- Wstrząśnij zawartością słoika raz na kilka dni.
- Po upływie 2 tygodni możesz już olej odcedzić z liści i przelać do butelki. Butelkę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dawkowanie oleju z oregano domowej produkcji:
Stosowanie zewnętrzne:
- kąpiele – olej z oregano rozpuszczamy w misce z woda (np. przy grzybicy stóp);
- maść – olej z oregano mieszamy z olejem kokosowym w stosuku 1:3 (1 cz. oleju z oregano : 3 cz. oleju kokosowego) – do smarowania objętych chorobą miejsc;
- inhalacje – olej z oregano wkraplamy na gorącą wodę (np. przy infekcjach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach, kaszlu, astmie i dusznościach).
Stosowanie wewnętrzne:
- ssanie oleju – olej z oregano łączymy z olejem kokosowym w stosunku 1:3 (1 cz. oleju z oregano : 3 cz. oleju kokosowego) i umieszczamy pod językiem na kilka minut, następnie wypluwamy. Zabieg należy powtarzać 4 razy dziennie przez 10 dni (np. w walce z pasożytami)
- syrop – olej z oregano wlewamy na łyżkę ciepłej wody, bądź soku.
- Dla wzmocnienia organizmu: pół łyżeczki oleju dziennie stosuje się w okresach wzmożonych zachorowań, bądź osłabienia organizmu.
- W przypadku choroby – kuracja trwająca 7-10 dni: pół łyżeczki oleju 2 razy dziennie.
Alternatywa – olej z oregano skoncentrowany, destylowany.
Wygodną formą oleju z oregano jest mocno skoncentrowany destylat. Należy zachować ostrożność przy jego stosowaniu, zawsze trzeba go rozcieńczyć z innym olejem lub miodem. Rozcieńczać go należy nawet przy stosowaniu zewnętrznym (na skórę). Olej taki można zakupić w naszym sklepie:
Olejek z Oregano
Joli
macerat olejowy z oregano. napisał
zrobilam maceraty ziolowe na oliwie z oliwek super sprawa .uzywam do masazu na bole stawowe pomagaja.dziekuje.krystyna.
Facet40plus napisał
Ciekawy artykuł i fajna strona. Dodaje do ulubionych i na pewno jeszcze tutaj wrócę.
Monika napisał
Witam,
jestem zachwycona przepisem i Pani poradami związanymi ze stosowaniem olejku z oregano. Zastanawiam się czy lepsze działanie antybakteryjne i antywirusowe będzie miało zastosowanie do sałatek takiego właśnie olejku z oregano czy dodanie suszonego (własnoręcznie) ziela oregano?
Pozdrawiam,
Monika
Joli napisał
Witaj,
Oczywiście suszone oregano ma pełno właściwości prozdrowotnych – zawsze warto stosować zioła aromatyczne w kuchni! Natomiast w maceratach i olejkach chodzi o to, wyciągnąć jak najwięcej aktywnych substancji, skondensować je i używać w potrzebie zastosowania „mocniejszej broni” :)
Pozdrawiam: Joli
Sebastian napisał
Dzień dobry,
Do jakiej temperatury podgrzać olej z Oregano zastanawiam się bo podczas podgrzewania i wyższej temperatury mogą się wytrącić właściwości Oregano
Joli napisał
Witaj,
Od zarania dziejów stosuje się wywary, odwary, intrakty z ziół :) Bez obaw, właściwości oregano nie ulegną wytrąceniu podczas maceracji mocno ciepłym oleju.
Pozdrawiam:
Joli
Beti napisał
Witam, jak długo i w jakiej ilości można stosować macerat dla podniesienia odporności organizmu. I drugie pytanie: czy skórę np.z grzybicą smarujemy bezpośrednio olejkiem czy go rozcieńczamy?
Joli napisał
Witaj,
Macerat należy traktować jak produkt spożywczy – jego proponowane dawkowanie i sposób stosowania na skórę jest opisane w artykule – zapraszam do lektury :)
Pamiętaj też, że olej/macerat z oregano to nie to samo co olejek z oregano (eteryczny). Olejek eteryczny należy bezdyskusyjnie traktować jako suplement diety, stosować w postaci kuracji i zawsze w znacznym rozcieńczeniu (tłuszczem).
Pozdrawiam:
Joli
Bożena napisał
Witam, mam pytanie, córka ma gronkowca zlocistego a karmi piersią, czy może zażywać olej z oregano i w jakiej proporcji?
Joli napisał
Witaj,
Nie odważę się radzić matce karmiącej – tu potrzeba dobrego fitoterapeuty lub zielarza medycyny chińskiej – tak będzie najbezpieczniej :)
Pozdrawiam serdecznie: Joli
Magda napisał
A czy olej przez te dwa tygodnie na słońcu nie zjełczeje?
Joli napisał
Witaj,
Olej z wysoką zawartością wit E oraz surowiec, z potężnymi właściwościami antyoksydacyjnymi nie jełczeje tak szybko :)
Jeżeli bardzo się tego faktu obawiasz możesz użyć jeszcze stabilniejszego oleju – np rzepakowego, oliwy z oliwek, awokado czy kokosowego.
Pozdrawiam: Joli
Domika napisał
Witam, skusiłam sie na olej z oregano domowym sposobem, ale nie osuszylam liści przed zalaniem olejem. Czy olej bedzie nadawal sie do jedzenia i jak sprawdzić, czy bedzie dobry? Drugie pytanie to, czy oregano, lebiodka, dziki majeranek i dziki tymianek to ta sama roślina i czy można pomylić oregano z inną szkodliwą rośliną. Mam na ogrodzie oregano, które kiedyś kupiłam właśnie jako oregano, ale nie znam się dobrze na ziołach. Dzięki za podpowiedzi i pomoc, pozdrawiam :)
Joli napisał
Witaj,
Macerat na świeżym zielu będzie nadawała się do spożycia :)
Jeżeli nie ma na nim pleśni ani nie pachnie dziwnie to nic mu nie jest.
Oregano i lebiodka to potocznie to samo ziele, dziki majeranek to chyba prędzej macierzanka :P Czym może być dziki tymianek – nie wiem :)
Do oznaczania roślin możesz użyć aplikacji (Flora Incognita) lub zapisać się do jakiejś grupy facebook-owej zajmującej się rozpoznawaniem roślin.
Pozdrawiam:
Joli
Tb napisał
Witam
Od roku stosuję oleje oregano 80% tej samej firmy. Po raz pierwszy zakupiony olej w buteleczce nie jest przezroczysty lecz jasno brązowy.
Mam pytanie- czy olejek nadal posiada swoje właściwości?
Joli napisał
Witaj,
Roczna kuracja olejkiem z oregano to bardzo długo – mam nadzieję, że konsultujesz to z dobrym zielarzem :)
Odnośnie koloru olejku, to niestety nie potrafię na to pytanie odpowiedzieć – najlepiej jakbyś swoje wątpliwości spróbował rozwiać w kontakcie z producentem.
Pozdrawiam: Joli
Kasia napisał
Witam,
posiadam olej z oregano zakupiony w sklepie naturalnym. około 98% stężenia, jak powinnam rozrobić olej by stosować go na skórę głowy? (swędzenie, prawdopodobnie grzybicze)
Dziękuję!
Joli napisał
Witaj,
olejek o jakim piszesz to najpewniej olejek eteryczny – zanim go zastosujesz koniecznie rozprowadź w innym oleju nośniku (1-2 krople na 2 łyżki oleju bazowego) – dopiero taka mieszankę stosuj do olejowania skóry głowy na 10-15 min przed myciem.
Pozdrawiam:
Jola
Kamil napisał
Zrobiłem olej z cząbru taka samą metodą, jednak po dwóch tygodniach, kiedy otworzyłem słoik, usłyszałem syk i kwaśny zapach. Co poszło nie tak?
Joli napisał
Witaj,
Brzmi jakby przebiegła fermentacja. Być może cząber był zbyt wilgotny i się po prostu ukisił w oleju. Niestety nie potrafię powiedzieć czy taki preparat zawiera cenne bakterie kwasu mlekowego, czy jakieś inne (niekoniecznie zdrowe) bakterie gazujące… Dlatego zrezygnowałabym ze spożywania takiego oleju.
Pozdrawiam:
Joli
Bożenka napisał
Fantastyczna strona. Czytałam z prawdziwą przyjemnością:)
Monika napisał
Zrobiłam miksturę z użyciem oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Czy obniżyłam jej własciwości czy bedzie ok?
Druga sprawa. Skoro oregano jest takim fenomenem to postanowiłam je posiekać i docelowo także wykorzystać po zlaniu oleju np do potraw (takie nasączone tym olejem). Czy warto czy wszystkie swe właściwości „oddaje” do oleju?
Czy ten słoik stojacy na parapecie powinien byc szczelnie zamkniety czy moze mieć doplyw powietrza?
Joli napisał
Witaj,
Słoik powinien być zamknięty :)
Liście olejowe możesz wykorzystać do sałatek, w domowych warunkach trudno stwierdzić ile właściwości z oregano przechodzi do oleju – nie jest to ekstrakcja rozpuszczalnikiem wiec coś w zielenince na pewno zostaje :)
Swoją droga to super pomysł z użyciem tych liści nasączonych olejem :D – kradnę :P
Pozdrawiam:
Joli
Brodaty Programista napisał
Mam pytanie czy ten olej bedzie działać na Łupież Pstry ????
pozdrawiam
Maciej napisał
Hej,
Tak, oregano może być bardzo pomocne w zwalczaniu łupieżu pstrego.
Pozdrawiam: Maciej
Pola napisał
Witam i mam pytanie jak stosować oregano w przypadku występowania pałeczki ropy błękitnej w uchu. Bedę wdzięczna za każdą radę.
Pozdrawiam
Joli napisał
Witaj,
Olejek oregano to produkt przede wszystkim do spożywania (w rozcieńczeniu) i tak go polecam stosować również w przypadku zakażenia w uchu. Można go też stosować na skórę – również koniecznie w rozcieńczeniu. Natomiast wlewanie czegokolwiek do uszu spotyka się z dużym oporem wśród lekarzy, także nie mogę Ci tego poradzić. Jeżeli chcesz zadziałać miejscowo – bezpośrednio w uchu, to możesz na watkę nanieść kropelkę oregano i taki zawiniątek wprowadzić do ucha (w taki sposób, aby kropelka oregano była obwinięta wacikiem i nie miała bezpośredniego kontaktu ze skórą). Parujący olejek powinien dobrze się tutaj sprawić.
Koniecznie nie zapomnij o spożywaniu rozcieńczonego w oleju olejku z oregano przez okres 3 miesięcy – po tym czasie najlepiej odstawić specyfik na jakiś czas.
Pozdrawiam:
Joli
Wojtek napisał
Witam. Zdiagnozowano u mnie bakterie pałeczkę ropy błękitnej w górnych drogach oddechowych. Chciałbym spróbować z olejkiem oregano. Jak go stosować? Czytałem że najlepsza będzie Inhalacja. Jak przygotować taka Inhalacje? Kilka kropel oregano do wody?
Joli napisał
Witaj,
Macerat olejowy możesz tak właśnie inhalować – łyżeczkę oleju na gorącą wodę. Natomiast jeżeli chciałbyś użyć olejku destylowanego / eterycznego to pamiętaj, że jest on bardzo skondensowany i tu wymagana jest ostrożność – jednak kropla na ciepłą nie gorącą wodę i inhalacja powinna odbywać się z pewnej odległości. To bardzo silny preparat.
Pozdrawiam:Joli
stanislawa kuzyk napisał
chcialam zrobic olej z nasion ostropestu.. mam cale rosliny w ogrodku ,,, czy to mozliwe abym nasiona zalala olejem i wszysko byloby ok.?? prosze jak mozesz to mi odpisz dziekuje stella..
Joli napisał
Hej Stella,
Tak – to świetny pomysł aby zrobić macerat z nasion ostropestu – postępuj jak z oregano :)
Przemyśl też rozdrobnienie ziaren przed macerowaniem :)
Pozdrawiam:
Joli
stanislawa kuzyk napisał
Jezeli w mlynku do kawy zmiele ostropest plamisty i zaleje go olejem to tez otrzymam macerat ostropestowy ???
Joli napisał
Tak właśnie się stanie :)
Andrzej napisał
Witam serdecznie potrzebuję mondrej rady otóż moja Mama jest w śpiączce i pseudomonas zaatakowała jej układ oddechowy no i przeżywam horror ponieważ duzo kaszle w dzień i w nocy a że oddycha przez tracheostomie to trzeba odsysać ssakiem jestem sam nie mam żadnej pomocy od pięciu lat nie przespałem normalnie żadnej nocy a w dzień odpoczynku też nie mam więc jestem już u kresu wytrzymałości kupiłem olejek oregano jako suplement diety pisze na nim że udział karwakrolu w olejku z oregano w preparacie wynosi 70-80% Ale ja Mamę karmię przez PEGA i jak rozcieńczam krople w ciepłej wodzie to one zostają na szklance a jak wkraplam do PEGA i popycham wodą to się osadzają na ściankach PEGA jak to rozcieńczyć ? A może masz inny sposób na tą paskudną bakterie proszę pomóż mi
Joli napisał
Witaj,
Niezmiernie mi przykro z powodu twojej sytuacji i zdrowia twojej mamy. Wysyłam dobre myśli w waszą stronę i trzymam kciuki za poprawę jej stanu.
Odnośnie rozcieńczania olejku z oregano to można to zrobić tylko przy pomocy oleju nośnika (np olej lniany) ponieważ w wodzie jak już zauważyłeś on się nie rozpuści.
Pozdrawiam serdecznie:
Joli
Krylia napisał
Czy moze byc oliwa z oliwek?
