Papryczki marynowane nadziewane twarożkiem paprykowym.

Start 9 Przepisy kulinarne 9 Papryczki marynowane nadziewane twarożkiem paprykowym.

Marynowane papryczki

Uwielbiam marynaty. Bardzo dawno temu zrezygnowałam z tych sklepowych z powodu zawartości octu spirytusowego, który wyeliminowałam ze swojej diety wiele lat temu. Obecnie przetwory robię sama, a do marynowania używam tylko niepasteryzowanego octu jabłkowego.

Tym razem zapraszam was na ostre papryczki marynowane z nadzieniem z paprykowego twarogu. Do nadzienia twarożkowyego polecam bardzo aromatyczny olej z pestek słodkiej papryki, który jest moją ostatnią miłością olejową. Zaskakuje smakiem i właściwościami. Potężna dawka karotenoidów nadająca olejowi ciemno pomarańczową barwę dostarcza nam niezbędnej w prawidłowym widzeniu witaminy A , a lekko pikantny smak i cudowny aromat papryki zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienie. Pysznie i zdrowo :)

Wybrałam papryczki ostre, ale przepis z powodzeniem można użyć też do innych gatunków papryczek.

Składniki:

  • 1 kg ostrych papryczek
  • pieprz w ziarenkach
  • ziele angielskie

Zalewa:

Nadzienie:

Przygotowanie:

  • Usuń gniazda nasienne i poukładaj papryczki ściśle w słoiczkach. Do każdego słoiczka dodaj po 4 ziarenka pieprzu oraz 2 ziarenka ziela angielskiego.
  • Przygotuj zalewę: Wodę z octem jabłkowym, solą i cukrem doprowadź do wrzenia – przestudź – zalej przygotowane papryczki – gotowe :)
  • Zakręć słoiki i pasteryzuj je 20 min.

Tak przygotowane papryczki mogą być przechowywane nawet rok – nigdy nie zrobiłam na tyle dużego zapasu, aby wystarczyły na dłużej ;)

Serwowanie:

Papryczki są pyszne zaraz po wyjęciu ze słoiczka i odsączeniu z zalewy, ale można zrobić z nich fantastyczną przekąskę poprzez „nadzianie” ich twarożkiem.

Ja używam własnego twarogu, ale ten sklepowy też się nada :)
Twaróg wraz ze śmietanką utarzyj na gładką masę przy pomocy blendera, dopraw solą i odrobiną oleju z nasion słodkiej papryki. Pastą twarogową nadziej papryczki (tu przyda się rękaw cukierniczy).

Gotowe papryczki układaj na talerzu, skrop po wierzchu nierafinowanym olejem słonecznikowym i ciesz się smakiem :)

Smacznego :)

Najnowsze wpisy

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy