Ten cudownie delikatny, lekko wilgotny sernik z wyraźnym aromatem migdałów jest naprawdę pyszny i nietrudny do wykonania.
Składniki:
Spód:
- 3 całe jaja
- 100 g cukru
- 100 g mąki migdałowej
- skórka starta z jednej cytryny (bez białej części)
- ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej
Masa twarogowa:
- 1 kg twarogu
- 150 g cukru
- 5 jaj
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 100 g oleju kokosowego
- skórka starta z jednej cytryny
Przygotowanie:
Spód:
Rozgrzewamy piekarnik do 180° C (dwie grzałki – góra i dół).
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy sodę, skórkę z cytryny oraz mąkę migdałową.
Masę wylewamy na wysmarowaną olejem kokosowym blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 27 cm) i podpiekamy ok 10 min.
Masa twarogowa:
Przekręcony przez maszynkę twaróg miksujemy wraz z cukrem, skórką cytrynową oraz miękkim olejem kokosowym – do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli olej jest zbyt twardy należy go najpierw lekko ogrzać w kąpieli wodnej. Dodajemy żółtka ciągle miksując. Na koniec wsypujemy 2 łyżki mąki kokosowej.
W oddzielnym naczyniu ubijamy białka jajek „na sztywno”, po czym łączymy je z masą serową delikatnie mieszając łyżką.
Masę przekładamy na podpieczony spód i „rysujemy” widelcem powierzchnię, aby uzyskać strukturę fal.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez 40-50 min – do momentu kiedy grzbiety „fal” zaczną się rumienić.
Po zakończeniu pieczenia wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika zostawiając sernik wewnątrz przez jeszcze ok. 5-10 min.
Odstawiamy do przestudzenia. Na koniec schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Wypróbuję na święta :).
Świetny przepis … bo bezglutenowy ;-) Pozdrawiam.