Joli napisał
Witaj,
Tak – oczywiście może też być oliwa z oliwek :)
Pozdrawiam: Joli
Piotrek napisał
A jakie proporcje oleju do oregano? Kupiłem 100g oregano kiepskiej jakości ( z Turcji) i wole jakoś to przetworzyć zamiast używać jako przyprawę
Joli napisał
Hej,
Oleju musi być tyle by dokładnie przykrył oregano – nie napychaj słoika jakoś okrutnie mocno.
Dodatkowa rada jest taka, aby jednak używać najlepszej możliwej jakości oregano – dzikie oregano pochodzące z Turcji potrafi być naprawdę super jakości. Jeżeli jednak nabyłeś kiepskie oregano to nie polecam używania go w celach leczniczych ;)
Pozdrawiam:
Joli
Ania napisał
Wczoraj zrobiłam macerat zgodnie z przepisem,świeże oregano było kupione w biedronce. Po kąpieli wodnej stoi w słoiku na parapecie,ale kolor jest brudnozielony i bardzo mętny. Czy to jest prawidłowe?
Joli napisał
Hej,
Brudnozielony kolor jest ok – taki właśnie ma macerat olejowy, trochę jednak martwi mnie ta mętność. Ziele miałaś mocno rozdrobnione?
Ostatnio dowiedziałam tez się, że ziół z marketu przez pierwsze 2 tygodnie od zakupu najlepiej jest nie spożywać i podlewać tylko czystą wodą – wówczas jeżeli roślina była nawożona w sklepie to unikniemy spożywania pozostałości tegoż nawozu.
Póki co obserwuj macerat – po zlaniu i odstaniu zobaczysz jak będzie wyglądał :)
Pozdrawiam:
Joli
Ona1 napisał
Czy można użyć olej rafinowany?
Pozdrawiam serdecznie;)
Joli napisał
Hej,
Jeżeli ma być zdrowo – to tylko olej nierafinowany.
Pozdrawiam:
Joli
marecki napisał
Mam na ogrodzie kilka kg lebiodki i właściwie nie wiem jak ją całą wykorzystać
czy do słoika dać same listki czy razem z łodygą ?
czy sama łodyga jeszcze na coś się przyda ?
ps. do słoika dać listki takie bezpośrednio z krzaka czy można je opłukać wodą
Joli napisał
Hej,
Listki najlepsze :) Można ziele przed maceracja przepłukać – osuszyć – skropić alkoholem :)
Pozdrawiam!
Joli
krzysiek napisał
Czy jako nośnik będzie dobry olej z nasion konopii?
Joli napisał
Tak,
Tylko w tym przypadku polecam zużycie takiego maceratu „w miarę” mieszcząc się w terminie przydatności do spożycia oleju bazowego.
Mój macerat na oleju słonecznikowym nie wykazywał oznak zepsucia nawet po 2 latach, jednak nie posłałam próbek do laboratorium i nie wiem jak wyglądał stan kwasów nienasyconych w tym „przeterminowanym” oleju – dlatego nie mogę też polecać, aby tak długo przechowywać macerat :) Dla mnie to super sprawa, bo olej do celów medycznych okazał się zbyteczny i zużyłam go do przepysznych sałatek :D
Obecnie maceruję w oleju wiele ziół – dla zdrowia i smaku :) Robię to najczęściej w lodówce, bez wystawiania oleju na działanie temperatury pokojowej czy promieni słonecznych – z czasem i w takich warunkach macerat staje się aromatyczny :)
Pozdrawiam:
Joli
krzysiek napisał
Czyli mam rozumieć, ze przestrzegam 2 pierwszych punktow reszte omijam. Czy żadnej obrubki termicznej?
Czy mozna bezposrednio zakrapiac nos?(Ostre zapalenie zatok)
Joli napisał
Hej,
Polecam raczej inhalacje zamiast zakraplania – śluzówki są bardzo delikatne…
Pozdrawiam: Joli
JULEK napisał
Witam – prosze o radę
na policzku pojawił się – zdiagnozowany przez lekarzy cztrak gromadny, a przez innego lekarza trądzik tłuszczowy.
Jednak z wymazu / z ropy tego „czegoś” / okazało się ,że to paleczka ropy błękitnej.
Mam to na policzku od 7 miesięcy., orwera się już 14- 15 raz, „zjadło” 1/3 policzka.
nie wiem czy mam przerzuty wewnątrz w inne organy, bo nikt nie dostrzega potrzeby skorzystania z antybiogramu wykonanego z wymazu…
co robić ??? gdy od lekarzy nie ma pomocy …
czy pić , smarować policzek?
Joli napisał
Hej Julek,
Oczywiście w pierwszej kolejności pić.
Jeżeli to masz macerat to tak jak podałam na końcu artykułu. Jeżeli zdecydujesz się kupić olejek z oregano destylowany to pamiętaj, że karwakrol zawarty w olejku to bardzo mocna substancja i należy ją używać zgodnie z zaleceniami producenta (po jednej kropli i to w rozcieńczeniu). Przy dłuższym stosowaniu dobrze byłoby równocześnie spożywać jakieś probiotyki lub produkty kiszone.
Możesz też spróbować smarować zmienione miejsce ALE zacznij od rozcieńczanego maceratu – obserwuj reakcję skóry. W przypadku olejku destylowanego musisz być jeszcze bardziej ostrożny.. i zawsze stosować go w rozcieńczeniu.
Pozdrawiam:
Jola
Ula napisał
Witam,
Zrobiłam macerat zgodnie z przepisem jednak po 2 tygodniach postawiłam słoik w spiżarni i o nim zapomniałam niestety. Przypomniałam sobie po kilku dniach i dopiero wtedy zlałam olej do butelki. Mam pytanie czy taki olej będzie dobry i zachował swoje właściwości? Mogę go wykorzystać czy niestety jest do wylania?
pozdrawiam
Joli napisał
Hej Ula,
Tak, olej powinien być dobry – w spiżarni raczej nie było słonecznie i gorąco – nieprawdaż? Dwa tygodnie to nie aż tak długo :) Dla pewności posmakuj macerat – bez rozcieńczenia może być gorzki, ale bez przesady.
Pozdrawiam:
Jola
Szymon napisał
Witam.Jakie proporcje oregano/olej?
Joli napisał
Witaj,
Oregano – tyle ile wejdzie do słoika, a oleju tyle, aby dokładnie przykryło zioło :)
Pozdrawiam:
Joli
Kamil napisał
Witam,
Czy mógłbym prosić o małą poradę odnośnie stosowania zewnętrznego i wewnętrznego przy walce z gronkowcem złocistym z ogniskiem zapalnym na skórze??
Czy jestem w stanie pozbyć się bakterii stosując kurację olejkiem z oregano, ponieważ nie chcę brać chemicznych antybiotyków?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!
