Soki z warzyw kiszonych
Najdynamiczniej rozwijającą się gałęzią produkcji firmy BioFood są soki z kiszonych warzyw uprawianych w jakości ekologicznej. W uprawach ekologicznych wykorzystywane są tylko naturalne nawozy i procesy - bezwzględnie zakazane są natomiast chemiczne środki ochrony roślin, syntetyczne nawozy i symulatory wzrostu.
Badania porównawcze surowca uprawianego metodą konwencjonalną, opartą na chemizacji oraz pochodzącego z rolnictwa ekologicznego wykazały, że warzywa i owoce uprawiane ekologicznie zawierają więcej składników odżywczych, witamin i minerałów.
Kiszone soki stanowią swojego rodzaju bombę witaminową o udowodnionym działaniu prozdrowotnym. To skarbnica witamin: C, z grupy B, A, E oraz K i łatwo przyswajalnych minerałów: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, fosforu i siarki oraz cennych związków jakimi są antocyjany.
Kiszenie bardzo pozytywnie wpływa na właściwości warzyw:
- wszystkie zawarte w nich składniki mineralne stają się łatwiej przyswajalne;
- zawartość niektórych witamin rośnie ( witaminy C, oraz witamin z grupy B);
- związki antocyjanowe (barwniki szeroko rozpowszechnione w świecie roślin - flawonoidy) ulegają utrwaleniu, co jest istotne gdyż przyczyniają się one do poprawy zdrowia i stanowią doskonałą profilaktykę wielu chorób układu pokarmowego i krwionośnego, oraz działają chemoprewencyjnie i wpływają na prawidłowe widzenie.