Kwasy Omega 3
Mają fundamentalne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Stanowią wyjątkowy budulec naszych komórek. Dzięki nim błona komórkowa lepiej funkcjonuje, a to usprawnia wszystkie procesy życiowe. Biorą udział w stymulowaniu licznych procesów życiowych. Syntetyzują substancje biologicznie czynne niezbędne do regulacji pracy układu sercowo-naczyniowego, ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego, przewodu pokarmowego, układu oddechowego oraz nerek i narządów rozrodczych. Niedobory skutkują upośledzeniem wielu czynności organów wewnętrznych, zwiększoną podatnością na infekcje, oraz chorobami skórnymi.
Kwasy Omega 3 należą do rodziny Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Nasz organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć, więc muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Występują trzy typy kwasów tłuszczowych Omega 3 biorących udział w ludzkiej fizjologii:
- kwas α-linolenowy ALA – występuje w olejach roślinnych – np. w oleju lnianym i oleju konopnym;
- kwas eikozapentaenowy EPA oraz kwas dokozaheksaenowy DHA – występują w olejach z ryb morskich – np. w oleju z kałamarnicy czy z kryla.
W organizmie z kwasu ALA syntetyzowane są kwasy EPA i DHA w obecności witaminy B3, B6, C oraz cynku i magnezu. Pamiętajmy też, że Omega 3 są kwasami bardzo nietrwałymi, wrażliwymi na światło i temperaturę. Dlatego też oleje z wysoką ich zawartością należy przechowywać w lodówce, w szczelnym opakowaniu i spożywać tylko na zimno.
NAJWAŻNIEJSZE są proporcje:
Ważnym w perspektywie zdrowia i dobrego samopoczucia jest zrównoważony stosunek kwasów Omega 6 (powszechnych w naszej diecie) do Omega 3. Badania wykazują, że najlepszy stosunek kwasów tłuszczowych Omega 6 do Omega 3 jest od około 2:1 do 6:1. Niestety, dieta przeciętnego Polaka nie spełnia takich wymagań. Przeciętnie przekraczamy normy dziesięciokrotnie!
Ale dlaczego proporcje są takie ważne?
Kwasy Omega 6 choć również należą do NNKT i pełnią bardzo ważne funkcje w naszym organizmie to, gdy są w nadmiarze, ułatwiają produkcję hormonów pro-zapalnych. Natomiast kwasy Omega 3 wypierając nadmiar kwasów Omega 6 z tkanek i ograniczając ich reaktywność z enzymami działają hamująco na stan zapalny.
Wpływ kwasów Omega 3 na poszczególne układy:
Układ krwionośny:
Kwasy Omega 3 pełną niezastąpioną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia. Zmniejszają ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego. Wspomagają profilaktykę chorób wieńcowych. Regularnie przyjmowane zmniejszają ryzyko wtórnych oraz pierwotnych zawałów serca nawet o o 42%! Ponadto:
- przeciwdziałają arytmii serca;
- mogą zapobiec migotaniu przedsionków w przypadku zawału;
- zapobiegają arteriosklerozie;
- mają zdolność rozrzedzania krwi redukując jej lepkość i zmniejszając jej nadmierną krzepliwość;
- uniemożliwiają przyklejanie się krwinek do uszkodzonych ścian naczyń krwionośnych, przez co zapobiegają powstawaniu zakrzepów i zatorów, zmniejszając ryzyko udaru niedokrwiennego u osób starszych;
- przeciwdziałają stwardnieniu ścian tętnic poprzez zapobieganie procesom zapalnym;
- są niezbędne do prawidłowego transportu lipidów, obniżają poziom LDL i podnoszą poziom HDL, hamują rozwój miażdżycy i przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu;
- stabilizują podwyższone ciśnienie tętnicze krwi, obniżają częstość akcji serca i poprawiają odporność na zmienność rytmu serca;
- pomagają zapobiegać małopłytkowości (tzw. trombocytopenii) czyli zmniejszaniu się ilości krwinek płytkowych chroniąc przed: skazą krwotoczną, skłonnością do krwawień i wybroczyn oraz upośledzeniem zatrzymania krwawienia;
- poprawiają funkcję makro i mikro krążenia u pacjentów z cukrzycą typu 2;
- symulują krążenie krwi u osób chorych na żylaki zwiększając rozpad fibryny (substancji biorącej udział w krzepnięciu krwi);
- są skuteczną bronią przeciwko tak poważnej chorobie jaką jest białaczka szpikowa. (Obecne leki nie prowadzą do całkowitego wyleczenia z tej choroby, a jedynie przedłużają pacjentowi życie. Przełomowe badania na zwierzętach dają jednak sporą nadzieję na to, iż wielokierunkowe działanie kwasów Omega 3 w walce z białaczką zostanie ostatecznie udowodnione naukowo.);
- ostatnie badania wykazały, że kwasy Omega 3 zmniejszają śmiertelność u osób z sepsą lub wstrząsem.
Układ nerwowy:
Mózg zbudowany jest aż w 60% z kwasów tłuszczowych z czego 25% to kwasy Omega 3. Dlatego też są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania centralnego systemu nerwowego. Poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przepływ bodźców nerwowych między substancją szarą i białą. W dużym stopniu odpowiadają za sprawność myślenia, rozumienia, zapamiętywania oraz poprawiają koncentrację, uwagę i kreatywność! Ochraniają centralny system nerwowy i łagodzą wiele chorób neurologicznych. Dodatkowo:
- poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych;
- wpływają na zmniejszenie uszkodzeń nerwów będących przyczyną drętwień oraz drżenia;
- zabezpieczają przed uszkodzeniami nerwów przy cukrzycy i stwardnieniu rozsianym;
- pomagają w leczeniu zwyrodnieniowej choroby parkinsona;
- polepszają samopoczucie poprzez zwiększenie poziomu serotoniny – neuroprzekaźnika wpływającego pozytywnie na nasze samopoczucie;
- pozwalają utrzymywać dobrą formę umysłową ludzi starszych, oraz zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera i demencji;
- wspomagają leczenie schorzeń psychicznych: schizofrenii, dysleksji, dystrakcji, autyzmu, depresji oraz manii w zaburzeniu dwubiegunowym;
- zwiększają działanie leków przeciwdepresyjnych i zmniejszają wahania nastroju u chorego;
- poprawiają stan zdrowia u osób z padaczką;
- pozytywnie wpływają na kształtowanie się i rozwój mózgu oraz całego układu nerwowego płodu, co pozytywnie wpływa na intelekt i kreatywność;
- symulują poprawny rozwój ruchowy niemowlęcia.
Układ pokarmowy:
Kwasy Omega 3 są niezmiernie ważne dla prawidłowej przemiany materii. Pełnią szczególną rolę w oddziaływaniu na procesy metaboliczne, oraz na systemy regulujące przemiany biochemiczne w komórkach i tkankach. Mają działanie rozkurczowe i żółciopędne oraz dzięki właściwościom przeciwzapalnym łagodzą stany zapalne jelit.
- chronią przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy;
- są pomocne w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego: zapalenia jelit, choroby wrzodowej żołądka czy dwunastnicy;
- wzmacniają, nawilżają, uszczelniają i regenerują błony śluzowe przewodu pokarmowego;
- są pomocne w walce z zaparciami;
- uniemożliwiają powstanie kamieni żółciowych oraz rozpuszczają już istniejące;
- przyspieszają metabolizm oraz usprawniają procesy spalania tkanki tłuszczowej jednocześnie zapobiegając jej odkładaniu;
- zapobiegają cukrzycy (nawet o 33% mniej zachorowań u osób na diecie bogatej w Omega 3);
- mają działanie odwracające insulino-odporność, co jest istotne w walce z cukrzycą;
- zmniejszają częstość wystąpienia nowotworu trzustki i jelita grubego;
- używane w leczeniu przewlekłego zapalenia wątroby typu C.
Układ szkieletowy:
Kwasów Omega 3 potrzebujemy także, aby mieć zdrowe kości. Ułatwiają wchłanianie wapnia do tkanki kostnej zwiększając wytrzymałość kości. Chronią przed zapaleniem stawów, łagodzą bóle oraz sztywność towarzyszące chorobom reumatycznym.
- łagodzą objawy choroby zwyrodnieniowej stawów, reumatoidalnego zapalenia stawów, oraz innych schorzeń stawowo–kostnych;
- sprzyjają likwidacji przewlekłych stanów zapalnych;
- zwiększają skuteczność leków przeciwzapalnych;
- zmniejszają resorpcję kości (utratę masy kostnej) wspomagając profilaktykę i leczenie osteoporozy. Badania wykazały, że nadmiar kwasów tłuszczowych Omega 6 w stosunku do Omega 3 są przyczyną zwiększonej symulacji resorpcji kości.
Układ odpornościowy:
Kwasy Omega 3 zapewniają prawidłową pracę systemu immunologicznego, poprzez regulację poziomu cytokin, których podwyższony poziom sprzyja rozwojowi wielu chorób. Zwiększają naturalną odporność organizmu oraz zapobiegają:
- chronicznym zapaleniom;
- autoagresji systemu immunologicznego;
- alergiom;
- powstawaniu nowotworów.
Układ oddechowy:
Redukują dolegliwości chorób dróg oddechowych: astmy i alergii wziewnej oraz:
- zmniejszają ryzyko zachorowania na zapalenie płuc i nowotwór;
- u pacjentów z mukowiscydozą zmniejszają zapalenia i działają ochronnie przed nadprodukcją śluzu;
- eliminują stany zapalne górnych dróg oddechowych;
- mają korzystny wpływ na czynność płuc u sportowców (zmniejszają zużycie tlenu podczas ćwiczeń).
Układ moczowo-płciowy:
Kwasy Omega 3 znakomicie działają jako profilaktyka raka prostaty – u mężczyzn, oraz piersi i macicy – u kobiet. Mają również hamujący wpływ na wzrost już powstałego nowotworu i tworzenia się przerzutów. Mogą być pomocne w zapobieganiu odrzuceniu przeszczepu nerek (badania trwają). Mają ogromne znaczenie dla kobiet ponieważ:
- wykazują pozytywny wpływ na cykl miesiączkowy (Blokują prostaglandyny, uwalniane podczas miesiączki, zwiększające jej obfitość);
- zmniejszają ból związany ze skurczami menstruacyjnymi;
- zapobiegają bezpłodności wywołanej zespołem policystycznych jajników;
- zwiększają prawdopodobieństwo sukcesu prawidłowego wszczepienia się zapłodnionych in vitro jajeczek;
- zmniejszają ryzyko wystąpienia niedorozwoju umysłowego i chorób psychicznych u dziecka w łonie matki;
- zapobiegają przedwczesnemu porodowi (ryzyko spada nawet o o 50%);
- zmniejszają ryzyko wystąpienia depresji poporodowej;
- łagodzą skutki uboczne stosowania hormonalnej terapii zastępczej;
- łagodzą objawy menopauzy (Mają wpływ na zdrowie serca, piersi, kości. Równoważą skoki nastrojów. Redukują suchość pochwy. Poprawiają kondycję skóry i włosów. Zmniejszają bóle stawów i suchość oczu oraz uderzenia gorąca.).
Wzrok:
Kwasy Omega 3 są niezmiernie potrzebne do prawidłowego rozwoju oka, dlatego ich niedobór może powodować poważne wady wzroku. Chronią komórki nerwowe w oku, nie dopuszczając do zwyrodnienia plamki żółtej (głównej przyczyny utraty wzroku przez osoby starsze). Ponadto są nieodzowne w leczeniu zespołu suchego oka.
Skóra, włosy i paznokcie:
Kwasy Omega 3 poprawiają stan skóry, ujędrniają ją, a nawet wygładzają zmarszczki. Mogą być stosowane również zewnętrznie.
- pomagają w walce z atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą i trądzikiem;
- leczą odleżyny, owrzodzenia i czyraki;
- przyspieszają regenerację naskórka i skóry właściwej;
- pomocne przy kuracji zapobiegającej wypadaniu włosów;
- symulują zdrowy wzrost włosów;
- przyspieszają tempo gojenia się oparzeń;
- wzmacniają paznokcie oraz chronią je przed rozdwajaniem i łamaniem.
