Krótka charakterystyka heksanu – rozpuszczalnika powszechnie stosowanego w przemyśle olejarskim.
Najstarszą metodą otrzymywania oleju z nasion jest tłoczenie. Jednakże, w wytłokach pozostaje jeszcze ok 15%-20% tłuszczu co skłania przemysł olejarski do stosowania tzw. ekstrakcji rozpuszczalnikiem.
Proces ekstrakcji polega na zanurzaniu wytłoków (miazgi nasiennej) w heksanie (rozpuszczalniku ropopochodnym). Wówczas, w wyniku dyfuzji, wydobywa się pozostały w wytłokach tłuszcz. Powstałą frakcję poddaje się destylacji celem usunięcia rozpuszczalnika. Wydajność wzrasta o kolejne kilkanaście procent i wszyscy zadowoleni. Ale czy na pewno wszyscy?
Heksan jest to substancja zakwalifikowana jako niebezpieczna:
- Działa szkodliwie przez drogi oddechowe – pary mogą powodować senność, oszołomienie, zawroty i bóle głowy.
- Podrażniający usta, gardło, płuca i żołądek
- Działa drażniąco na oczy i skórę.
- Może powodować uszkodzenie płuc w przypadku połknięcia.
- Możliwe ryzyko upośledzenia płodności.
- Stwarza poważne zagrożenie zdrowia w następstwie długotrwałego narażenia. Może powodować uszkodzenie narządów.
- Działa toksycznie na organizmy wodne. Może powodować długo utrzymujące się niekorzystne zmiany w środowisku wodnym.
- Wysoce łatwopalny. Pary są cięższe od powietrza, mogą przemieszczać się nad podłożem, w kontakcie z powietrzem mogą powstać wybuchowe mieszaniny. Ryzyko zapłonu przy nagromadzeniu się ładunków elektrostatycznych.
Zastanawiam się, czy olej, do produkcji którego stosuje się wyżej wspomniany preparat, można nazwać „produktem spożywczym”?
Powrót do Proces rafinacji. Dlaczego nierafinowane?
Joli
Stan napisał
heksan, po angielsku hexane to trucizna dla układu nerwowego. Powszechnie uzywany srodek do rafinacji wytłoków powodowac moze wszystkie choroby układu nerwowego:
MSDS mówi o tym wyraźnie: http://www.sciencelab.com/msds.php?msdsId=9927187
Joli napisał
Zgadza się :)
Jak komuś obcy angielski to tu jest opis -> HEKSAN
Można też w wyszukiwarkę wklepać „heksan, karta charakterystyki” i z łatwością znajdzie się informację na jego temat.
Pozdrawiam. Joli
Webd napisał
Jestem ciekaw w którym kierunku będzie się to rozwijało. Nie powiem – artykuł ciekawy. Będę częściej zaglądał.