Olej z Awokado zimnotłoczony, nieoczyszczony - Ol'Vita
  • Olej z Awokado zimnotłoczony, nieoczyszczony - Ol'Vita
  • Olej z Awokado zimnotłoczony, nieoczyszczony - Ol'Vita

Olej z Awokado - zimnotłoczony, nieoczyszczony Ol'Vita

Olej z awokado to bardzo wyjątkowy olej, wytłaczany jest z miąższu owocu, a nie pestek/nasion jak to jest w przypadku większości olejów.

Jego smak, zapach jest bardzo delikatny jak owoc z którego został wytłoczony. Posiada zielonkawy kolor – doskonale komponuje się w sałatkach. Zawiera aż 66% kwasów tłuszczowych omega 9, 16 - 23,4 mg witaminy E, chlorofil (16-50 ppm / 100 g oleju), fitosterole i glutation.

Pojemność
33,90 zł
Dostawa: do 4 dni roboczych
Ilość
Dostawa: 1-2 dni robocze

Złóż zamówienie w ciągu 04h 18m 42s A Twoją przesyłkę nadamy w dniu dzisiejszym

Olej z awokado

Tłoczony z niezwykłego owocu jakim jest awokado. Dlaczego niezwykłego? Ponieważ awokado to owoc, który dostarcza nam przede wszystkim jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a nie węglowodanów jak to zwykle bywa, gdy mówimy o owocach. Kwasy tłuszczowe pochodzące z owocu chronione są przez szereg antyutleniaczy i witamin dzięki czemu olej z awokado jest niezwykle trwały. Największym antyutleniaczem w oleju z awokado jest glutation, który znacząco poprawia trwałość oleju oraz witamina E w ilości 16-23 mg / 100 g. Jedna 10 g łyżka oleju z awokado pokrywa 13,3% dziennego zapotrzebowania na witaminę E.

Awokado zawiera witaminy z grupy B, witaminę K, C i E, karotenoidy (głównie luteinę), chlorofil (16-50 ppm/100 g oleju), fitosterole, a także dużo potasu (więcej niż w bananie!). Wszystkie te substancje przyczyniają się do poprawy zdrowia i samopoczucia. To właśnie za tak bogaty skład sprawia, że olej z awokado:

  • poprawia funkcjonowanie i prawidłowy rozwój układu nerwowego,
  • chroni nerki,
  • dba o prawidłowe widzenie i zdrowie oczu (dzięki zawartości luteiny),
  • zmniejsza stany zapalne (polifenole i flawonoidy),
  • zawiera sporo potasu co sprawia, że olej ten korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi,
  • fitosterole regulują gospodarkę lipidową organizmu,
  • jest skuteczny w terapii zapalenia i zwyrodnienia stawów dzięki symulacji produkcji kolagenu i działaniu przeciwzapalnemu,
  • wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe,
  • poprawia wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia (karotenoidów, luteiny oraz likopenu),
  • może okazać się pomocny w redukowaniu bóli głowy (awokado zawiera salicylany),
  • doskonały w diecie przyszłej matki.

W kosmetyce

Często stosowany w pielęgnacji skóry wymagającej odżywienia i ochrony. Nawilża, odżywia i chroni. jest niezwykle dobrze tolerowany przez skórę ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych, które wykazują powinowactwo z sebum (naszą naturalną ochroną skóry). Olej z awokado pobudza produkcję kolagenu tym samym spowalniając efekty starzenia.

W kuchni

Olej z awokado produkt, którego nie może zabraknąć w twojej kuchni. Pełnowartościowy, smaczny i bardzo zdrowy olej doskonale nada się do sałatek, pieczonych warzyw, majonezów i sosów. Mimo wysokiej temperatury dymienia, aby zachować jak najwięcej jego prozdrowotnych właściwości, najlepiej nie poddawać go obróbce termicznej.

ooawo250 ooawo250

Opis

Nierafinowany
TAK
Produkt zimnotłoczony
TAK
Nieoczyszczony
TAK
Kwasy nasycone w 100 g
16 g
Kwasy jednonienasycone w 100 g
75 g
- w tym kwas oleinowy - Omega 9
66 g
Kwasy wielonienasycone w 100 g
10 g
- w tym kwas linolowy LA - Omega 6
8,85 g
Kraj pochodzenia:
Nowa Zelandia / Kenia

Specyficzne kody

ean13
5903111707774

Napisz swoją opinię

Olej z Awokado - zimnotłoczony, nieoczyszczony Ol'Vita

Olej z awokado to bardzo wyjątkowy olej, wytłaczany jest z miąższu owocu, a nie pestek/nasion jak to jest w przypadku większości olejów.

Jego smak, zapach jest bardzo delikatny jak owoc z którego został wytłoczony. Posiada zielonkawy kolor – doskonale komponuje się w sałatkach. Zawiera aż 66% kwasów tłuszczowych omega 9, 16 - 23,4 mg witaminy E, chlorofil (16-50 ppm / 100 g oleju), fitosterole i glutation.

Napisz swoją opinię

Zobacz także