

Pestki moreli to doskonałe źródło amigdaliny. Witamina ta, występuje niemal wyłącznie w pestkach owoców, a w morelach w bardzo dużej ilości. Polecamy spożywać ok. 1 łyżki oleju dziennie.
Olej z pestek moreli otrzymywany jest w wyniku tłoczenia nasion moreli zwyczajnej. To bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A, B oraz E. Największą jego zaletą jest jednak obecność witaminy B17, inaczej zwanej amigdaliną lub letrilem, która wg wielu źródeł jest naturalnym remedium na raka.
Amigdalina występuje w około 1200 gatunkach roślin, głównie w pestkach owocowych (śliwki, jabłka, wiśnie itp.). Przez wiele lat ludzie żyli w błędnym przekonaniu, że pestki owoców szkodzą zdrowiu. Nic bardziej mylnego. Zdrowe komórki organizmu są bezpieczne, podczas gdy medycyna naturalna uznaje, że komórki rakowe są niszczone.
Cała sprawa "szkodliwości" pestek wypłynęła w świat z amerykańskich koncernów farmaceutycznych, i przez wiele lat odsuwała ludzi od ich dobroczynnych właściwości, które miały zdrowotne zastosowanie już 5000 lat temu. W nowożytnej medycynie informacja o ich właściwościach antyrakowych pojawiła się dopiero 50 lat temu i szacuje się, że od tego czasu witamina B 17 wyleczyła 100 tys. chorych na raka.
Oprócz zastosowań zdrowotnych, olej z pestek moreli jest powszechnie cenionym, naturalnym kosmetykiem. Zewnętrznie może być stosowany do każdego rodzaju skóry. Głęboko ją nawilża, odżywia i ujędrnia. Ma właściwości regeneracyjne i opóźniające procesy starzenia się. Doskonale sprawdza się również jako dodatek do innych kosmetyków, potęgując ich działanie. Dobrze się wchłania i nie pozostawia tłustego filmu. Stosowany jako maseczka, odżywia suche i zniszczone włosy.
Jest delikatny, o ładnym marcepanowym zapachu i smaku. Kolor jasnożółty, klarowny. Sprzedawany w ciemnych, szklanych butelkach. Ze względu na zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych należy przechowywać go w lodówce.
W kuchni sprawdza się jako dodatek do sałatek i innych dań podawanych na zimno. Można również spożywać go bezpośrednio - około łyżeczkę dziennie. Zdecydowanie warto mieć to niezwykłe, 100% naturalne lekarstwo, a jednocześnie niezastąpiony kosmetyk w swoim domu.
Opis
Specyficzne kody
Używam czasem do sałatek, ma dobry smak i zapach ale REWELACJA jako krem - balsam do twarzy, szyi na noc. Super wygładza i odmładza :)
Olej dostalam od taty. Jest dobry w smaku ale czy dziala nie wiem po miesiacu napisze o rezultatach.
Pozdraiwam
kupilam Olej z Pestek Moreli zimnotloczony pilam jedna lyzke dziennie dodalalm do kremu na dzien po 1. tygodniu zauwazylam ze mi sie przebarwienia na skorze rozjasnily a po miesiecznym stosowaniu calkowicie zniknely jestem w pozytywnym szoku. olej dodalam do szamponu i do odzywki do wlosow , wlosy dostaly blasku, polecam olej z pestek moreli . wlasnie kupije nastepne butelki tego cuda
kupiłam i codziennie dolewam do sałatek. Nie różni się smakiem od innych, moja rodzina niczego nie zauważyła. Któregoś dnia wsmarowałam w ręce, bo miałam kłopoty ze skórkami przy paznokciach. rewelacja! wchłonął się błyskawicznie, Skóra zrobiła się miękka. Po 3 dniach skórki wyleczone. Teraz eksperymentuję z pietami i łokciami :)
Przeczytałem w necie , że amigdalina pomaga w nowotworach a , że olej z pestek moreli zawiera ten składnik wiec go zakupiłem. Po 1 zakupionej butelce wiedziałem, że to jest to -bardzo mi pomaga na moja przypadłość po nim czuje ze pomalutku to świństwo ze mnie wychodzi.
Kupilam na probe mala butelke i po wypiciu jej po miesiacu poczulam ze jestem silniejsza fizycznie ,mniej zmeczona.zakupilam teraz wieksza butelke
Spożywam codziennie, bardzo dobry!!
Zobacz także