

Błonnik witalny to połączenia nasion babki płesznik (Plantago psyllium) oraz łupin babki jajowatej (Plantago ovata) w idealnej dla zdrowia proporcji. To aż 44,3 g błonnika w 100 g produktu.
To błonnik śluzowy wykazujący niezwykle pozytywny wpływ na nasz organizm: dba o prawidłowa pracę naszego układu pokarmowego, działa osłonowo i wspomaga pracę jelit regulując wypróżnienia. Zwiększa uczucie sytości po posiłku, poprawia glikemię i gospodarkę cholesterolową. Wykazuje działanie prebiotyczne.
To podstawowy przedstawiciel błonników śluzowych wykazujących bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm.
Podstawową jego zaletą jest wielopoziomowe wspieranie układu trawiennego.
Stosujemy ok 1-3 łyżek błonnika 2-3 razy dziennie. Zawsze w formie namoczonej – macerat, napar, dodatek do jogurtu, kefiru czy szejka. Można go dodawać dla zagęszczania zup czy sosów.
W diecie bogatej w błonnik nie może zabraknąć wody. To bardzo istotne ponieważ prozdrowotne właściwości błonnika kryją się w jego śluzowym, pochłaniającym wodę charakterze.
Proponujemy tez stosować błonnik witalny w postaci kleiku sporządzonego z udziałem oleju lnianego, octu jabłkowego i wody – to połączenie doskonale przygotowuje żołądek do trawienia pokarmów oraz świetnie wpływa na odbudowę prawidłowej mikroflory jelitowej.
Opis
Specyficzne kody
Zobacz także