Sernik bezglutenowy na migdałowym spodzie.

Start 9 Przepisy kulinarne 9 Sernik bezglutenowy na migdałowym spodzie.

Ten cudownie delikatny, lekko wilgotny sernik z wyraźnym aromatem migdałów jest naprawdę pyszny i nietrudny do wykonania.

Składniki:

Spód:

  • 3 całe jaja
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki migdałowej
  • skórka starta z jednej cytryny (bez białej części)
  • ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej

Masa twarogowa:

Przygotowanie:

Spód:

Rozgrzewamy piekarnik do 180° C (dwie grzałki – góra i dół).
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy sodę, skórkę z cytryny oraz mąkę migdałową.

Masę wylewamy na wysmarowaną olejem kokosowym blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 27 cm) i podpiekamy ok 10 min.

Masa twarogowa:

Przekręcony przez maszynkę twaróg miksujemy wraz z cukrem, skórką cytrynową oraz miękkim olejem kokosowym – do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli olej jest zbyt twardy należy go najpierw lekko ogrzać w kąpieli wodnej. Dodajemy żółtka ciągle miksując. Na koniec wsypujemy 2 łyżki mąki kokosowej.
W oddzielnym naczyniu ubijamy białka jajek „na sztywno”, po czym łączymy je z masą serową delikatnie mieszając łyżką.

Masę przekładamy na podpieczony spód i „rysujemy” widelcem powierzchnię, aby uzyskać strukturę fal.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez 40-50 min – do momentu kiedy grzbiety „fal” zaczną się rumienić.
Po zakończeniu pieczenia wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika zostawiając sernik wewnątrz przez jeszcze ok. 5-10 min.
Odstawiamy do przestudzenia. Na koniec schładzamy w lodówce.

Smacznego!

sernik-bezglutenowy-maka-migdalowa-kokosowa-2

Najnowsze wpisy

6 komentarzy

  1. Marcelino

    Dzień dobry,
    Zastanawia mnie dlaczego spód ciasta (na zdjęciu) jest brązowy, skoro w przepisie nie ma kakao czy cynamonu? Który produkt daje taki kolor? Będę wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Joli

      He,
      Spód jest brązowy ponieważ zastosowałam mąkę migdałową z migdałów nieblanszowanych – ona jest taka bazowa :)
      Pozdrawiam:
      Joli

      Odpowiedz
  2. Darek

    Proszę wyjaśnijcie mi czy to bezpieczne:
    * skórka z cytryny – czytałem cały artykuł o szkodliwości konserwantów dodawanych do skórek cytrusów, które wytrzymują długą podróż i leżenie ma półce.

    *mąka migdałowa- wielu kucharzy, szczególnie diety keto alarmują żeby nie robić ciast na tej mące.

    Odpowiedz
    • Joli

      Witaj Darku,
      Jeśli chodzi o skórkę z cytryny to zdecydowanie polecam stosować cytryny ekologiczne (to jedno), oraz dokładnie myć owoce przed użyciem roztworem wody z octem i wody z sodą :)

      Mąka migdałowa – szum informacyjny wynika z tego, że dla jednego mąka migdałowa to pomielone migdały, a dla innego to odtłuszczone pomielone migdały. Niby niewielka różnica, a jednak znacząca. Mąka – to pomielone odtłuszczone migdały, co za tym idzie można stosować ją do ogrzewania i wypieków bez obawy o utlenianie się kwasów tłuszczowych występujących w migdałach – dlatego, że w odtłuszczonych mące migdałowej jest znikoma ilość tłuszczu. Warto więc sprawdzać z jaka mąką migdałową mamy do czynienia i jeżeli jest to mąka z odtłuszczonych migdałów to można ja bezpiecznie stosować do wypieków, a jeżeli trafiliśmy na mąkę z pomielonych migdałów to wówczas lepiej spożyć ja na zimno (np. jako dodatek do koktajlu).

      Liczę, że trochę rozjaśniłam tę kwestię.

      Odpowiedz
  3. Agnieszka

    Wypróbuję na święta :).

    Odpowiedz
  4. Arkadiusz

    Świetny przepis … bo bezglutenowy ;-) Pozdrawiam.

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy