Łuska (łupina) babki jajowatej - Ol'Vita
  • Łuska (łupina) babki jajowatej - Ol'Vita
  • Łuska (łupina) babki jajowatej - Ol'Vita - etykieta, wartości odżywcze

Łuska (łupina) babki jajowatej - Ol'Vita

Łuska babki jajowatej (Plantago ovata) to bogate źródło błonnika rozpuszczalnego. Wraz z nasionami babki płesznik składa się na błonnik witalny.

Łupina ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie, głównie w problemach z układem pokarmowym. Wspomaga oczyszczanie organizmu i pracę jelit, a także na gospodarkę insulinową i cholesterolową.

Opakowanie
35,90 zł
Dostawa: do 4 dni roboczych
Ilość
Dostawa: 1-2 dni robocze

Łuska babki jajowatej (Plantago ovata)

W łupinie nasiennej babki jajowatej zlokalizowane są śluzy (ok 20-25%) składające się z rozpuszczalnych frakcji polisacharydów (kwaśne arabinoksylany, irydoidy).

Regularne spożywanie łupin babki jajowatej:

  • Reguluje i wspiera układ pokarmowy – w sposób fizjologiczny reguluje wypróżnienia, tu wymienić należy jej pozytywny wpływ zarówno w przypadku kłopotów z zaparciami jak i biegunkami. Działa osłonowo na żołądek i jelita, chroni ściany jelit przed uszkodzeniem, łagodzi stany zapalne w chorobie wrzodowej czy hemoroidach.
  • Poprawia gospodarkę cukrową i lipidową organizmu – spadek poziomu cukru we krwi, obniżenie cholesterolu LDL i triglicerydów (ogranicza wchłanianie lipidów)
  • Zmniejsza apetyt i poprawia metabolizmu - pęczniejąc, dłużej utrzymuje poczucie sytości, zwiększa masy kałowe, stymuluje ruchy perystaltyczne jelit.
  • Wspiera układ odpornościowy - zapewnia sprzyjające warunki do rozwoju poprawnej mikroflory jelit będącej nieodłącznym czynnikiem wspierającym odporność organizmu.
  • Detoksykuje i łagodzi objawy alergii – wiąże toksyny i alergeny.
  • Stosowana zewnętrznie łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry (atopowe zapalanie skóry, łuszczyca, trądzik)

Zastosowanie:

  • 1/2 do 2 łyżek łupin, 1-3 razy dziennie spożywać w formie namoczonej (maceraty, napary, odwary).
  • Do okładów na chorą skórę stosować w formie śluzowej papki „kleiku”
  • Podczas stosowania łupin należy zwiększyć ilość wypijanej wody.

Doskonała jako dodatek do napojów i posiłków (zupy, sosy, jogurty, musli), a także jako dodatek do wypieków nisko węglowodanowych (np. keto bułki).

olnasluska250 olnasluska250

Opis

Tłuszcz w 100 g
1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
0,2 g
Węglowodany w 100 g
82 g
- w tym cukry
1 g
Białko w 100 g
2 g

Specyficzne kody

ean13
5903111707545

Napisz swoją opinię

Łuska (łupina) babki jajowatej - Ol'Vita

Łuska babki jajowatej (Plantago ovata) to bogate źródło błonnika rozpuszczalnego. Wraz z nasionami babki płesznik składa się na błonnik witalny.

Łupina ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie, głównie w problemach z układem pokarmowym. Wspomaga oczyszczanie organizmu i pracę jelit, a także na gospodarkę insulinową i cholesterolową.

Napisz swoją opinię

Zobacz także