Olej z awokado to jedno z najnowszych odkryć w dziedzinie zdrowego stylu życia. To produkt, który przynosi liczne korzyści zarówno naszemu zdrowiu, jak i urodzie. Jeśli zastanawiałeś się kiedykolwiek, czy olej z awokado jest zdrowy i czy warto wprowadzić go do codziennej diety – przeczytaj nasz artykuł.
[Więcej …] about Moc oleju z awokado: jak wpływa na naszą odporność?Zastosowania lecznicze
Olej z czarnuszki: skarb natury w walce z infekcjami
Zainteresowanie naturalnymi zdrowymi produktami jest coraz większe. Dlatego także taka kwestia: olej z czarnuszki – na co pomaga? Wzbudza spore zainteresowanie? Pozyskiwany z nasion rośliny nigella sativa ma zdolność wspierania zdrowia na wiele sposobów. Warto się temu przyjrzeć, ponieważ wśród naturalnych metod wspierania zdrowia olej z czarnuszki ma silną pozycję. Poznaj go bliżej i dowiedz się, dlaczego warto po niego sięgać.
[Więcej …] about Olej z czarnuszki: skarb natury w walce z infekcjamiWzmacnianie odporności za pomocą oleju lnianego
Olej z nasion lnu cieszy się ogromną popularnością, dlatego nie powinno być zaskoczenia, że coraz częściej spotykamy się z takim zapytaniem jak: olej lniany, na co pomaga? Przez wiele lat studiowano jego właściwości i możliwości poprawy naszego zdrowia. Dzisiaj z pewnością możemy powiedzieć, że olej lniany ma fundamentalne znaczenie dla naszego zdrowia i warto włączyć go do swojej codziennej diety.
[Więcej …] about Wzmacnianie odporności za pomocą oleju lnianegoOleje z kwasem GLA a hormony: jak wpływają na równowagę hormonalną?
Kwas GLA, czyli kwas gamma-linolenowy, to istotny nienasycony kwas tłuszczowy, który odgrywa kluczową rolę w zachowaniu zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W tym artykule znajdziesz informacje dotyczące tego, gdzie występuje kwas gamma-linolenowy oraz jak działa na gospodarkę hormonalną człowieka. Zapraszam do lektury! [Więcej …] about Oleje z kwasem GLA a hormony: jak wpływają na równowagę hormonalną?
Jelito drażliwe – leczenie wspomagane dietą.
Jelito drażliwe – (Irritable Bowel Syndrome – IBS)
Postępowanie dietetyczne przy zaostrzeniu objawów jelita drażliwego opiera się na tzw. diecie LOW FODMAP. To podstawa, która wymaga ok. 4-6 tygodni większych wyrzeczeń i przede wszystkim sumienności. Natomiast po „uspokojeniu się” objawów można powolutku wracać do wcześniej wyeliminowanych produktów oczywiście biorąc pod uwagę ewentualnie indywidualne nietolerancje. (Test na nietolerancje warto sobie zrobić jeszcze przed rozpoczęciem eliminacji np. test Food Detective, który można przeprowadzić samodzielnie w zaciszu domowym).
[Więcej …] about Jelito drażliwe – leczenie wspomagane dietą.
Olej z ostropestu plamistego
Zimo tłoczony i nierafinowany olej z ostropestu plamistego to dobroczynne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli, witaminy E oraz flawonolignanów. Olej zawiera ok 9% kwasów nasyconych, 22% kwasów jednonienasyconych (Omega 9) oraz 57% kwasów wielonienasyconych (głównie Omega 6). Fitosterole oraz kompleks falownolignanów (sylimaryna) wraz z kwasami nienasyconymi i witaminą E składają się na prozdrowotne działanie oleju z ostropestu. Tak bogaty skład sprawia, że jest on doskonałym, naturalnym olejem wspomagającym pracę naszego organizmu.