• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Kontakt z nami
  • Moje konto
  • FB
Oleje nierafinowane – Blog

Oleje nierafinowane - Blog

Zdrowe nawyki żywieniowe

  • Oleje nierafinowane
  • Zastosowania lecznicze
  • Oleje w kosmetyce
  • Przepisy kulinarne
  • Styl życia
  • Aktualności
  • Sklep
Jesteś tutaj: Strona główna / Przepisy kulinarne / Sernik bezglutenowy na migdałowym spodzie.

Sernik bezglutenowy na migdałowym spodzie.

7 grudnia 2015 Autor: Joli 2 komentarze

sernik-bezglutenowy-maka-migdalowa-kokosowa
Ten cudownie delikatny, lekko wilgotny sernik z wyraźnym aromatem migdałów jest naprawdę pyszny i nietrudny do wykonania.

Składniki:

Spód:

  • 3 całe jaja
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki migdałowej
  • skórka starta z jednej cytryny (bez białej części)
  • ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu
  • 150 g cukru
  • 5 jaj
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 100 g oleju kokosowego
  • skórka starta z jednej cytryny

Przygotowanie:

Spód:

Rozgrzewamy piekarnik do 180° C (dwie grzałki – góra i dół).
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy sodę, skórkę z cytryny oraz mąkę migdałową.

Masę wylewamy na wysmarowaną olejem kokosowym blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 27 cm) i podpiekamy ok 10 min.

Masa twarogowa:

Przekręcony przez maszynkę twaróg miksujemy wraz z cukrem, skórką cytrynową oraz miękkim olejem kokosowym – do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli olej jest zbyt twardy należy go najpierw lekko ogrzać w kąpieli wodnej. Dodajemy żółtka ciągle miksując. Na koniec wsypujemy 2 łyżki mąki kokosowej.
W oddzielnym naczyniu ubijamy białka jajek „na sztywno”, po czym łączymy je z masą serową delikatnie mieszając łyżką.

Masę przekładamy na podpieczony spód i „rysujemy” widelcem powierzchnię, aby uzyskać strukturę fal.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez 40-50 min – do momentu kiedy grzbiety „fal” zaczną się rumienić.
Po zakończeniu pieczenia wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika zostawiając sernik wewnątrz przez jeszcze ok. 5-10 min.
Odstawiamy do przestudzenia. Na koniec schładzamy w lodówce.

Smacznego!

sernik-bezglutenowy-maka-migdalowa-kokosowa-2

Rate this post
Podziel się z innymi!

W kategorii: Przepisy kulinarne Tagi: bezglutenowy, mąka kokosowa, mąka migdałowa, przepis, sernik

Reader Interactions

Komentarze

  1. Agnieszka :

    2 marca 2016 o 12:59

    Wypróbuję na święta :).

    Odpowiedz
  2. Arkadiusz :

    31 grudnia 2015 o 21:47

    Świetny przepis … bo bezglutenowy ;-) Pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Polecamy!

oleje-nierafinowane-sklep-400

Podziel się z innymi!

FACEBOOK

Facebook
Ocet jabłkowy ekologiczny Bio Food, niepasteryzowany

Footer

Sklep – kategorie

  • Zdrowe oleje
  • Naturalne kosmetyki
  • Soki z warzyw kiszonych
  • Ocet jabłkowy
  • Orzechy, Migdały, Pistacje
  • Nasiona, pestki, owoce
  • Zdrowe Mąki
  • Surowe kakao
  • Najczęściej kupowane
  • Strona główna

Informacja

  • Moje konto
  • Kontakt z nami
  • Regulamin sklepu
  • Bezpieczne płatności
  • Wysyłka towaru
  • Śledzenie zamówienia
  • Zwroty i reklamacje

POZOSTAŃMY W KONTAKCIE

sprzedaz@nierafinowane.pl
501 551 295

facebookinstagramOpineo​

Wszystkie prawa zastrzeżone © Natural Host 2021