-
MenuWstecz
-
Zdrowa żywność
-
-
-
-
-
D
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Z
-
-
-
-
-
-
-
Przetwory z warzyw i owoców
-
-
-
-
-
Soki tłoczone NFC (nie z koncentratu)
-
-
-
-
Naturalne kosmetyki
-
-
Oleje kosmetyczne - opis
Szeroka gama produktów jednoskładnikowych umożliwia indywidualne dobranie konkretnego oleju, w zależności od potrzeb i wymagań skóry.
-
-
Glinki - opis
Naturalne organiczne glinki pochodzące ze skał osadowych niosą w sobie pokłady składników mineralnych. Absorbują nieczystości, regulują wydzielanie sebum.
-
-
Hydrolaty - opis
Wody kwiatowe to produkty wytworzone w wyniku destylacji parą wodną ziół i płatków kwiatów. Idealnie sprawdzają się w roli toniku i delikatniej odświeżające mgiełki.
-
-
Serum olejowe
Mieszanka kilku wspaniałych olejów - dla najlepszej pielęgnacji twojej skóry
-
-
Masła do ciała
Masło do ciała to ratunek dla skóry suchej i podrażnionej. Zmiękcza zrogowacenia, łagodzi spękania i regeneruje.
-
-
Serie produktów
-
-
Producenci
-
-
ZERO WASTE
-
-
Zero Waste - Nie lubimy gdy się marnuje!
Krótkie terminy w niskiej cenie.
Kupuj świadomie!
Każdy produkt, który został przeceniony z powodu krótkiego terminu posiada informację o dacie przydatności do spożycia / użycia.Sprawdź datę przed zakupem w zakładce “szczegóły produktu” pod zdjęciem produktu.
-
-
-
- Blog
Łuska (łupina) babki jajowatej - Ol'Vita
Łuska babki jajowatej (Plantago ovata) to bogate źródło błonnika rozpuszczalnego. Wraz z nasionami babki płesznik składa się na błonnik witalny.
Łupina ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie, głównie w problemach z układem pokarmowym. Wspomaga oczyszczanie organizmu i pracę jelit, a także na gospodarkę insulinową i cholesterolową.
Łuska babki jajowatej (Plantago ovata)
W łupinie nasiennej babki jajowatej zlokalizowane są śluzy (ok 20-25%) składające się z rozpuszczalnych frakcji polisacharydów (kwaśne arabinoksylany, irydoidy).
Regularne spożywanie łupin babki jajowatej:
- Reguluje i wspiera układ pokarmowy – w sposób fizjologiczny reguluje wypróżnienia, tu wymienić należy jej pozytywny wpływ zarówno w przypadku kłopotów z zaparciami jak i biegunkami. Działa osłonowo na żołądek i jelita, chroni ściany jelit przed uszkodzeniem, łagodzi stany zapalne w chorobie wrzodowej czy hemoroidach.
- Poprawia gospodarkę cukrową i lipidową organizmu – spadek poziomu cukru we krwi, obniżenie cholesterolu LDL i triglicerydów (ogranicza wchłanianie lipidów)
- Zmniejsza apetyt i poprawia metabolizmu - pęczniejąc, dłużej utrzymuje poczucie sytości, zwiększa masy kałowe, stymuluje ruchy perystaltyczne jelit.
- Wspiera układ odpornościowy - zapewnia sprzyjające warunki do rozwoju poprawnej mikroflory jelit będącej nieodłącznym czynnikiem wspierającym odporność organizmu.
- Detoksykuje i łagodzi objawy alergii – wiąże toksyny i alergeny.
- Stosowana zewnętrznie łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry (atopowe zapalanie skóry, łuszczyca, trądzik)
Zastosowanie:
- 1/2 do 2 łyżek łupin, 1-3 razy dziennie spożywać w formie namoczonej (maceraty, napary, odwary).
- Do okładów na chorą skórę stosować w formie śluzowej papki „kleiku”
- Podczas stosowania łupin należy zwiększyć ilość wypijanej wody.
Doskonała jako dodatek do napojów i posiłków (zupy, sosy, jogurty, musli), a także jako dodatek do wypieków nisko węglowodanowych (np. keto bułki).
Opis
- Tłuszcz w 100 g
- 1 g
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone
- 0,2 g
- Węglowodany w 100 g
- 82 g
- - w tym cukry
- 1 g
- Białko w 100 g
- 2 g
Specyficzne kody
- ean13
- 5903111707545
Zobacz także