Joli napisał
Witaj,
Stan zapalny skory możesz smarować olejem z oregano przygotowanym w następujący sposób: olej z oregano mieszamy z olejem kokosowym w stosuku 1:3 (1 cz. oleju z oregano : 3 cz. oleju kokosowego). Pamiętaj, aby spróbować najpierw na niewielkim odcinku skóry i aby ją obserwować. Jeżeli wystąpią jakiekolwiek niepokojące objawy należy zwiększyć ilość oleju kokosowego w maści. Nie sposób bez laboratorium określić ile karwakrolu znajduje się w domowej produkcji oleju (maceratu) dlatego też trzeba trochę poeksperymentować z dawką. Co do spożywania to pamiętaj, że należy robić przerwy w stosowaniu – standardowa kuracja trwa od 7-14 dni – przy gronkowcu może to być niewystarczające dlatego też taką kurację należy powtarzać.
Pamiętaj też, że jest to tylko przykład odnośnie zastosowania maceratu z oregano, a nie porada lekarska. Wszystkie decyzje odnośnie swojego zdrowia musisz podjąć samodzielnie lub przy pomocy lekarza.
Szczerze wierzę w to, że uda Ci się to zwalczyć!
Powrotu do zdrowia życzę :)
Joli
Kamil napisał
Bardzo dziękuję za podpowiedź!
Mam świadomość, że nie jest to porada lekarska, ale szczerze wierzę w leczniczą moc z natury.
Sam lekarz nic mi nie pomógł, a nawet olał kwestię wymazu z zainfekowanego miejsca. Podał byle jaki antybiotyk, o którym wiem, że kilka osób nabawiło się po nim problemów ze słuchem.
Na prywatne leczenie mnie nie stać, więc spróbuję z oregano, ponieważ widzę wiele opinii, że jest on niezwykle skuteczny, jeśli chodzi o gronkowca.
Dam znać za jakiś czas o efektach.
Pozdrawiam!
Joli napisał
Witaj,
Cieszę się z Twojej postawy :)
Ja również niezmiernie mocno wierzę naturze – czekamy na Twoje efekty! Trzymam Cię za słowo, że się nimi z nami podzielisz :)
Pozdrawiam:
Joli
Magda napisał
Dzień dobry, jakie efekty ze stosowania tej metody? czy udało się zwalczyć gronkowca? czy był stosowany olej z oregano równocześnie z antybiotykiem?
Magda napisał
Mam bakterie pałeczka ropy błękitnej w organizmie zbadana z flegmy, atakuje pluca ;czy w takim przypadku stosować olej poprzez inhalacje czy jako syrop ?
Joli napisał
Witaj Magdo,
inhalacje będą skuteczniejsze.
Zdrowia życzę:
Jola
Maya napisał
Jak taki olej przyjmowac maja osoby Z rakiem piersi? Mam znajoma,potrzebuje pomocy..Bierze chemie…ale wiadomo jak Z chemia… :( Usunieto jej juz jedna piers…Szuka wszelkiej pomocy…Przyjmuje suplementy antyrakowe typu Laminina…ale ja jakos nie wierze,ze dzialaja…:( A taki olejek to co innego.Lekarstwo Od Matki Ziemi!!Wierze,zee sie uda!!Tylko jak dawkowac i przyjmowac?Dziekuje
Joli napisał
Maya, bardzo chciałabym pomóc!
Poczytaj proszę o oleju lnianym w kontekście diety dr Budwig – ta niemiecka biochemik pomogła wielu pacjentom poprzez wysycenie organizmu kwasami omega 3. wg jej zaleceń chory powinien spożywać twarogową pastę z olejem lnianym.
Wierzę, że się uda.
Jola
Ala napisał
A jak smak? Bo boję się smaku – na przykład młody jęczmień był dla mnie nie do przejścia :/
Bart napisał
Witam, mam dwa pytania. Mam akurat wiązanke suszonego oregano. Czy mozna spróbować zrobić z suszonego? Na działce rośnie bardzo dużo, ale będę tam dopiero za dwa tygodnie i nie wiem czy nie będzie za późno. Czy mozna stosować go profilaktycznie i podawać dziecku przy infekcjach typowych przeziebieniowych itd? Pozdrawiam
Joli napisał
Witam,
Myślę, że z suszonego również można spróbować :)
Moje oregano w ogródku właśnie czeka na drugi w tym roku zbiór – wiec jak będziesz za dwa tygodnie u siebie to z powodzeniem będziesz mógł je pozyskać :D
Oregano w ilościach przyprawowych lub macerat olejowy można oczywiście stosować profilaktycznie. Nie „szalałabym” natomiast z profilaktyką olejkiem oregano (takim destylowanym) gdyż jest to substancja mocno skondensowana i nie powinno się jej stosować „dla zasady”- działanie bakteriobójcze jest uzasadnione tylko w przypadku infekcji.
Pozdrawiam: Jola
magdalena napisał
witam,mam pytanie?czy to normalne?dzisiaj zrobiłam oregano w oleju slonecznikowym po wyjeciu z kompieli zrobiło się w butelkach bardzo mętny kolor jak bym mleka dodała a nie klarowny jak na poczatku czy to normalne?dziekuję i pozdrawiam;)
Joli napisał
Hej,
to normalne – z czasem się sklaruje :)
Pozdrawiam: Joli
Januszz4 napisał
Wśród schorzeń które leczy oregano nie wymieniono chlamydii pneumoniae. Ponieważ leczę się nieskutecznie na to paskudztwo antybiotykami od prawie roku prosiłbym o informację, czy oregano może pomóc na ten rodzaj chlamydii.
Joli napisał
Witaj,
Osobiście takiej wiedzy nie posiadam – za to polecam prześledzić wątek na forum Dr. Różańskiego http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=1179.0
Wydaje się, że wszelkie antybakteryjne substancje są jak najbardziej wskazane do stosowania w przypadku tej choroby.
Zdrowia życzę: Joli
Januszz4 napisał
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Janusz
zdrowamama napisał
U mnie w domu olejek z oregano pije cała moja rodzina, w tym dzieciaki. Niezastąpiony kiedy przychodzi okres zwiększonej zachorowalności. Ale nie robię go sama, tylko kupuję gotowy w aptece (…) i rozpuszczam niewielką ilość, np z wodą. :)
Zula napisał
Nie da sie olejku rozpuscic w wodzie. Wlewajac krople olejku do wody, podajemy go jako nierozcienczony. Jest to blad bo mozna podraznic sluzowke. Nalezy rozcienczac go z olejem, sokiem pomidorowym, jogurtem lub mlekiem.
Joli napisał
Racja – ja polecam olejek oregano (destylowany) rozcieńczać w oleju lub ew. w miodzie.
Pozdrawiam
Anna napisał
Dzień dobry,
zrobiłam macerat wg przepisu i po ok 6 miesiącach pojawił się dziwny, ciemny „glutowaty” osad na dnie, czy oznacza to, że olej się zepsuł ?
