Heksan – rozpuszczalnik stosowany w przemyśle spożywczym.
Krótka charakterystyka heksanu – rozpuszczalnika powszechnie stosowanego w przemyśle olejarskim. Najstarszą metodą otrzymywania oleju z nasion jest tłoczenie. Jednakże, w wytłokach pozostaje...
Proces rafinacji. Dlaczego nierafinowane?
Pełne smaku i aromatu zdrowe oleje nierafinowane są dla większości ludzi czymś zupełnie obcym. Niewielka jest grupa ludzi zdających sobie sprawę, że olej posiada smak i zapach. Olej rzepakowy...
Zdrowy antyperspirant.
Chciałam podzielić się odkryciem jakim jest domowy dezodorant. Polecam każdemu zrobienie go - to banalnie prosty przepis, ale o tym za chwilę... Jak wiadomo antyperspiranty zawierają w swoim...
Olej kokosowy zimnotłoczony podstawą zdrowia, właściwości.
W jego skład wchodzą przede wszystkim: Nasycone kwasy tłuszczowe - ok 93% kwas laurynowy – ok 44-51% kwas mirystynowy – ok 13-18% kwas palmitynowy – ok 8-12% kwas kaprylowy – ok 7% kwas kaprynowy...



