

Olej z pestek granatu to wyjątkowy produkt. W jego składzie znajdujemy aż 79% kwasu punikowego. Kwas ten jest najbardziej charakterystyczny dla owoców granatowca i ma bardzo duży wpływ na poprawę naszego zdrowia.
Badania wykazują, że kwas punikowy ma ogromne właściwości przeciwzapalnie, uwrażliwiające tkanki na insulinę, regenerujące oraz wpływające na redukcję tkanki tłuszczowej.
Wytłoczony metodą na zimno z nasion granatowca jest gęstym olejem o delikatnym smaku. Najcenniejszym, naturalnym związkiem w tym oleju jest kwas punikowy (PA) – to tzw. sprzężony trien kwasu linolenowego CLnA - izomer cis-9, trans-11, cis-13. W przyrodzie występuje siedem rodzajów tego typu kwasów (trienów), a kwas punikowy jest najbardziej charakterystyczny dla granatowca, dlatego jego nazwa pochodzi od łacińskiej nazwy rośliny (Punica granatum).
Badania nad jego właściwościami trwają od bardzo dawna i dają bardzo obiecujące wyniki. Do tego momentu wykazano, że kwas punikowy:
Olej z pestek granatu to poza cennymi kwasami tłuszczowymi to skarbnica flawonoidów (których zawiera więcej niż zielona herbata). Taka ilość antyoksydacyjnych substancji jest pomocna we wspomaganiu organizmu podczas zmniejszonej odporności i w chorobach na tle zapalnym:
Ciekawostką jest fakt, że owoce granatu ze względu na dużą ilość nasion uznane zostały jako symbol płodności i stosowano go (hipkroates) w leczeniu niepłodności i łagodzeniu objawów menopauzy.
Olej z pestek granatu należy spożywać na zimno, najlepiej jako dodatek do potraw lub bezpośrednio. Ma delikatny smak i gęsta konsystencję. Konfekcjonowany w szklane ciemne butelki. Sugerowana porcja to 1-2 łyżeczek dziennie.
Opis
Specyficzne kody
Zobacz także