Pozdrawiam
Joli napisał
Witaj Anno,
nie sądzę, że jest to oznaką zepsucia – choć oczywiście to niewykluczone po 6 miesiącach. Sprawdź zapach i smak oleju/maceratu i jeżeli nie jest gorzki czy w jakiś inny sposób „podejrzany” to wszystko ok.
Sądzę, że część substancji po prostu osiadło na dnie, a olej się bardziej sklarował :)
Pozdrawiam:
Joli
Ela napisał
Czy można go stosować na nadczynność tarczycy i żylaki
Joli napisał
Witaj,
Jedyne badania jakie znalazłam na temat oregano i tarczycy to takie, które wykazały ochronne działanie wyciągu z oregano przed uszkodzeniem genów podczas terapii jodem radioaktywnym…
Odnośnie żylaków – zawartość beta-karotenu oraz luteiny z zeaksantyną (witamina A) oraz witamin: E i C będzie pozytywnie wpływała na stan naczyń krwionośnych. Dodatkowo działanie antyzapalne oregano na pewno będzie cenne w przypadku walki z tą przypadłością.
Pozdrawiam serdecznie i zdrowia życzę :)
Jola
katarzyna napisał
Interesuje mnie przede wsZystkim poprawa gęstości kości- w jaki sposób stosować olej z oregano ? Pić?
Joli napisał
Witaj,
Tak olej z oregano należy wówczas spożywać :)
To dzięki wysokiej zawartości witamin K, A, E i C oraz żelaza, manganu, wapnia i magnezu – wykazuje właściwości sprzyjające zwiększające gęstość kości.
Pozdrawiam!
Agnieszka napisał
Bardzo dziękuję, w takim razie biorę się do roboty :)
Agnieszka napisał
Witam,
właśnie szukam pomysłu, co zrobić z oregano, bo jest go trochę za dużo na suszenie. Podoba mi się pomysł z olejem, stąd pytanie, czy taki macerat rmożna stosować codziennie, czy nawet kilka razy w ciągu dnia zamiast np. oliwy do surówek, sałatek itp? Nie ma mozliwości przedawkowania?
Joli napisał
Hej,
oleju z oregano (maceratu) stosowanego jako dodatek do dań raczej nie można przedawkować – przecież przypraw tez używamy codziennie :)
Do surówek używam tego oleju z oregano od bardzo dawna – świetnie tez sprawdza się do wykończenia aromatem oregano dań z makaronu.
Serdecznie polecam :)
Jolka napisał
Witaj
Czy olejkiem tym mogę smarować miejsca objęte zmianami spowodowane łuszczycą? Mam ich sporo zwłaszcza na rekach. Czy jest jakaś nadzieja, że będą choć mniej widoczne?
Joli napisał
Hej imienniczko!
Tak – olejem oregano możesz smarować zmiany łuszczycowe. Ze względu na bardzo różne reakcje proponuje zacząć od stosowania go w rozcieńczeniu np. z olejem kokosowym i obserwować jak skóra reaguje. Zmiany staną się mniej widoczne w etapie wyciszenia (zmniejszy się zaczerwienienie), a stosując odpowiednią dietę i pielęgnację można je bardzo skutecznie zwalczyć.
Zapraszam do zapoznania się z treścią tego artykułu: „Oleje nierafinowane w walce z łuszczycą”.
Powodzenia!
Joli
Ola napisał
jeszcze jendo pytanie, zastanmawiam się jak długo powinna trwać taka kuracja, w przypadku dziecka, prosze o sugestie
Joli napisał
Wg. mnie kuracja powinna trwać do momentu uzyskania pozytywnych wyników. Jednak zaznaczam ponownie, że bardzo ważne jest tu odbudowywanie flory bakteryjnej jelit poprzez dodanie na stałe do diety produktów kiszonych – najlepiej domowej produkcji oraz konsultacja z lekarzem pediatrą.
Pozdrawiam:
Joli
Ola napisał
Witam Serdecznie u córki stwierdzono pałeczkę ropy błękitnewj w kroczu, i tak się zastanawiam czy mogłabym wykorzystać maść z oregano do smarowania na to z informacji powyższej wynika,że powinno pomóc, jak Pani myśli czy wystarczy tylko maść czy dodatkow podac jeszcze doustnie, smarowac tylko rano czy 2 razy dziennie? córkama 5 lat, dziękuje z góry za odpowiedź
Joli napisał
Olu,
Pamiętaj, że nie jestem lekarzem :) Oregano ma mega działanie – wykazuje właściwości przeciw bakteryjne nawet na te antybiotykooporne bakterie jaką jest pałeczka ropy bł. – więc jak najbardziej powinno pomóc. Stosuj je jednak bardzo ostrożnie w przypadku błon śluzowych, gdyż może piec i szczypać. Osobiście użyłabym oleju z oregano w pierwszej kolejności do spożycia, a dopiero w drugiej do smarowania (po wcześniejszych testach stężenia niedrażniącego). Dobrze tez zadbać o odporność małej – bo pałeczka „tylko czeka” na jej spadki odporności, aby móc zaszaleć. Konwencjonalne leczenie polega na bardzo długiej antybiotykoterapii – domyślam się, że jesteś pod opieka jakiegoś pediatry – najlepiej skonsultuj z nim zmasowaną ofensywę przeciwko panoszącej się bakterii i wspomagaj się gdzie tylko możesz naturalnymi antybiotykami. Koniecznie zadbaj równocześnie o prawidłową florę bakteryjna jelit małej – gdyż wyjałowienie skutkować będzie spadkiem odporności… na którą właśnie czyha owa bakteria.
Powodzenia:
Joli
Daria koligot napisał
Witam. A czy można olej zrobić na oliwie z oliwek?
Joli napisał
Tak oczywiście – można na każdym dobrym nierafinowanym oleju z małymi wyjątkami :)
Odradzam robić maceraty na niestabilnych olejach takich jak np: lniany.
Pozdrawiam: Joli
Daria koligot napisał
Dziękuję za odpowiedź. Zrobiłam i postawilam na oknie. Czy to normalne że przybrał lekko zielonkawy odcień? chyba nie mam możliwości wstawienia Zdjęcia :(
Joli napisał
Hej Daria,
To dobrze, że zmienia kolor – od zielonego po brunatny :) Znaczy, że dobro z oregano przechodzi do oleju – super!
Pozdrawiam: Joli
dajanna50 napisał
JA ROBIĘ CO ROKU OLEJ Z OREGANO Z WŁASNEGO OGRÓDKA A RACZEJ Z FOLII. WŁAŚNIE ZAKWITŁ .STOSUJE GO CAŁA MOJA RODZINKA. JEST DOSKONAŁY!!! DZIĘKUJĘ ZA PORADY. STARAM SIĘ JE STOSOWAĆ.
anna napisał
A jakie proporcje
tz ile oleju i ile oregano
Joli napisał
Witaj,
Oleju musi być tyle, by swobodnie okrył całe ziele oregano :)
Pozdrawiam.
Sylwia napisał
Witam serdecznie,
Czytala ze ten olejek jest silnie antybakteryjny i gdy sie go stosuje trzeba stosowac probiotyki czy to prawda? Jak dlugo moze trwac kuracja olejkiem zeby nie zaszkodzila?
pozdrawiam
Sylwia
Joli napisał
Witaj,
Oregano, jak i wiele innych ziół wykazuje działanie silnie antybakteryjne. Olej z oregano – ten z przepisu – to macerat – zdrowy i aromatyczny specyfik :) Z powodzeniem może służyć jako domowy antybiotyk – kuracje z reguły trwają od 3-7dni… a stosowanie probiotyków osobiście polecam każdemu, niezależnie czy używa w swojej kuchni oregano czy nie :) Oczywiście nie mam tu na myśli aptecznych specyfików tylko własne fermentowane przetwory: kiszona kapusta, ogórki, octy…
Pozdrawiam: joli
Marek napisał
Witam ponownie.
Nie doszukałem się oleju oregano w ofercie Nierafinowane.
pozdrawiam
Marek
Joli napisał
Marku,
W ofercie nierafinowane.pl nie ma oleju z oregano – artykuł blogowy przedstawia możliwość zrobienia samemu maceratu (oleju z aromatem i właściwościami) z oregano.
W przyszłości planujemy wprowadzić olejki eteryczne do oferty, jednak nadal jesteśmy w fazie poszukiwań dostawcy :)
Pozdrawiam: Joli
Marek napisał
Dziękuję za porady. Stasiowi robimy inhalacje wg zaleceń lekarza. Powoli ustępuje.
Latem sam wyprodukuję wg przepisu, a oregano wyhoduję w ogródku przydomowym.
Jeszcze nie zdecydowałem na jakim oleju. Chyba słonecznikowym.
Pozdrawiam
Marek
Marek napisał
Witam.
Wnuczek Staś ma 1.5 roku. Od 2 tygodni choruje. Zaczęło się od gorączki do 39*, kaszlu, płaczu. Lekarz zlecił antybiotyk. Gorączka spadła ale zapalenie oskrzeli jest. Druga wizyta to zlecenie inhalacji (nie wiem z czego) i syrop.
Czy Staś jest za mały by stosować inhalację z oregano? Jada prawie wszystko.
Pozdrawiam
Marek
Joli napisał
Witaj Marku,
Staś, rzeczywiście jest mały :) Jeżeli chcecie zastosować inhalacje przy pomocy nebulizatora – wówczas trzeba kupić olejek z oregano destylowany – taki „eteryczny” i mieszać go z solą fizjologiczną stosując się do zaleceń producenta. Można też pokusić się o ciepłe inhalacje – w tym celu albo zaparza się suszone oregano i wdycha opary (uwaga! dla malucha nie może to być zbyt gorące), albo na ciepłą wodę wlewa się odrobinę oleju-maceratu olejowego z oregano (takiego jak opisany na blogu).
Życzę Stasiowi dużo zdrówka!
Joli
ciszka napisał
Witam, mój 6-miesięczny synek ma atopowe zapalenie skóry. Czy moźna na ranki uźywać oleju (np. w połączeniu z olejem kokosowym)?
Pozdrawiam
Joli napisał
Witaj,
Można stosować macerat do smarowania, jednak przy rankach zalecam ostrożność i obserwację malucha. Olej trzeba rozcieńczyć i zaczynać od bardzo małych stężeń.
Pozdrawiam: Joli
Karolina napisał
Czytałam trochę o olejku oreganowym i chciałabym podawać go mojej córce która nie skończyła jeszcze 2 lat. Czy można tak wcześne czy jednak poczekać?
Joli napisał
Hej Karolino,
Macerat olejowy z oregano nie posiada tak silnych stężeń substancji aktywnych jak olejek destylowany. Macerat można bezpiecznie wprowadzić do diety malucha w ramach spożywanych tłuszczy :) Oczywiście zaczynając od małych ilości by wykluczyć wszelkie niepożądane reakcje :)
szafirek napisał
olejek jak czytałam stosuje się na brodawki,czyli mam go zrobić w formie maści?I ile razy smarować?
Joli napisał
Macerat olejowy możesz smarować bezpośrednio na brodawki, nie ma konieczności aby był on w formie maści. Jeżeli nie odpowiada Ci jego konsystencja (znaczy wolisz formę kremu od oleju) zawsze możesz połączyć go z olejem w formie stałej (olej kokosowy, masło shea, olej kakaowy).
Pozdrawiam: Joli
Karolina napisał
Dobry wieczór,
czy taki olej czy też macerat powinien pachnieć oregano? Bo mój nie pachnie :(
Przesyłam pozdrowienia,
Karolina
Joli napisał
Hej , wielu ludzi określa skondensowany zapach oregano jako „grzybowy” :)
Testem na to czy olej jest „ok” jest jego smak – oczywiście w wersji rozcieńczonej – po dodaniu do sałatki lub spaghetti :)
Lekko ogrzany również będzie pachniał oregano – np. łyżeczka oleju na wrzątek – super do inhalacji w infekcjach górnych dróg oddechowych :)
Pozdrawiam: Joli
Anna napisał
A czy i jak taki macerat uzywać do celów spożywczych. Przecież to już podjełczały olej?
Joli napisał
Anno,
jeżeli twój macerat zjełczał to go nie używaj :)
Cały proces maceracji można również przeprowadzić bez ogrzewania, wówczas trwa to dłużej, ale jest równie skuteczne.
Dodatkowo pamiętaj, że to „bomba antyoksydacyjna” co sprawia, że składniki oregano jakoby konserwują olej – jest to bardzo stabilny produkt.
Pozdrawiam
Michał MK napisał
Witam, było wiele pytań, ale tego nie znalazłem. Chodzi mi o informację, czy słoik, w którym gotujemy a potem przechowujemy macerat ma być zakręcony nakrętką czy tylko przykryty gazą ( tak jak na zdjęciu ) ?
Joli napisał
Hej!
Słoik zakręcony :) Na zdjęciu ta szmatka to tylko dla dekoracji jest :)
Pozdrawiam: Joli
Ettariel napisał
Witam,
Ile należy użyć oregano dla dobrego efektu? :)
Joli napisał
Witaj,
Aby macerat był możliwie mocny potrzeba dobrej jakości surowca – najlepiej własna uprawa oregano zrywana tuż przed kwitnieniem lub w jego trakcie. Listki lebiodki muszą być dobrze pokryte olejem, ma ich być sporo, ale ziele nie ma być przesadnie „upchane” w słoik.
Pozdrawiam: Joli
Beata napisał
witam.
Zioła powinno się zbierać gdy jest pełnia księżyca. Księżyc w pełni przyciąga wodę ale i soki pulsujące w roślinach, dlatego zioła czy czosnek zbierane w tej fazie księżyca będą mieć silne właściwości lecznicze. Wg kalendarza księżycowego zioła powinniśmy zbierać zanim zakwitną.
Pozdrawiam Beata
Joli napisał
Dziękuje Beato za twoje rady :)
Zygmunt napisał
Witam serdecznie.
Proszę mi odpowiedzieć: Jak długo ważny do spożycia jest olej lniany od czasu wyprodukowania, oczywiście mam na myśli nierafinowany, zdrowotny. Jak można rozpoznać i odróżnić olej rafinowany od nierafinowanego? Jaki powinien mieć smak, czy różni się smakiem jeden od drugiego? I jeszcze jedno pytanie: Jaki olej ma najlepsze działanie przeciw nowotworowe? bo ja właśnie muszę zakupić, ten do kuracji dr. Budwig i do sałatek, surówek..
Proszę odpowiedz.
Pozdrawiam Zygmunt.
Joli napisał
Witaj,
Olej lniany posiada maksymalnie 3 miesięczny termin przydatności do spożycia. Dzieje się tak dlatego, że jest bardzo bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3, które są bardzo nietrwałe. Dlatego też olej lniany należy przechowywać w warunkach chłodniczych zarówno przed jak i po otwarciu.
Olej rafinowany od nierafinowanego najłatwiej rozpoznać po smaku i zapachu. Nierafinowany zawsze będzie posiadał smak i zapach surowca, rafinowany to „po prostu tłuszcz” i to do tego mało zdrowy (zmieniony pod wpływem temperatury i zastosowanych środków chemicznych). Olej lniany ma lekko orzechowy bardzo delikatny smak. Jeżeli ma wyraźny „rybi” zapach oraz gorzki posmak to oznacza to, iż rozpoczął się w nim proces jełczenia.
Do diety dr. Budwig polecam „Olej lniany do diety Dr. Budwig”– jest on najwyższej jakości i zawiera aż 54,5g kwasów Omega 3 w 100g oleju. Należy go spożywać tylko i wyłącznie na zimno.
W diecie „budwigowej” olej lniany wysoko-linolenowy (bardzo bogaty w kwasy omega 3) używa się w postaci:
– pasty budwigowej (olej lniany bardzo dokładnie i dość długo miksujemy z olejem lnianym w proporcji 3 łyżki oleju na 125g twarożku, można tu dodać ulubione przyprawy, zioła, orzechy, miód lub owoce jagodowe).
– oleolux’u czyli takiego smarowidła z oleju kokosowego oraz lnianego z cebulą i czosnkiem. Oleolux można łatwo wykonać samodzielnie: Jedną dużą cebulę kroimy i zrumieniamy przez 15 min w ok 200ml oleju kokosowego podgrzanego do 100st C, następnie dodajemy 10 pokrojonych ząbków czosnku i całość ogrzewamy jeszcze przez 3 min – przecedzamy – studzimy do temperatury otoczenia. Gdy olej kokosowy z „wyciągiem” z cebuli i czosnku ostygnie to łączymy go z ok 100ml oleju lnianego (najlepiej wcześniej dokładnie schłodzonego) – całość przelewamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
– bezpośrednio do dań na zimno.
Pozdrawiam serdecznie i zdrowia życzę.
Joli
Zygmunt napisał
Witam i bardzo dziękuję za odpowiedź i poradę.
Pozdrawiam Zygmunt.
Małgorzata Diarra napisał
To o czym traktuje artykuł, to raczej macerat olejowy (TYLKO!). Robię ich ostatnio dużo, z różnych roślinek… (nawet „eterię” trochę zaniedbałam)
Natomiast istnieje OLEJEK ETERYCZNY oregano, z którego można sobie samemu przygotowywać dowolne rozcieńczenie dodając go do dowolnego (ulubionego, lub specjalnie dedykowanego, ze względu na aktualną potrzebę) oleju roślinnego, tłoczonego z nasion. Np. jeśli do 80 kropli oliwy damy 20 kropli olejku eterycznego oregano, otrzymamy stężenie 20%.. W pewnych sytuacjach olejek eteryczny oregano używa się nierozcieńczony. Do zastosowań wewnętrznych powinien to być olejek w klasie suplementu diety, jakości terapeutycznej.
Pozdrowienia. Gosia.
Joli napisał
Zgadza się Gosiu!
Choć ja – tak zakochana w maceratach powiedziałabym, że to AŻ macerat :)
Taki zrobiony samodzielnie daje tyle radości!
Tytuł artykułu nie ma na celu nikogo wprowadzać w błąd – to powszechnie używana nazwa na „aromatyzowane oleje” / „maceraty” np. olej czosnkowy czy ziołowy wcale nie jest wytłoczony z ziół czy czosnku :D
Pozdrawiam: Joli
FukaEri napisał
Czy można zrobić na oleju kokosowym?
Joli napisał
Tek, macerat olejowy można zrobić również na oleju kokosowym. Jest to nieco trudniejsze dlatego, że trzeba olej kokosowy utrzymywać w formie płynnej przez czas maceracji czyli ok 2 tygodnie. Po odcedzeniu nie będzie już istotyny stan jego skupienia :)
Pozdrawiam: Joli
Shaman napisał
Witam :)
Mam pytanie, zamierzam zrobić ten olej lecz mam jedno pytanie, czy takie kupne oregano (takie kupione w doniczce) to w ogóle kwitnie?
Nigdy nie kupowałem i nie wiem. Czy trzeba po prostu przeczekać trochę i stawiać na słońcu?
Chcę by stężenie tych drogocennych substancji było jak największe ale nie wiem jak przygotować taką kupną roślinkę i jak o nią zadbać by później zrobić z niej olejek.
Pozdrawiam :)
Joli napisał
Witaj,
Tak kwitnie, oczywiście, że kwitnie :)
Najlepiej po zakupie przesadzić je do większej doniczki (nie naruszając bryły korzeniowej) i jeżeli masz możliwość wystawić na zewnątrz (balkon, taras). Oczywiście jeżeli masz trochę gruntu możesz je przesadzić do ogródka :) Jeżeli nie, to większa doniczka również wystarczy. Potem pozostaje tylko podlewać i czekać aż zakwitnie (lipiec-wrzesień).
Pamiętaj też, że lebiodka pospolita jest wieloletnia, więc po obcięciu gałązek dalej ja podlewaj, a odrośnie i będziesz MIAŁ ;) surowiec na wiele lat.
Pozdrawiam!
Shaman napisał
Będę mieć* :D
Jestem Szaman, nie Szamanka :D
I dzięki wielkie za informację :) Postaram się zrobić to jak najprędzej.
Miłego dnia życzę :)
Joli napisał
Oj – wybacz mi tę pomyłkę Sha-MAN’ie :)
Już się poprawiam :P
Pozdrawiam :)
Anka napisał
Czy taki olej można podawać dzieciom od 3 roku życia. Jak, tak, to w jakich proporcjach?
Joli napisał
Witaj Anka!
Macerat olejowy z oregano można bezpiecznie stosować u dzieci – nawet malutkich. Oczywiście nie podajemy go niemowlakom. Powyżej 3 roku życia twój maluszek zajda już normalne posiłki, bez obawy więc możesz wprowadzić olej do jego diety.
