-
MenuWstecz
-
Zdrowa żywność
-
-
-
-
-
D
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Z
-
-
-
-
-
-
-
Przetwory z warzyw i owoców
-
-
-
-
-
Soki tłoczone NFC (nie z koncentratu)
-
-
-
-
Naturalne kosmetyki
-
-
Oleje kosmetyczne - opis
Szeroka gama produktów jednoskładnikowych umożliwia indywidualne dobranie konkretnego oleju, w zależności od potrzeb i wymagań skóry.
-
-
Glinki - opis
Naturalne organiczne glinki pochodzące ze skał osadowych niosą w sobie pokłady składników mineralnych. Absorbują nieczystości, regulują wydzielanie sebum.
-
-
Peelingi - opis
Silnie odżywiają i delikatnie złuszczają martwy naskórek sprawiając, że skóra odzyskuje blask i jędrność odkrywając Twoje naturalne piękno
-
-
Hydrolaty - opis
Wody kwiatowe to produkty wytworzone w wyniku destylacji parą wodną ziół i płatków kwiatów. Idealnie sprawdzają się w roli toniku i delikatniej odświeżające mgiełki.
-
-
Serum olejowe
Mieszanka kilku wspaniałych olejów - dla najlepszej pielęgnacji twojej skóry
-
-
Masła do ciała
Masło do ciała to ratunek dla skóry suchej i podrażnionej. Zmiękcza zrogowacenia, łagodzi spękania i regeneruje.
-
-
Serie produktów
-
-
Producenci
-
-
ZERO WASTE
-
-
Zero Waste - Nie lubimy gdy się marnuje!
Krótkie terminy w niskiej cenie.
Kupuj świadomie!
Każdy produkt, który został przeceniony z powodu krótkiego terminu posiada informację o dacie przydatności do spożycia / użycia.Sprawdź datę przed zakupem w zakładce “szczegóły produktu” pod zdjęciem produktu.
-
-
-
- Blog
Olej z Awokado - zimnotłoczony, nieoczyszczony Ol'Vita
Olej z awokado to bardzo wyjątkowy olej, wytłaczany jest z miąższu owocu, a nie pestek/nasion jak to jest w przypadku większości olejów.
Jego smak, zapach jest bardzo delikatny jak owoc z którego został wytłoczony. Posiada zielonkawy kolor – doskonale komponuje się w sałatkach. Zawiera aż 66% kwasów tłuszczowych omega 9, 16 - 23,4 mg witaminy E, chlorofil (16-50 ppm / 100 g oleju), fitosterole i glutation.
Olej z awokado
Tłoczony z niezwykłego owocu jakim jest awokado. Dlaczego niezwykłego? Ponieważ awokado to owoc, który dostarcza nam przede wszystkim jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a nie węglowodanów jak to zwykle bywa, gdy mówimy o owocach. Kwasy tłuszczowe pochodzące z owocu chronione są przez szereg antyutleniaczy i witamin dzięki czemu olej z awokado jest niezwykle trwały. Największym antyutleniaczem w oleju z awokado jest glutation, który znacząco poprawia trwałość oleju oraz witamina E w ilości 16-23 mg / 100 g. Jedna 10 g łyżka oleju z awokado pokrywa 13,3% dziennego zapotrzebowania na witaminę E.
Awokado zawiera witaminy z grupy B, witaminę K, C i E, karotenoidy (głównie luteinę), chlorofil (16-50 ppm/100 g oleju), fitosterole, a także dużo potasu (więcej niż w bananie!). Wszystkie te substancje przyczyniają się do poprawy zdrowia i samopoczucia. To właśnie za tak bogaty skład sprawia, że olej z awokado:
- poprawia funkcjonowanie i prawidłowy rozwój układu nerwowego,
- chroni nerki,
- dba o prawidłowe widzenie i zdrowie oczu (dzięki zawartości luteiny),
- zmniejsza stany zapalne (polifenole i flawonoidy),
- zawiera sporo potasu co sprawia, że olej ten korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi,
- fitosterole regulują gospodarkę lipidową organizmu,
- jest skuteczny w terapii zapalenia i zwyrodnienia stawów dzięki symulacji produkcji kolagenu i działaniu przeciwzapalnemu,
- wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe,
- poprawia wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia (karotenoidów, luteiny oraz likopenu),
- może okazać się pomocny w redukowaniu bóli głowy (awokado zawiera salicylany),
- doskonały w diecie przyszłej matki.
W kosmetyce
Często stosowany w pielęgnacji skóry wymagającej odżywienia i ochrony. Nawilża, odżywia i chroni. jest niezwykle dobrze tolerowany przez skórę ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych, które wykazują powinowactwo z sebum (naszą naturalną ochroną skóry). Olej z awokado pobudza produkcję kolagenu tym samym spowalniając efekty starzenia.
W kuchni
Olej z awokado produkt, którego nie może zabraknąć w twojej kuchni. Pełnowartościowy, smaczny i bardzo zdrowy olej doskonale nada się do sałatek, pieczonych warzyw, majonezów i sosów. Mimo wysokiej temperatury dymienia, aby zachować jak najwięcej jego prozdrowotnych właściwości, najlepiej nie poddawać go obróbce termicznej.
Opis
- Nierafinowany
- TAK
- Produkt zimnotłoczony
- TAK
- Nieoczyszczony
- TAK
- Kwasy nasycone w 100 g
- 16 g
- Kwasy jednonienasycone w 100 g
- 75 g
- - w tym kwas oleinowy - Omega 9
- 66 g
- Kwasy wielonienasycone w 100 g
- 10 g
- - w tym kwas linolowy LA - Omega 6
- 8,85 g
- Kraj pochodzenia:
- Nowa Zelandia / Kenia
Specyficzne kody
- ean13
- 5903111707774
Zobacz także