• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Kontakt z nami
  • Moje konto
  • FB
Oleje nierafinowane – Blog

Oleje nierafinowane - Blog

Zdrowe nawyki żywieniowe

  • Oleje nierafinowane
  • Zastosowania lecznicze
  • Oleje w kosmetyce
  • Przepisy kulinarne
  • Styl życia
  • Aktualności
  • Sklep
Jesteś tutaj: Strona główna / Oleje nierafinowane / Heksan – rozpuszczalnik stosowany w przemyśle spożywczym.

Heksan – rozpuszczalnik stosowany w przemyśle spożywczym.

28 lipca 2014 by Joli 3 komentarze

heksanKrótka charakterystyka heksanu – rozpuszczalnika powszechnie stosowanego w przemyśle olejarskim.

Najstarszą metodą otrzymywania oleju z nasion jest tłoczenie. Jednakże, w wytłokach pozostaje jeszcze ok 15%-20% tłuszczu co skłania przemysł olejarski do stosowania tzw. ekstrakcji rozpuszczalnikiem.

Proces ekstrakcji polega na zanurzaniu wytłoków (miazgi nasiennej) w heksanie (rozpuszczalniku ropopochodnym). Wówczas, w wyniku dyfuzji, wydobywa się pozostały w wytłokach tłuszcz. Powstałą frakcję poddaje się destylacji celem usunięcia rozpuszczalnika. Wydajność wzrasta o kolejne kilkanaście procent i wszyscy zadowoleni. Ale czy na pewno wszyscy?

Heksan jest to substancja zakwalifikowana jako niebezpieczna:

  • Działa szkodliwie przez drogi oddechowe – pary mogą powodować senność, oszołomienie, zawroty i bóle głowy.
  • Podrażniający usta, gardło, płuca i żołądek
  • Działa drażniąco na oczy i skórę.
  • Może powodować uszkodzenie płuc w przypadku połknięcia.
  • Możliwe ryzyko upośledzenia płodności.
  • Stwarza poważne zagrożenie zdrowia w następstwie długotrwałego narażenia. Może powodować uszkodzenie narządów.
  • Działa toksycznie na organizmy wodne. Może powodować długo utrzymujące się niekorzystne zmiany w środowisku wodnym.
  • Wysoce łatwopalny. Pary są cięższe od powietrza, mogą przemieszczać się nad podłożem, w kontakcie z powietrzem mogą powstać wybuchowe mieszaniny. Ryzyko zapłonu przy nagromadzeniu się ładunków elektrostatycznych.

Zastanawiam się, czy olej, do produkcji którego stosuje się wyżej wspomniany preparat, można nazwać „produktem spożywczym”?

Powrót do Proces rafinacji. Dlaczego nierafinowane?

Joli

W kategorii: Oleje nierafinowane

Reader Interactions

Komentarze

  1. Stan :

    14 marca 2016 o 04:33

    heksan, po angielsku hexane to trucizna dla układu nerwowego. Powszechnie uzywany srodek do rafinacji wytłoków powodowac moze wszystkie choroby układu nerwowego:

    MSDS mówi o tym wyraźnie: http://www.sciencelab.com/msds.php?msdsId=9927187

    Odpowiedz
    • Joli :

      14 marca 2016 o 11:13

      Zgadza się :)
      Jak komuś obcy angielski to tu jest opis -> HEKSAN
      Można też w wyszukiwarkę wklepać „heksan, karta charakterystyki” i z łatwością znajdzie się informację na jego temat.
      Pozdrawiam. Joli

      Odpowiedz
  2. Webd :

    3 lutego 2015 o 11:10

    Jestem ciekaw w którym kierunku będzie się to rozwijało. Nie powiem – artykuł ciekawy. Będę częściej zaglądał.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Polecamy!

oleje-nierafinowane-sklep-400

Ocet jabłkowy ekologiczny Bio Food, niepasteryzowany

Footer

Sklep – kategorie

  • Zdrowe oleje
  • Naturalne kosmetyki
  • Soki z warzyw kiszonych
  • Ocet jabłkowy
  • Orzechy, Migdały, Pistacje
  • Nasiona, pestki, owoce
  • Zdrowe Mąki
  • Surowe kakao
  • Najczęściej kupowane
  • Strona główna

Informacja

  • Moje konto
  • Kontakt z nami
  • Regulamin sklepu
  • Bezpieczne płatności
  • Wysyłka towaru
  • Śledzenie zamówienia
  • Zwroty i reklamacje

POZOSTAŃMY W KONTAKCIE

sprzedaz@nierafinowane.pl
501 551 295

facebookinstagramOpineo​

Prawo autorskie © 2023 ·Nierafinowane Blog 2021 · Genesis Framework przez StudioPress · WordPress · Zaloguj się