W przypadku choroby nie obawiaj się też ciepłych inhalacji z tym olejem – potrafią one naprawdę zdziałać cuda :)
Dokładnego dawkowania nie mogę podać, gdyż nie jest to tradycyjny „lek” z apteki, który można łatwo przedawkować i do tego ryzykować efekty uboczne…
Olej z oregano to lek od matki natury :)
Zdrowia życzę!
Anna napisał
Nie miewam słońca w moim mieście. Czy da się to czymś zastąpić?
Joli napisał
Oczywiście :) Wystarczy, że postawisz słoik w ciepłym miejscu.
Mimo wszystko słońca życzę :)
zygmunt. napisał
WSZYSTKO JEST DOBRE, JEDNAK NAJTRUDNIEJ JEST O OLEJ NIERAFINOWANY. UWAŻAM ŻE LEPSZY BYŁBY OLEJ RZEPAKOWY, BO MA WIĘCEJ WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNYCH. TAKI OLEJ SOBIE ZROBIĘ W PORZE LATA, BO U MOJEGO ZNAJOMEGO NA DZIAŁCE JEST DUŻA ILOŚĆ TEGO OREGANO. JEDNO PYTANIE; CZY KONIECZNIE TRZEBA CZEKAĆ AŻ OREGANO ZAKWITNIE?
PROSZĘ ODPOWIEDZ 4 LUTY 2015 R.
Joli napisał
Witaj Zygmuncie :)
Oczywiście możesz użyć oleju rzepakowego – nierafinowanego. Jest on bardzo zdrowy i zawiera bardzo dobrą proporcję kwasów omega 3 do omega 6.
Ja zaproponowałam słonecznikowy – nierafinowany ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy E :)
Olej nierafinowany zarówno słonecznikowy, jak i rzepakowy można nabyć w Nierafinowane.pl.
Nie trzeba czekać, aż oregano zakwitnie, warto jednak wiedzieć, że największe stężenie drogocennych fenoli (tymol, karwakrol) znajdujemy w roślinie tuż przed jej zakwitnięciem.
Pozdrawiam!
sieggi napisał
Rzepak jest opryskiwany roundapem, oznacza to, że posiada duże ilości rakotwórczego glifosatu, nie polecam, nawet gdyby do niego dopłacali, to go nie chcę w moim domu
Joli napisał
Witaj Sieggi,
Tak, rzepak uprawiany w tak zwanej „uprawie konwencjonalnej” jest dosuszany środkami chemicznymi na bazie glifosatu i trudno znaleźć inny.
Trudno – nie znaczy, że to niemożliwe :D
Oleje rzepakowe dostępne w naszym sklepie są wytłaczane z wolnego od glifosatu surowca.
Jak to możliwe? Są w Polsce rolnicy, którzy stosują efektywne mikroorganizmy (tzw. EM’y) zamiast chemicznych środków ochrony roślin oraz nie poddają desykacji swoich zbiorów. Tu można znaleźć olej wytłoczony przez takiego własnie rolnika -> Olej rzepakowy.
Dodatkowo wspomnę, iż każdy producent jest zobowiązany przebadać olej pod względem zawartości ewentualnych pozostałości pestycydów.
Oczywiście nie namawiam Cię do stosowania właśnie tego konkretnego oleju, ponieważ oferta olejowa jest tak bogata, że możesz wybrać produkt odpowiedni dla siebie i spełniający wszystkie Twoje oczekiwania :)
Bardzo cenimy sobie świadomego konsumenta :)
Pozdrawiam serdecznie:
Joli
Hanna napisał
Instrukcja w gotowym 20% olejku oreganowym mówi ,aby brać tylko po 5 kropli za jednym razem i
absolutnie nie więcej ponieważ olejek ten działa jak antybiotyk i moje pytanie:
ilu procentowy będzie taki olejek domowy ? rozumiem ,że jest to uzależnione od ilości ziół
i czy ten przepis tylko 5 kropli to nie jest za mało ? chętnie bym brała właśnie 1/2 łyżeczki bo b.dobrze działa na mnie ten olejek.
pozdrawiam
Joli napisał
Hanno,
jest tak jak piszesz – stężenie uzależnione jest od ilości ziół. Nie potrafię więc określić jakie stężenie procentowe jesteśmy w stanie uzyskać. Na pewno jest ono niższe niż w olejkach destylowanych / kupnych. Dlatego też olej z oregano domowej produkcji zażywa się w większych dawkach niż ten ze sklepu.
Zdrówka!
Karolina napisał
jak długo można przechowywać w butelkach?? szczególnie po otwarciu, czy wtedy chowamy do lodówki?
Joli napisał
Witaj Karolino,
Olej z oregano po 2 tygodniach odcedzamy, przelewamy do butelki i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Jeżeli nie masz piwniczki, to przechowuj go w lodówce. Termin przydatności do spożycia takiego oleju to minimum 6 miesięcy (czyli tyle, ile olej słonecznikowy zimno-tłoczony użyty do przygotowania oleju z oregano). Minimum ponieważ oregano posiada właściwości antyutleniające, które przedłużają jego ważność.
Joa napisał
Dzień dobry. Moja mikstura stała dłużej niż dwa tygodnie w nasłonecznionym miejscu. Jak to wpłynie na olej?
Czy doustnie moge podawac sześciolatkowi na katar i zatoki? Jaką ilość?
Basia napisał
Witam czu wystarczy takie oregano ze sklepu ? W stylu ziola z doniczki? Z lodyzkami czy same listki? Moze byc wystawione na slonce czy raczej w cieniu malezy zosta w ic ten slo ik? Jeszvze pytanie o kapiel wodna oleju…. czy nie niszczymy pozytywnych wartosci zawaryych w oleju? Podgrzewamy go przeciez? Pozdrawiam b
Joli napisał
Basiu,
Tak wystarczy oregano ze sklepu, choć take wyhodowane w przydomowym ogródku byłoby najlepsze :).
Czy oregano ma być z łodyżkami i czy słoik ma stać na słońcu? -> odpowiedz znajduje się w tekście.
Czy temp. nie niszczy pozytywnych wartości zawartych w oleju?
Olej słonecznikowy może być bezpiecznie podgrzewany do temp. 100 C (w kąpieli wodnej nie uzyskasz więcej), a witamina E (Tokoferol) jest odporna na temp rzędu 200 C. Więc podgrzewanie tego oleju do 100 C nie niszczy jego wartości.
Pozdrawiam!
Mili napisał
Mam pytanie , jaki to rodzaj oregano które ma liście , bo ja mam oregano w ogródku ale ma małe igiełki , kwitnie na fioletowo i ma bardzo intensywny zapach .
Chcę dodać że mieszkam w Italii , może są różne rodzaje , ale tutaj są tylko takie i Włosi mówią że to jest oregano, na południu rosną bardzo duże , ja mam malutki spróbuje zrobić olejek
Joli napisał
Oregano raczej nie ma igiełek :)