Garstka opracowań i badań:
- OMEGA-3 INSTITUTE
- Linus Pauling Institute
- Fish oil for the treatment of cardiovascular disease.
- Omega 3 fatty acids (fish oil) for maintenance of remission in Crohn’s disease.
- Fish consumption and prostate cancer risk: a review and meta-analysis.
- Cardiovascular effects of marine omega-3 fatty acids.
- Omega-3 polyunsaturated fatty acids in the treatment of kidney disease.
- Polyunsaturated fatty acid supplementation for schizophrenia.
- Omega-3 polyunsaturated fatty acids and human health outcomes.
- A systematic review of the impact of n-3 fatty acids in bone health and osteoporosis.
- Omega-3 fatty acids, cognitive decline, and Alzheimer’s disease: a critical review and evaluation of the literature.
- A systemic review of the roles of n-3 fatty acids in health and disease.
- Practical applications of fish oil (Omega-3 fatty acids) in primary care.
- Influence of marine n-3 polyunsaturated fatty acids on immune function and a systematic review of their effects on clinical outcomes in rheumatoid arthritis.
- Omega-3 fatty acids: cardiovascular benefits, sources and sustainability.
- Omega-3 fatty acids in high-risk cardiovascular patients: a meta-analysis of randomized controlled trials.
- Anti-obesity effects of long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids.
- Serum phospholipid fatty acids and prostate cancer risk: results from the prostate cancer prevention trial.
- Lutein + zeaxanthin and omega-3 fatty acids for age-related macular degeneration: the Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) randomized clinical trial.
Joli
Sebastian napisał
Od roku mam przewlekle zapalenie żołądka i dwunastnicy, czy suplementacja omega 3 bedzie pomocna czy lepiej brać olej lniany lub z czarnuszki bo juz nie wiem co robic bo ciagle cos boli mimo drastycznej diety. Kurkume tez biore bo niby najlepsza na stany zapalne.
Joli napisał
Sebastianie,
Przykro mi słyszeć, że od roku borykasz się z kłopotami żołądkowymi. Jako dietetyk kliniczny, mogę polecić Ci stosowanie oleju lnianego przed każdym posiłkiem. Dodatkowo proponuję wprowadzić do diety olej z rokitnika oraz tzw. błonniki śluzowe takie jak: łuska babki jajowatej.
„Miksturkę” z oleju lnianego / odrobiny oleju z rokitnika / łuski babki jajowatej i letniej wody – spożywaj przed każdym posiłkiem – będzie to działać osłonowo/powlekająco, kojąco i regenerująco oraz dodatkowo wspierać będzie gojenie się ściany żołądka i odbudowę prawidłowych jej funkcji. Gdy poczujesz się lepiej to w/w miksturki zaczniesz dodawać odrobinę octu jabłkowego – aby przywrócić poprawne trawienie. Ocet wprowadź dopiero, gdy poczujesz, że ściana żołądka jest zgojona :) Zdrową żywnością można wiele zdziałać, ale pamiętaj, abyś moich rad nie traktował jako porady lekarskiej – jeśli twój przypadek jest poważniejszy niż jest mi wiadomo może on wymagać leczania farmakologicznego.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia:
Joli
Paweł napisał
Ukazał się? :) Chętnie się z nim zapoznam :)
Joli napisał
Witaj,
Korekta artykułu nigdy nie powstała :) Stało się tak dlatego, że koncepcji nt. kwasów omega 3 jest bardzo wiele.
– Pan Zięba kładzie nacisk na większy udział pierwotnego kwasu omega 6 w diecie.
– Niemiecka biochemik Johanna Budwig kwasów omega 6 wcale nie uznaje w swoim programie leczącym nowotwory (polegającym na wysycaniu organizmu ogromną ilością omega 3).
– Koncepcja proporcji 2:1 ~ 10:1 jest ciągle „żywa” i ma też swoją odmianę określającą minimalną ilość kwasów omega 3 w diecie na 1-3 g (dzięki czemu nie mamy już powodu, aby obawiać się ewentualnego prozapalnego szlaku metabolizowania kwasów omega 6)
– Istnieją cenne kwasy z grupy omega 6 tzw. GLA występujące w olejach z wiesiołka, ogórecznika, nasion czarnej porzeczki czy konopnym, które stawiane są praktycznie na równi z przeciwzapalnymi właściwościami kwasów omega 3.
Z tych wszystkich przyczyn stwierdziłam, że mieszanie w treści artykułu pod presją jednej z wielu koncepcji – jest działaniem całkowicie zbędnym.
Dodatkowo, wszystkie te koncepcje doceniają fantastyczne właściwości kwasów omega 3 :)
Pozdrawiam:
Joli
Andy napisał
Świetne ! :) Nie wiedziałem że aż taki wpływ mają na nas omegi :D
Kama napisał
Artykul świetny. Ja niestety jestem z tych osób, które ryb nie lubią, dlatego piję tran norweski (…). W tranie kwasów omega nie brakuje!
kajka napisał
Pan Zięba mówił, że wystarczy łyżeczka pierwotnych omega 3 i 6 w odpowiednich proporcjach, żeby organizm wytworzył sobie kwasy pochodne. Ciekawe, czy ta przemiana faktycznie jest taka skuteczna ? Co z osobami chorymi, ciężarnymi, jaka ilość oleju lnianego czy słonecznikowego pokryje zapotrzebowanie ?
Joli napisał
Kajka – bardzo chciałabym znać odpowiedź na twoje pytania :)
Pan Zięba to bardzo mądry człowiek!
Pozdrawiam: Joli
Dorota napisał
Witam. Mam zapytanie co do podawania dziecku oleju. Mam zamiar podawać olej lniany zmieszany z olejem słonecznikowym ( oczywiście nierafinowanym i na zimno tłoczonym) zakupionym od Państwa. Ale mam dylemat ile oleju słonecznikowego aby proporcje omega 3 do omega 6 były zachowane. Krzyś w grudniu skończy 4 latka i waży ok 17,5 kg. Podawałam już 1 łyżeczkę ( ok. 5 ml) oleju lnianego i zastanawiam się nad słonecznikowym. Zakupiłam też od Państwa olej kokosowy extra virgin i też zamierzam podawać go dziecku. Ale w jakiej ilości?
Pozdrawiam
Dorota
Joli napisał
Witaj Doroto,
Musisz pamiętać, że oleje roślinne zimno tłoczone nierafinowane to nie lekarstwa, ani suplementy tylko po prostu naturalny nieprzetworzony element zdrowej diety :) Dlatego własnie nie można podać szczegółowego „dawkowania” – tak samo jak nie pytasz nikogo ile masła czy pasztetu posmarować na kanapkę :). Tłuszcze są bardzo istotne w diecie dziecka i dobrze by było, aby 30-35% energii było z nich pozyskiwane. Zakupione przez Ciebie oleje to nie jedyny tłuszcz jaki twój bąbel spożywa – tłuszcz jest w mięsie, mleku, orzechach, ciastkach, a nawet w owocach (np. awokado).
Olej kokosowy możesz używać w kuchni zastępując nim tłuszcz jaki dotychczas używałaś do: pieczenia, smażenia, duszenia. Na zimno natomiast zastosuj olej lniany i słonecznikowy – np w sałatkach. Oczywiście jeżeli kładziesz nacisk na uzupełnienie niezbędnych kwasów tłuszczowych w diecie malucha to możesz te oleje podawać na łyżce.
Odnośnie zachowania proporcji to:
– olej lniany zawiera ok 54g/100g kwasów omega 3,
– olej słonecznikowy zawiera 65-70g/100g kwasów wielonienasyconych (suma omega 3 i omega 6) – jednakże wiemy, że będą to głównie omega 6 z kilkuprocentowym udziałem omega 3.
Jeżeli chcesz osiągnąć proporcję 2:1 ((2x omega 6 : 1x omega 3) to w przybliżeniu możesz użyć na 100g oleju lnianego 155g oleju słonecznikowego. Jednakże pamiętaj, że w standardowej diecie mamy przewagę kwasów omega 6 więc raczej skupiamy się na uzupełnianiu kwasów omega 3.
Wracając do oleju kokosowego – jego właściwości eliminujące przerosty candidy najlepiej osiągnąć poprzez stopniowe zwiększanie udziału tego tłuszczu w diecie do 2-3 łyżek dziennie. Jednakże jeżeli będziesz go używała „na co dzień” w kuchni to nie widzę sensu ustalania jego dawek :) Co sądzisz?
Pozdrawiam
Zdrowia życzę!
Joli
wacjan napisał
Czy autor tego artykułu, dość ciekawego zresztą, zmieniłby go, po zapoznaniu się z wiedzą przekazywaną w książce Jerzego Zięby ” Ukryte terapie” w rozdziale poświęconym kwasom tłuszczowym, szeroko omawiającym zwłaszcza rolę Omega3 i Omega6. Pozdrawiam
Joli napisał
Witaj Wacjanie,
Uprzedziłeś moje zamiary :)
Cieszę się, że książka i wykłady Pana Zięby zyskują na popularności. Oby informacje jakimi się z nami dzieli dotarły do jak najszerszego grona ludzi.
Artykuł napisałam z dużą starannością opierając się na badaniach znanych mi w momencie jego powstawania. Całkiem niedawno zapoznałam się również z tym, co w temacie tłuszczy mówi Pan Zięba. W świetle nowych informacji artykuł wymaga doprecyzowania. Wkrótce ukaże się przypis uściślający :)
Pozdrawiam serdecznie!
Brahmi napisał
Mam pewne wątpliwości co do suplementów diety jako dobrego źródła omega-3. Przecież kwasy omega-3 są przecież bardzo nietrwałe i rozpadają się w wyniku wystawienia ich na działanie światła. Jest to przyczyną, dla której w porządnych aptekach przechowuje się olej lniany bogaty w omega-3 w ciemnych butelkach w zamknięciu. Czy w związku z tym w przezroczystych kapsułkach przechowywanych na półkach sklepowych w stosunkowo wysokich temperaturach faktycznie omega-3 mogą się uchować? Druga sprawa, to że nie wiemy jak te kapsułki są produkowane. Czy nie są lepszą alternatywą dla ryb morskich wspomniany olej lniany, rzepakowy i siemię lniane?
Joli napisał
Witam,
Cieszę się z tego pytania :)
Ja również mam wątpliwości co do wszelkich kapsułek i wszystkim je odradzam właśnie dlatego, że aby nietrwałe kwasy omega 3 pozostały niezmienione w takich kapsułkach musi występować jakiś konserwant (być może jest to naturalny antyutleniacz – ale nie wiem).
Co do tranu z apteki również.
Dlaczego?
– Po pierwsze czystość wód z których pochodzą ryby, z których wytwarza się tran, jest daleka do doskonałości – więc śmiem przypuszczać, iż tran w aptece jest w jakiś sposób oczyszczany aby nie zawierał metali ciężkich (przynajmniej mam taka nadzieję…).
– Po drugie ciemna butelka to nie wszystko. Kwasy Omega 3 utleniają się nie tylko pod wpływem światła i tlenu ale przede wszystkim pod wpływem temperatury.
Osobiście polecam oleje zimnotłoczone: lniany, konopny, rzepakowy. Wyprodukowane z najwyższej jakości surowca, nieprzetworzone chemicznie, przechowywane w lodówce zarówno przed zakupem jak i po nim.
Należy jednak pamiętać, że kwasy Omega 3 pochodzenia roślinnego (ALA) muszą przejść w organizmie konwersję do kwasów: EPA i DHA. Do tego potrzebna jest obecność witamin B3, B6, C oraz cynku i magnezu. Z wiekiem zdolność organizmu do syntetyzowania tych kwasów maleje, dlatego ważnym jest, aby zadbać o odpowiednią dawkę oleju np. lnianego oraz o obecność w diecie warzyw głównie zielono-listnych :)
Zdrowia życzę!
Brahmi napisał
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)
Pozdrawiam