Strona niniejsza używa mechanizmu cookies. Kontynuując korzystanie z niej wyrażasz na to zgodę. Polityka cookies.

Olej Krokoszowy z Krokosza Barwierskiego Ol'Vita zimnotłoczony nieoczyszczony

Olej krokoszowy pozyskiwany jest w procesie tłoczenia na zimno nasion krokosza barwierskiego. Jest bezcennym źródłem NNKT - kwasu linolowego (pierwotny kwas omega 6). Ponadto posiada wysoką zawartość witaminy E (34mg/100g) oraz jest cennym źródłem fitosteroli (444mg/100g).

Wykazuje właściwości wspomagające układ trawienny oraz hormonalny. Działa lekko wykrztuśnie.

Doskonały do majonezu.

Więcej szczegółów

Dostawa: do 2 dni roboczych

25,90 zł

  • 250 ml
  • 500 ml

Opis

Olej krokoszowy

Stosowany jest przede wszystkim w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób układu krążenia. Dzięki zawartości NNKT pozwala zachować zdrową równowagę cholesterolu w organizmie, co zmniejsza ryzyko miażdżycy, a także wystąpienia ataku serca czy udaru mózgu. Reguluje ciśnienie krwi. Wykazuje działanie zapobiegające agregacji płytek krwi i zapobiegające tworzeniu się zakrzepów. Ponadto:

  • Wzmacnia układ odpornościowy.
  • Ma właściwości obniżające poziom glukozy we krwi co jest cenną właściwością dla osób chorujących na cukrzycę.
  • Jest pomocny w zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości wykrztuśne, rozluźniające zalegającą flegmę i zmniejszające uczucie duszności.
  • Wykazuje działanie napotne co sprzyja obniżeniu temp ciała w przypadku stanów podgorączkowych.
  • Olej z krokosza reguluje wytwarzanie prostaglandyn w organizmie co okazuje się pomocne w zmniejszaniu bolesności miesiączek oraz w regulowaniu ich przebiegu. Zmniejsza niepożądane objawy menopauzy.
  • Reguluje wypróżnienia. Jest to pomocne w walce z nadwagą oraz w przypadku choroby Crohna i walki z zaparciami.

Olej z krokosza dzięki zawartości NNKT oraz sporej ilości witaminy E doskonale sprawdza się w kosmetyce:

  • Neutralizuje wolne rodniki, przez co doskonale chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi.
  • Zmniejsza fotowrażliwość skóry na poparzenia.
  • Stymuluje regenerację skóry.
  • Hamuje stany zapalne skóry, przyspiesza gojenie się ran, trądziku i łuszczycy.
  • Spłyca zmarszczki i nadaje skórze elastyczność, sprężystość i utrzymuje prawidłowy poziom nawilżenia.
  • Może być stosowany również do irygacji pochwy w przypadku wystąpienia zapaleń czy podrażnień.
  • Zastosowany na skórę głowy i włosy poprawia ich kondycję.
  • Poprawia mikrokrążenie w skórze głowy, co skutkuje lepszym odżywieniem cebulek włosowych i stymulacją wzrostu włosów.

Olej z krokosza polecany jest przez Jerzego Ziębę, autora książki „Ukryte Terapie”, jako źródło jednego z dwóch niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu linolowego – LA).

Olej z krokosza stosuje się na zimno. Doskonale sprawdza się w produkcji domowego majonezu. Posiada słomkowy kolor i niedominujący delikatny smak.

Więcej informacji

Produkt zimnotłoczonyTAK
NieoczyszczonyTAK
NierafinowanyTAK
Kwasy nasycone w 100g10 g
Kwasy jednonienasycone w 100g12 g
Kwasy wielonienasycone w 100g78 g
Kraj pochodzenia:Wytłoczono w Polsce (Kraj pochodzenia surowca użytego do tłoczenia jest inny niż kraj pochodzenia oleju)

Opinie

Oceń 
2018-05-01

olej krokoszowy

Mój ulubiony olej - uwielbiam jego smak. Używam do zielonych sałatek. Spożywając olej krokoszowy (a także lniany) nie odczuwam stanów zapalnych. Jedząc niektóre inne oleje odczuwam łamanie w kościach (szczególnie w dłoniach).

    Oceń 
    2017-11-19

    Olej krokoszowy

    Rewelacyjny smarowalam nim ciało w ciazy po tym jak sprawdziłam że znajduje się na drugim miejscu w składzie wiodącego preparatu na rozstepy

      Oceń 
      2016-07-26

      Olej z krokosza

      Super olej, smaczny, delikatny. używam na co dzień na surowo.Kontakt z firmą bardzo dobry, dostawa błyskawiczna, towar świetnie zapakowany

      • 4 z 4 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.

      Napisz swoją opinię !

      Napisz opinię

      Olej Krokoszowy z Krokosza Barwierskiego Ol'Vita zimnotłoczony nieoczyszczony

      Olej Krokoszowy z Krokosza Barwierskiego Ol'Vita zimnotłoczony nieoczyszczony

      Olej krokoszowy pozyskiwany jest w procesie tłoczenia na zimno nasion krokosza barwierskiego. Jest bezcennym źródłem NNKT - kwasu linolowego (pierwotny kwas omega 6). Ponadto posiada wysoką zawartość witaminy E (34mg/100g) oraz jest cennym źródłem fitosteroli (444mg/100g).

      Wykazuje właściwości wspomagające układ trawienny oraz hormonalny. Działa lekko wykrztuśnie.

      Doskonały do majonezu.

      Napisz opinię

      Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: