



Olej Rydzowy z Lnianki - zimnotłoczony, nieoczyszczony Ol'Vita - 250 ml

Olej rydzowy z lnianki wytłoczony jest z nasion lnicznika siewnego (Camelina sativa) – najstarszej uprawianej w Polsce rośliny oleistej.
Zajmuje on drugie miejsce (zaraz po oleju lnianym) wśród olejów z wysoką zawartością kwasów omega 3 (30-40%). To cenne źródło naturalnej witaminy E w ilości 74,3 mg / 100 g oraz kwas eikozadienowy (około 1,9 g/100 g).
Olej z lnianki zdobył wyróżnienie jako TOP PRODUKT „Doceń polskie” w 2018 r.
Zaufane płatności
Bezpieczne pakowanie
Szybka wysyłka
Profesjonalne doradztwo
Olej z lnianki
Wytłaczany z nasion lnicznika siewnego olej zajmuje drugie miejsce (zaraz po oleju lnianym) wśród olejów z wysoką zawartością kwasów omega 3. Charakteryzuje się jednak dłuższą datą przydatności do spożycia – dzieje się tak ze względu na wysoką zawartość naturalnej witaminy E (74,3 mg / 100 g) oraz związków fenolowych - obie te substancje wpływają na przedłużenie trwałości oleju rydzowego do 5-6 miesięcy.
Lnicznik siewny to roślina o wielu nazwach, najpopularniejsze z nich to: lnianka i rydz, ale spotkać można także takie określenia jak: rydzyk, ryżyk, lennica czy judra. Olej z lnianki posiada długą tradycję na polskich stołach i teraz - po okresie zapomnienia spowodowanym wyparciem przez rzepak - ponownie wraca do łask. Nic w tym dziwnego ponieważ olej rydzowy to bogactwo antyutleniaczy, substancji odżywczych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza witaminą E zawiera w swoim składzie również witaminę A, witaminy z grupy B oraz mikro i makroelementy oraz lecytyny. Jedna 10 g łyżka tego oleju pokrywa 62% dziennego zalecanego spożycia tej witaminy, dla osoby dorosłej.
Do prozdrowotnych właściwości oleju z lnianki zalicza się:
- wspomaganie gojenia się ran, odleżyn, oparzeń i owrzodzeń;
- zmniejszanie objawów atopowego zapalenia skóry;
- pobudzanie wydzielania żółci;
- działanie ochronne na: wątrobę, serce, naczynia krwionośne, trzustkę, jelita i nerki;
- opóźnianie procesów starzenia się tkanek;
- pozytywny wpływ na wzrok;
- regulację poziomu lipidów i cholesterolu we krwi normalizację poziomu cukru we krwi;
- łagodzenie objawów artretyzmu i reumatyzmu;
- działanie antyalergiczne;
- pozytywny wpływ na układ nerwowy (poprawia pamięć i koncentrację);
- poprawę odporności;
- właściwości przeciwzapalne;
- wspomaganie układu krążenia poprzez wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych, ochronę czerwonych krwinek przed przedwczesnym rozpadem, oraz tworzeniem się zakrzepów;
- stosowany zewnętrznie wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i pielęgnacyjne.
Olej z lnianki posiada charakterystyczny, lekko orzechowy smak – w moim subiektywnym odczuciu mieści się pomiędzy pomiędzy smakiem oleju lnianego, a rzepakowego. Nadaje się wyłącznie do dań na zimno (sałatek, surówek, twarogu, śledzi). Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce.
Dawka lecznicza (wg Dr. Różańskiego) to 5 - 10 g 2 razy dziennie, najlepiej przed jedzeniem.
Szczegóły produktu
- Nierafinowany
- TAK
- Produkt zimnotłoczony
- TAK
- Nieoczyszczony
- TAK
- Kwasy nasycone w 100 g
- 9 g
- Kwasy jednonienasycone w 100 g
- 29 g
- - w tym kwas oleinowy - Omega 9
- 19 g
- Kwasy wielonienasycone w 100 g
- 62 g
- - w tym kwas linolowy LA - Omega 6
- 18 g
- - w tym kwas alfa-linolenowy ALA - Omega 3
- 35 g
- Kraj pochodzenia:
- Polska
1 inny produkt w tej samej kategorii:

Opinie (0)