Zimo tłoczony i nierafinowany olej z ostropestu plamistego to dobroczynne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli, witaminy E oraz flawonolignanów. Olej zawiera ok 9% kwasów nasyconych, 22% kwasów jednonienasyconych (Omega 9) oraz 57% kwasów wielonienasyconych (głównie Omega 6). Fitosterole oraz kompleks falownolignanów (sylimaryna) wraz z kwasami nienasyconymi i witaminą E składają się na prozdrowotne działanie oleju z ostropestu. Tak bogaty skład sprawia, że jest on doskonałym, naturalnym olejem wspomagającym pracę naszego organizmu.
Zdrowa wątroba
Sylimaryna zawarta w oleju z ostropestu znana jest ze swego dobroczynnego działania na wątrobę i cały układ trawienny:
- Wzmacnia strukturę błon komórkowych tym samym chroniąc żołądek i dalsze części przewodu pokarmowego przed powstawaniem nadżerek i wrzodów.
- Wspomaga prawidłową pracę wątroby i jej regenerację.
- Chroni miąższ wątroby poprzez tworzenie naturalnej bariery przed truciznami, takimi jak: alkohol, leki, pestycydy czy metale ciężkie, a nawet prze wirusami, bakteriami i mikotoksynami.
- Zapobiega marskości i zwłóknieniu wątroby.
- Detoksykuje.
- Działa przeciwzapalnie poprzez spowalnianie tworzenia prozapalnych prostalgandyn i leukotrienów.
- Pobudza produkcję i wydzielanie żółci, zapobiega zastojom i powstawaniu kamieni żółciowych.
- Reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz wypróżnienia.
Dlatego też, olej z ostropestu jest szczególnie polecany przy wirusowym zapaleniu wątroby, kłopotach trawiennych i różnego rodzaju uzależnieniach. Jest doskonały dla osób stosujących silne leki i/lub stosujących leki długotrwale (w tym leki przeciwalergiczne i przeciwbólowe).
Przeciwzapalnie
Właściwości oleju z ostropestu dzięki obecności flawonolignanów i fitosteroli ma pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie wątroby, ale również na cały nasz organizm:
- Zapobiega miażdżycy poprzez hamowanie wytrącania się blaszek miażdżycowych i wykazane działanie regulujące profil lipidowy.
- Wzmacnia odporność.
- Działa przeciwalergicznie zmniejszając reakcje autoagresji.
- Wspomaga leczenie chorób autoimmunologicznych.
- Reguluje czynności trawienne, poprawia trawienie.
- Chroni trzustkę i zapobiega cukrzycy.
- Zapobiega stłuszczeniu wątroby i nerek.
- Działa ochronnie na DNA komórek.
- Hamuje podziały komórek nowotworowych (badania in Vitro).
- Wykazuje pozytywny wpływ leczniczy w przeroście gruczołu krokowego i zapaleniu jajników.
- Działa osłonowo i regenerująco podczas leczenia oraz po leczeniu silnymi antybiotykami, lekami przeciwwirusowym, oraz podczas i po przebytej chemioterapii.
Olej z ostropestu jest produktem, który należy spożywać przez dłuższy czas, aby zaobserwować pozytywne zmiany. Dzieje się tak dlatego, że organizm wymaga wcześniejszego wysycenia komórek.
Tutaj kupisz wysokiej jakości, sprawdzony przez nas: olej z ostropestu
Zdrowa skóra
Olej z ostropestu dzięki właściwościom przeciwzapalnym i spowalniającym rogowacenie naskórka jest szczególnie pomocny w pielęgnacji skóry chorej i problematycznej.
- Wspomaga gojenie się ran, odleżyn, owrzodzeń, oparzeń.
- Jest pomocny przy leczeniu egzemy, łuszczycy, rumienia, trądziku.
- Hamuje stany zapalne, koi i goi.
- Spowalnia rogowacenie naskórka.
- Wyrównuje koloryt skóry.
W kuchni
Olej z ostropestu posiada neutralny z ledwo wyczuwalną nutka gorzkości smak oraz żółto-brązową barwę. Stosuje się go na zimno. Jego neutralny smak sprawia, że dobrze komponuje się z daniami, w których smak oleju nie ma być zbytnio dominujący. Sosy typu winegret z udziałem tego oleju mają bardzo delikatny smak. Olej z ostropestu to świetny dodatek do sałatek, majonezów i past. Najlepiej spożywać go wpleciony w codzienne posiłki – najczęściej od 1-3 łyżeczek dziennie.
Smacznego i na zdrowie!
0 komentarzy