

Oliwa z Oliwek Mild - Łagodna, BIO, extra virgin - Bio Planete

Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, ekologiczna, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.
Oliwa z oliwek to bogate źródło antyoksydantów: kwasów nienasyconych Omega 9, fitosteroli, witamin E i K oraz ponad 30 związków fenolowych: oleocanthal i oleaceina.
Zaufane płatności
Bezpieczne pakowanie
Szybka wysyłka
Profesjonalne doradztwo
Oliwa z oliwek Mild - Extra Virgin - Bio
Wysoka zawartość cennych polifenoli sprawia, że oliwa z oliwek ma wyraźny smak, może też wywoływać efekt pieczenia w tylnej części gardła ("drapania") - to bardzo pożądana cecha!
Regularne spożywanie oliwy pozytywnie wpływa na zdrowie:
- Chroni przed chorobami serca - obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy i zwału serca.
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu o 41%!
- Jest bogata w antyoksydanty i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- Łagodzi stany zapalne w organizmie.
- Zapobiega cukrzycy zwiększając wrażliwość na insulinę.
- Pomaga w walce z nadwagą.
- Wykazuje działanie ochronne przed reumatoidalnym zapaleniem stawów.
- Wspomaga re-mineralizację kośćca i poprawia absorpcję wapnia chroniąc przez osteoporozą.
- Chroni przed wrzodami żołądka.
- Zmniejsza nawet o 48% ryzyko wystąpienia chorób układu nerwowego: depresji oraz choroby Alzheimera.
- Wzmacnia odporność organizmu.
Oliwa z oliwek najwięcej swoich pro-zdrowotnych właściwości wtedy, gdy jest spożywana na zimno. To idealny dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek i sosów typu winegrette.
Po otwarciu najlepiej przechowywać ją w ciemnym i chłodnym miejscu (w lodowce może tężeć).
Oliwa, a smażenie i kwasy Omega 9
Oliwa z oliwek to najpopularniejszy przedstawiciel tłuszczy bogatych w cenne jednonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega 9 głownie kwas oleinowy. Kwasy te posiadają jedno wiązanie podwójne i dzięki temu są dość stabilne i odporne na temperaturę. Znacznie bardziej niż tłuszcze z głównym udziałem kwasów Omega 6 i/lub Omega 3.
Właśnie ze względu na wysoką zawartość kwasów Omega 9 - często uznaje się oliwę z oliwek jako tłuszcz odpowiedni do smażenia. My zalecamy tu ostrożność. "Smażenie" z udziałem oliwy, które jest powszechne w diecie śródziemnomorskiej (uznawanej za jedną z najzdrowszych diet) jest zupełnie innym procesem, niż smażenie „tradycyjnego schabowego”. W diecie śródziemnomorskiej dominują soczyste warzywa i delikatne owoce morza nie wymagające długiej obróbki termicznej czy zrumieniania. Dlatego, w tego typu daniach stosowanie oliwy jest uzasadnione i sprawdzi się ona doskonale. Natomiast jeżeli mówimy o smażeniu prowadzącym do zrumienienia potrawy, to stanowczo zalecamy użycie stabilniejszych tłuszczy np. oleju kokosowego.
Oliwa w kosmetyce:
- Doskonale nawilża i zmiękcza skórę.
- Wspomaga gojenie się drobnych ran.
- Daje ukojenie zniszczonej i suchej skórze.
- Wzmacnia włosy oraz pielęgnuje skórę głowy.
- Dzięki zawartości witaminy E, doskonale chroni przed wolnymi rodnikami spowalniając procesy starzenia.
- Delikatnie poprawia mikro-krążenie co przyczynia się do poprawy jędrności skóry i zmniejszenia widoczność zmarszczek.
- Posiada naturalne filtry przeciwsłoneczne.
Szczegóły produktu
- Nierafinowany
- TAK
- Produkt zimnotłoczony
- TAK
- Kraj pochodzenia:
- Francja/Tunezja/UE i poza UE
3 innych produktów w tej samej kategorii:


Oliwa z Oliwek - włoska, extra virgin, BIO...

Opinie (1)