• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Kontakt z nami
  • Moje konto
  • FB
Oleje nierafinowane – Blog

Oleje nierafinowane - Blog

Zdrowe nawyki żywieniowe

  • Oleje nierafinowane
  • Zastosowania lecznicze
  • Oleje w kosmetyce
  • Przepisy kulinarne
  • Styl życia
  • Aktualności
  • Sklep
Jesteś tutaj: Strona główna / Archiwum dla Przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne

Papryczki marynowane nadziewane twarożkiem paprykowym.

2 października 2017 Autor: Joli Zostaw komentarz

Marynowane papryczki

Uwielbiam marynaty. Bardzo dawno temu zrezygnowałam z tych sklepowych z powodu zawartości octu spirytusowego, który wyeliminowałam ze swojej diety wiele lat temu. Obecnie przetwory robię sama, a do marynowania używam tylko niepasteryzowanego octu jabłkowego.

Tym razem zapraszam was na ostre papryczki marynowane z nadzieniem z paprykowego twarogu. Do nadzienia twarożkowyego polecam bardzo aromatyczny olej z pestek słodkiej papryki, który jest moją ostatnią miłością olejową. Zaskakuje smakiem i właściwościami. Potężna dawka karotenoidów nadająca olejowi ciemno pomarańczową barwę dostarcza nam niezbędnej w prawidłowym widzeniu witaminy A , a lekko pikantny smak i cudowny aromat papryki zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienie. Pysznie i zdrowo :)

Wybrałam papryczki ostre, ale przepis z powodzeniem można użyć też do innych gatunków papryczek.

Składniki:

[Więcej …] about Papryczki marynowane nadziewane twarożkiem paprykowym.

W kategorii: Przepisy kulinarne

Sernik bezglutenowy na migdałowym spodzie.

7 grudnia 2015 Autor: Joli 2 komentarze

sernik-bezglutenowy-maka-migdalowa-kokosowa
Ten cudownie delikatny, lekko wilgotny sernik z wyraźnym aromatem migdałów jest naprawdę pyszny i nietrudny do wykonania.

Składniki:

[Więcej …] about Sernik bezglutenowy na migdałowym spodzie.

W kategorii: Przepisy kulinarne Tagi: bezglutenowy, mąka kokosowa, mąka migdałowa, przepis, sernik

Zrób sam swój naturalny lek – Olej z oregano.

19 września 2014 Autor: Joli 148 komentarzy

Oregoano_oil_2Oregano (Origanum vulgare)

Zioło powszechnie używane w kuchni do przyprawiania dań mięsnych i makaronów. Zwane lebiodką pospolitą bądź dzikim majerankiem. Jest rośliną wieloletnią, tworzącą krzaczaste byliny. Któż by podejrzewał, że jest taką skarbnicą aktywnych składników? Oregano jest jednym z najsilniejszych środków antyseptycznych natury. Jest silnym lekiem przeciwzapalnym, a jego moc przeciwbólową można porównać z mocą morfiny.

[Więcej …] about Zrób sam swój naturalny lek – Olej z oregano.

W kategorii: Oleje nierafinowane, Przepisy kulinarne, Zastosowania lecznicze

Ocet jabłkowy – cudowny eliksir. Przepis i zastosowania.

11 sierpnia 2014 Autor: Joli 175 komentarzy

Ocet jabłkowyCzym jest ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy poza kwasem octowym i jabłkowym zawiera również kwasy: galusowy, kawowy i chlorogenowy oraz cenne antyoksydanty z grupy polifenoli – katechiny. Zawiera niewielkie ilości witamin oraz minerałów. Przyczynia się do zwiększenia wchłaniania ważnych dla organizmu składników mineralnych zawartych w pożywieniu.

Najlepszą postacią octu z jabłek jest taki, który jest niepasteryzowany, niefiltrowany i niepodgrzewany, zawierający tzw. “matkę” – naturalną zawiesinę. Jak taki zdobyć? Na półkach sklepowych z pewnością będzie trudno o taki „żywy” ocet jabłkowy. Dlatego proponuję wykonanie octu jabłkowego samodzielnie co gwarantuje nam, że ocet nie będzie przechodził żadnych zbędnych procesów zmieniających go w produkt bezwartościowy. Sposób wykonania jest prosty dlatego, że większość pracy zdziała natura, przy udziale tlenu w odpowiedniej temperaturze. Nasza praca polega tylko na znalezieniu najlepszych jabłek i rozdrobnieniu ich. Najlepsze jabłka na ocet to te „zimowe”, gdyż zawierają one najwięcej cukrów. Jabłka muszą pochodzić ze sprawdzonego źródła, najlepiej od lokalnego gospodarza takie ekologiczne i niepryskane. [Więcej …] about Ocet jabłkowy – cudowny eliksir. Przepis i zastosowania.

W kategorii: Przepisy kulinarne, Zastosowania lecznicze

Olej kokosowy zimnotłoczony Extra Virgin podstawą zdrowia, właściwości.

14 lipca 2014 Autor: Joli Zostaw komentarz

olej-kokosowy-wlasciwosciW jego skład wchodzą przede wszystkim:

Nasycone kwasy tłuszczowe – ok 93%

  • kwas laurynowy – ok 44-51%
  • kwas mirystynowy – ok 13-18%
  • kwas palmitynowy – ok 8-12%
  • kwas kaprylowy – ok 7%
  • kwas kaprynowy – ok 6%
  • kwas stearynowy – ok 3%

Nienasycone kwasy tłuszczowe

  • jednonienasycone – kwas oleinowy (Omega-9) – około 6,5%, 
  • wielonienasycone – kwas linolowy (Omega-6) – około 1,5%,

Czytaj więcej

W kategorii: Oleje nierafinowane, Oleje w kosmetyce, Przepisy kulinarne, Zastosowania lecznicze

Pierwszy Sidebar

Polecamy!

oleje-nierafinowane-sklep-400

Podziel się z innymi!

FACEBOOK

Facebook
Ocet jabłkowy ekologiczny Bio Food, niepasteryzowany

Footer

Sklep – kategorie

  • Zdrowe oleje
  • Naturalne kosmetyki
  • Soki z warzyw kiszonych
  • Ocet jabłkowy
  • Orzechy, Migdały, Pistacje
  • Nasiona, pestki, owoce
  • Zdrowe Mąki
  • Surowe kakao
  • Najczęściej kupowane
  • Strona główna

Informacja

  • Moje konto
  • Kontakt z nami
  • Regulamin sklepu
  • Bezpieczne płatności
  • Wysyłka towaru
  • Śledzenie zamówienia
  • Zwroty i reklamacje

POZOSTAŃMY W KONTAKCIE

sprzedaz@nierafinowane.pl
501 551 295

facebookinstagramOpineo​

Wszystkie prawa zastrzeżone © Natural Host 2021