-
MenuWstecz
-
Zdrowa żywność
-
-
-
-
-
D
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Z
-
-
-
-
-
-
-
Przetwory z warzyw i owoców
-
-
-
-
-
Soki tłoczone NFC (nie z koncentratu)
-
-
-
-
Naturalne kosmetyki
-
-
Oleje kosmetyczne - opis
Szeroka gama produktów jednoskładnikowych umożliwia indywidualne dobranie konkretnego oleju, w zależności od potrzeb i wymagań skóry.
-
-
Glinki - opis
Naturalne organiczne glinki pochodzące ze skał osadowych niosą w sobie pokłady składników mineralnych. Absorbują nieczystości, regulują wydzielanie sebum.
-
-
Hydrolaty - opis
Wody kwiatowe to produkty wytworzone w wyniku destylacji parą wodną ziół i płatków kwiatów. Idealnie sprawdzają się w roli toniku i delikatniej odświeżające mgiełki.
-
-
Serum olejowe
Mieszanka kilku wspaniałych olejów - dla najlepszej pielęgnacji twojej skóry
-
-
Masła do ciała
Masło do ciała to ratunek dla skóry suchej i podrażnionej. Zmiękcza zrogowacenia, łagodzi spękania i regeneruje.
-
-
Serie produktów
-
-
Producenci
-
-
ZERO WASTE
-
-
Zero Waste - Nie lubimy gdy się marnuje!
Krótkie terminy w niskiej cenie.
Kupuj świadomie!
Każdy produkt, który został przeceniony z powodu krótkiego terminu posiada informację o dacie przydatności do spożycia / użycia.Sprawdź datę przed zakupem w zakładce “szczegóły produktu” pod zdjęciem produktu.
-
-
-
- Blog
Olej z Pestek Granatu - zimnotłoczony, nieoczyszczony Ol'Vita
Olej z pestek granatu to wyjątkowy produkt. W jego składzie znajdujemy aż 79% kwasu punikowego. Kwas ten jest najbardziej charakterystyczny dla owoców granatowca i ma bardzo duży wpływ na poprawę naszego zdrowia.
Badania wykazują, że kwas punikowy ma ogromne właściwości przeciwzapalnie, uwrażliwiające tkanki na insulinę, regenerujące oraz wpływające na redukcję tkanki tłuszczowej.
Olej z pestek granatu
Wytłoczony metodą na zimno z nasion granatowca jest gęstym olejem o delikatnym smaku. Najcenniejszym, naturalnym związkiem w tym oleju jest kwas punikowy (PA) – to tzw. sprzężony trien kwasu linolenowego CLnA - izomer cis-9, trans-11, cis-13. W przyrodzie występuje siedem rodzajów tego typu kwasów (trienów), a kwas punikowy jest najbardziej charakterystyczny dla granatowca, dlatego jego nazwa pochodzi od łacińskiej nazwy rośliny (Punica granatum).
Dlaczego kwas punikowy jest taki cenny dla naszego zdrowia?
Badania nad jego właściwościami trwają od bardzo dawna i dają bardzo obiecujące wyniki. Do tego momentu wykazano, że kwas punikowy:
- Zmniejsza przyrost masy ciała, otyłość brzuszną oraz ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 - poprzez aktywację receptorów (PPARγ), które to odgrywają ogromną rolę w procesach zapalnych, wrażliwości tkanek na insulinę oraz w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Dzięki temu poprawie ulega profil lipidowy na rzecz zwiększenia stężenia frakcji HDL przy równoczesnym zmniejszeniu ilości triglicerydów w osoczu krwi. Dodatkowo następuje hamowanie receptorów TNF-α, których nadmiernie wydzielanie łączy się z podatnością na alergie, astmę, choroby na tle zapalnym (reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, zapalenia jelita), a także łączone są z chorobami autoimmunologicznymi oraz nowotworowymi. Wpływa również na zmniejszenie magazynowania lipidów w tkance tłuszczowej
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi - Hamuje rozrastanie się komórek raka gruczołu piersiowego. Wywołuje apoptozę (zaprogramowana śmierć) komórek nowotworowych.
- Hamuje rozwój raka jelita grubego - Wykazuje niezwykle obiecujące działanie zmniejszające ilość zachorowań oraz mniejszą ilość guzów w badaniu na szczurach w porównaniu z grupą kontrolną. Uzyskane wyniki badań dowodzą, że olej z nasion granatowca jest naturalnym składnikiem działającym prewencyjnie na komórki raka jelita grubego.
- Hamuje wzrost i inwazyjność komórek raka prostaty - zmniejsza przeżywalność komórek raka prostaty oraz wykazuje działanie wybiórcze - tylko na chore komórki nie uszkadzając zdrowych komórek nabłonka.
- Dowiedziono, że uzupełnienie diety olejem z granatu wpływa ochronnie na czerwone krwinki chroniąc je przed utlenianiem oraz stanem zapalnym.
Olej z pestek granatu to poza cennymi kwasami tłuszczowymi to skarbnica flawonoidów (których zawiera więcej niż zielona herbata). Taka ilość antyoksydacyjnych substancji jest pomocna we wspomaganiu organizmu podczas zmniejszonej odporności i w chorobach na tle zapalnym:
- Chroni przed otyłością i insulinoopornością (cukrzyca).
- Działa protekcyjnie na serce i układ krążenia.
- Wykazuje działanie ochronne dla układu trawiennego poprzez hamowanie stanów zapalnych.
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi, jelita grubego oraz prostaty.
- Zmniejsza szybkość ubytku masy kostnej, co ma niebagatelne znaczenia dla osób narażonych na osteoporozę
Ciekawostką jest fakt, że owoce granatu ze względu na dużą ilość nasion uznane zostały jako symbol płodności i stosowano go (hipkroates) w leczeniu niepłodności i łagodzeniu objawów menopauzy.
Olej z pestek granatu należy spożywać na zimno, najlepiej jako dodatek do potraw lub bezpośrednio. Ma delikatny smak i gęsta konsystencję. Konfekcjonowany w szklane ciemne butelki. Sugerowana porcja to 1-2 łyżeczek dziennie.
Opis
- Nierafinowany
- TAK
- Produkt zimnotłoczony
- TAK
- Nieoczyszczony
- TAK
- Kwasy nasycone w 100 g
- 5 g
- Kwasy jednonienasycone w 100 g
- 6 g
- Kwasy wielonienasycone w 100 g
- 86 g ( w tym 79 g kwasu punikowego)
- Kraj pochodzenia:
- Polska
Specyficzne kody
- ean13
- 5902841300354
Zobacz także