

Ślężański Olej Rzepakowy tłoczony na zimno, nieoczyszczony to produkt w pełni naturalny, pozyskiwany z wyselekcjonowanego polskiego materiału siewnego, kwalifikowanego dwuzerowego (bezerukowego) rzepaku, ze kontrolowanych upraw.
Zawiera kwasy omega 9 (60%) oraz posiada idealną proporcję kwasów tłuszczowych Omega 6 do Omega 3 (2,5 : 1) i naturalnie występującą witaminę E (66,4 mg / 100 g).
Zdobywca nagród:
- Certyfikat Ślężański Produkt Lokalny
- I Nagroda Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów 2012"
- Perła Roku 2013
- II Miejsce Sudeckie Kryształy 2016
- Sudecki Produkt Regionalny Świdnicki Gryf 2017
- TOP PRODUKT „Doceń polskie” 2018
- II miejsce za Najlepszy Produkt Żywnościowy, Targi Zdrowie ma Smak 2019 r.
Tradycyjny olej rzepakowy w nierafinowanej i nieprzetworzonej formie to całkowicie co innego niż bezsmakowe oleje z póki sklepowej. Charakterystyczny zapach przywodzący na myśl kwitnące pola rzepaku i lekko orzechowy smak sprawia, że na nowo możemy rozsmakować się w tym oleju.
Olej rzepakowy ze względu na wysoką zawartość kwasów omega 9 (ok 60%) słynie ze swojej odporności na wysokie temperatury, my jednak unikamy ogrzewania tego oleju, gdyż najwięcej swoich prozdrowotnych właściwości zachowuje on, gdy spożywany jest na zimno.
Dodatkowo olej rzepakowy zawiera również cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe w tym omega 3 (9 %) w proporcji 2:1 – uznawanej jako najbardziej korzystną dla zdrowia. Zawiera również witaminy E (ok 66,4 mg / 100 g) i K.
Olej rzepakowy sprzedawany jest w szklanych butelkach z ciemnego szkła. Posiada piękną żółtobrązową barwę i delikatny smak i zapach ziaren rzepaku.
Opis
Specyficzne kody
Czy to rzepak jary czy ozimy ?
Przez 45 lat używałem syfiastego oleju sklepowego (jedynie z olivek jest spoko) żeby od kolegi - kucharza ze Szwecji dowiedziec się ze jest coś takiego. W jego domu na Boze Narodzenie to była tradycja że pierwszy raz można go użyć dopiero w wigilię... Nie kupię innego.
Pyszny, wspaniały olej.
potwierdzam. kupiłam raz i nie ma porównania z olejem sklepowym- super smak, zapach, konsystencja. kupuję dla siebie po raz kolejny i dla mamy jako prezent z okazji Dania Matki :)
Zrobiliśmy test z "kujawsonem". Rafinowany, sklepowy olej rzepakowy, jest praktycznie bezbarwny w porównaniu z tym. Jeśli chodzi o smak, to nawet się nie ma co wypowiadać. Chyba nigdy już nie kupię żadnego tłuszczu roślinnego z innego miejsca. Te oleje są rewelacyjne!
Spróbowałam raz i kupiłam po raz kolejny ;-) Zależało mi na takim właśnie oleju - polskim, tłoczonym na zimno i nieoczyszczonym. Polecam!
Przepyszny i bardzo aromatyczny olej. Przypomina mi olej z dzieciństwa kupowany od "baby" na rynku co jest komplementem.
bardzo dobry i wydajny
Zobacz także