

Szeroka gama produktów jednoskładnikowych umożliwia indywidualne dobranie konkretnego oleju, w zależności od potrzeb i wymagań skóry.
Naturalne organiczne glinki pochodzące ze skał osadowych niosą w sobie pokłady składników mineralnych. Absorbują nieczystości, regulują wydzielanie sebum.
Silnie odżywiają i delikatnie złuszczają martwy naskórek sprawiając, że skóra odzyskuje blask i jędrność odkrywając Twoje naturalne piękno
Wody kwiatowe to produkty wytworzone w wyniku destylacji parą wodną ziół i płatków kwiatów. Idealnie sprawdzają się w roli toniku i delikatniej odświeżające mgiełki.
Mieszanka kilku wspaniałych olejów - dla najlepszej pielęgnacji twojej skóry
Masło do ciała to ratunek dla skóry suchej i podrażnionej. Zmiękcza zrogowacenia, łagodzi spękania i regeneruje.
Kupuj świadomie!
Każdy produkt, który został przeceniony z powodu krótkiego terminu posiada informację o dacie przydatności do spożycia / użycia.
Olej rydzowy z lnianki wytłoczony jest z nasion lnicznika siewnego (Camelina sativa) – najstarszej uprawianej w Polsce rośliny oleistej.
Zajmuje on drugie miejsce (zaraz po oleju lnianym) wśród olejów z wysoką zawartością kwasów omega 3 (30-40%). To cenne źródło naturalnej witaminy E w ilości 74,3 mg / 100 g oraz kwas eikozadienowy (około 1,9 g/100 g).
Olej z lnianki zdobył wyróżnienie jako TOP PRODUKT „Doceń polskie” w 2018 r.
Wytłaczany z nasion lnicznika siewnego olej zajmuje drugie miejsce (zaraz po oleju lnianym) wśród olejów z wysoką zawartością kwasów omega 3. Charakteryzuje się jednak dłuższą datą przydatności do spożycia – dzieje się tak ze względu na wysoką zawartość naturalnej witaminy E (74,3 mg / 100 g) oraz związków fenolowych - obie te substancje wpływają na przedłużenie trwałości oleju rydzowego do 5-6 miesięcy.
Lnicznik siewny to roślina o wielu nazwach, najpopularniejsze z nich to: lnianka i rydz, ale spotkać można także takie określenia jak: rydzyk, ryżyk, lennica czy judra. Olej z lnianki posiada długą tradycję na polskich stołach i teraz - po okresie zapomnienia spowodowanym wyparciem przez rzepak - ponownie wraca do łask. Nic w tym dziwnego ponieważ olej rydzowy to bogactwo antyutleniaczy, substancji odżywczych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza witaminą E zawiera w swoim składzie również witaminę A, witaminy z grupy B oraz mikro i makroelementy oraz lecytyny. Jedna 10 g łyżka tego oleju pokrywa 62% dziennego zalecanego spożycia tej witaminy, dla osoby dorosłej.
Do prozdrowotnych właściwości oleju z lnianki zalicza się:
Olej z lnianki posiada charakterystyczny, lekko orzechowy smak – w moim subiektywnym odczuciu mieści się pomiędzy pomiędzy smakiem oleju lnianego, a rzepakowego. Nadaje się wyłącznie do dań na zimno (sałatek, surówek, twarogu, śledzi). Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce.
Dawka lecznicza (wg Dr. Różańskiego) to 5 - 10 g 2 razy dziennie, najlepiej przed jedzeniem.
Opis
Olej rydzowy z lnianki wytłoczony jest z nasion lnicznika siewnego (Camelina sativa) – najstarszej uprawianej w Polsce rośliny oleistej.
Zajmuje on drugie miejsce (zaraz po oleju lnianym) wśród olejów z wysoką zawartością kwasów omega 3 (30-40%). To cenne źródło naturalnej witaminy E w ilości 74,3 mg / 100 g oraz kwas eikozadienowy (około 1,9 g/100 g).
Olej z lnianki zdobył wyróżnienie jako TOP PRODUKT „Doceń polskie” w 2018 r.