Pełne smaku i aromatu zdrowe oleje nierafinowane są dla większości ludzi czymś zupełnie obcym. Niewielka jest grupa ludzi zdających sobie sprawę, że olej posiada smak i zapach. Olej rzepakowy pachnący kwitnącym polem rzepaku, olej słonecznikowy o smaku słonecznika, lekko orzechowy smak oleju lnianego i cudownie delikatny aromat kokosa w oleju kokosowym.
[icon name=icon-check] Nierafinowane oleje często nie są tak klarowne jak oleje rafinowane i nie posiadają tak długich terminów przydatności do spożycia. W zamian za te „niedogodności” posiadają swój smak i zapach, oraz kryją w sobie skarbnicę naturalnych składników odżywczych, witamin, minerałów, niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz składników antyoksydacyjnych i prozdrowotnych.
[icon name=icon-check] Oleje nierafinowane są wyciskane tylko mechanicznie (w prasach). Proces ten odbywa się bez udziału wysokich temperatur. Często oleje te są raz przecedzane aby usunąć z nich pozostałości roślinne. Nierafinowane oleje nie tracą witaminy E, która jest naturalnym konserwantem chroniącym je przed jełczeniem. [Więcej …] about Proces rafinacji. Dlaczego nierafinowane?