Strona niniejsza używa mechanizmu cookies. Kontynuując korzystanie z niej wyrażasz na to zgodę. Polityka cookies.
Mąka Amarantusowa - Ol'Vita 250 g Zobacz większe

Mąka Amarantusowa Premium - Ol'Vita 250g

Mąkę amarantusową wytwarza się z częściowo odtłuszczonych nasion amarantusa (szarłatu). Charakteryzuje się puszystością i delikatnością, oraz typowym dla nasion amarantusa subtelnym smakiem.

Wyróżnia ją zawartość łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (lizynę, metioninę i tryptofan), oraz rekordowa ilość składników odżywczych.

Więcej szczegółów

Dostawa: do 2 dni roboczych

6,90 zł

Opis

Mąka amarantusowa

Zawiera antyutleniacze: fitosterole, polifenole, flawonoidy, antocyjany i skwalen. W porównaniu z tradycyjnymi zbożami amarantus zawiera wyższą ilość składników mineralnych takich jak: mangan, magnez, fosfor, żelazo, wapń i potas. Szczególnie warto zwrócić uwagę na  zawartość żelaza (ok 9,6mg/100g nasion), którego w mące znajduje się więcej niż w roślinach strączkowych, mięsie czy szpinaku, co przyczynia się do walki z jego niedoborami. 

Mąka amarantusowa jest źródłem cennego błonnika, oraz lekkostrawnych i łatwo przyswajalnych substancji odżywczych. To także źródło wielu witamin z grupy B: niacyny i kwasu pantotenowego. Kluczowym elementem jest duża ilość kwasu foliowego odpowiedzialnego za wzrost komórek, stymulację procesów krwiotwórczych oraz prawidłowe funkcjonowanie żołądka, wątroby i jelit. Witamina E zawierająca się w ziarnie amarantusa występuje w cennej dla organizmu postaci tokotrienoli. W produkcie nie zabraknie także takich mikroelementów jak selen, miedź i cynk.

Mąka z nasion amarantusa dodawana jest do wypieków co podnosi ich wartości odżywcze i zdrowotne. Stosowana jest w profilaktyce wielu chorób, takich jak: alergia, choroby układu krążenia oraz przy atopowym zapaleniu skóry. Mąka amarantusowa to doskonały dodatek do posiłków sportowców, kobiet w ciąży, dzieci i pracowników umysłowych. Składniki odżywcze nasion amarantusa czynią z mąki produkt wzmacniający ściany naczyń krwionośnych, a także regulujący poziom cholesterolu oraz zmniejszający ryzyko stanu zapalnego. Spożywanie amarantusa pozytywnie wpływa na układ nerwowy, prawidłowy rozwój cewy nerwowej u płodu oraz wzmacnia pamięć. Wzmacnia układ odpornościowy, oraz poprawia wygląd skóry. 

Zastosowanie:

Mąkę amarantusową przed spożyciem należy poddać obróbce termicznej. Idealnie nadaje się do mieszania z innymi mąkami. Można ją stosować do zagęszczania sosów i zup, oraz jako dodatek do chleba, ciast czy placuszków. Amarantus jest zbożem bezglutenowym.

Skład:

100% mąka z częściowo odtłuszczonych ziaren amarantusa.

Więcej informacji

Produkt naturalnie bezglutenowyTAK
Wymaga obróbki termicznejTAK
100% naturalny, bez konserwantów i sztucznych barwnikówTAK
Białko w 100g15 g
Tłuszcz w 100g6 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1 g)
Węglowodany w 100g66 g (w tym cukry - 1 g)
Wartość energetyczna / 100gkcal 379,8 (1606 kJ)
Kraj pochodzenia:Wyprodukowano w Polsce (Kraj pochodzenia surowca użytego do produkcji mąki jest inny niż kraj pochodzenia mąki)

Opinie

Napisz opinię

Mąka Amarantusowa Premium - Ol'Vita 250g

Mąka Amarantusowa Premium - Ol'Vita 250g

Mąkę amarantusową wytwarza się z częściowo odtłuszczonych nasion amarantusa (szarłatu). Charakteryzuje się puszystością i delikatnością, oraz typowym dla nasion amarantusa subtelnym smakiem.

Wyróżnia ją zawartość łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (lizynę, metioninę i tryptofan), oraz rekordowa ilość składników odżywczych.

Napisz opinię

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: