• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Kontakt z nami
  • Moje konto
  • FB
Oleje nierafinowane – Blog

Oleje nierafinowane - Blog

Zdrowe nawyki żywieniowe

  • Oleje nierafinowane
  • Zastosowania lecznicze
  • Oleje w kosmetyce
  • Przepisy kulinarne
  • Styl życia
  • Aktualności
  • Sklep
Jesteś tutaj: Strona główna / Przepisy kulinarne / Papryczki marynowane nadziewane twarożkiem paprykowym.

Papryczki marynowane nadziewane twarożkiem paprykowym.

2 października 2017 Autor: Joli Zostaw komentarz

Marynowane papryczki

Uwielbiam marynaty. Bardzo dawno temu zrezygnowałam z tych sklepowych z powodu zawartości octu spirytusowego, który wyeliminowałam ze swojej diety wiele lat temu. Obecnie przetwory robię sama, a do marynowania używam tylko niepasteryzowanego octu jabłkowego.

Tym razem zapraszam was na ostre papryczki marynowane z nadzieniem z paprykowego twarogu. Do nadzienia twarożkowyego polecam bardzo aromatyczny olej z pestek słodkiej papryki, który jest moją ostatnią miłością olejową. Zaskakuje smakiem i właściwościami. Potężna dawka karotenoidów nadająca olejowi ciemno pomarańczową barwę dostarcza nam niezbędnej w prawidłowym widzeniu witaminy A , a lekko pikantny smak i cudowny aromat papryki zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienie. Pysznie i zdrowo :)

Wybrałam papryczki ostre, ale przepis z powodzeniem można użyć też do innych gatunków papryczek.

Składniki:

  • 1 kg ostrych papryczek
  • pieprz w ziarenkach
  • ziele angielskie

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 150 ml octu jabłkowego niepasteryzowanego
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru

Nadzienie:

  • 250 g twarogu
  • śmietanka
  • olej z nasion papryki
  • sól
  • olej słonecznikowy

Przygotowanie:

  • Usuń gniazda nasienne i poukładaj papryczki ściśle w słoiczkach. Do każdego słoiczka dodaj po 4 ziarenka pieprzu oraz 2 ziarenka ziela angielskiego.
  • Przygotuj zalewę: Wodę z octem jabłkowym, solą i cukrem doprowadź do wrzenia – przestudź – zalej przygotowane papryczki – gotowe :)
  • Zakręć słoiki i pasteryzuj je 20 min.

Tak przygotowane papryczki mogą być przechowywane nawet rok – nigdy nie zrobiłam na tyle dużego zapasu, aby wystarczyły na dłużej ;)

Serwowanie:

Papryczki są pyszne zaraz po wyjęciu ze słoiczka i odsączeniu z zalewy, ale można zrobić z nich fantastyczną przekąskę poprzez „nadzianie” ich twarożkiem.

Ja używam własnego twarogu, ale ten sklepowy też się nada :)
Twaróg wraz ze śmietanką utarzyj na gładką masę przy pomocy blendera, dopraw solą i odrobiną oleju z nasion słodkiej papryki. Pastą twarogową nadziej papryczki (tu przyda się rękaw cukierniczy).

Gotowe papryczki układaj na talerzu, skrop po wierzchu nierafinowanym olejem słonecznikowym i ciesz się smakiem :)

Smacznego :)

Rate this post
Podziel się z innymi!

W kategorii: Przepisy kulinarne

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Polecamy!

oleje-nierafinowane-sklep-400

Podziel się z innymi!

FACEBOOK

Facebook
Ocet jabłkowy ekologiczny Bio Food, niepasteryzowany

Footer

Sklep – kategorie

  • Zdrowe oleje
  • Naturalne kosmetyki
  • Soki z warzyw kiszonych
  • Ocet jabłkowy
  • Orzechy, Migdały, Pistacje
  • Nasiona, pestki, owoce
  • Zdrowe Mąki
  • Surowe kakao
  • Najczęściej kupowane
  • Strona główna

Informacja

  • Moje konto
  • Kontakt z nami
  • Regulamin sklepu
  • Bezpieczne płatności
  • Wysyłka towaru
  • Śledzenie zamówienia
  • Zwroty i reklamacje

POZOSTAŃMY W KONTAKCIE

sprzedaz@nierafinowane.pl
501 551 295

facebookinstagramOpineo​

Wszystkie prawa zastrzeżone © Natural Host 2021