Filtruj według

Producenci
Filtruj

Olej słonecznikowy

Jeżeli interesuje Cię zdrowa żywność, w Twojej kuchni powinno znaleźć się miejsce na naturalny, tłoczony na zimno olej słonecznikowy. To bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, zwanej witaminą młodości. Obniża poziom „złego” cholesterolu, tym samym zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawału serca. Poprawia funkcje mózgu oraz przeciwdziała zapaleniu stawów. Olej słonecznikowy nierafinowany pomocny jest również w walce z nocnymi skurczami łydek. Neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu opóźnia proces starzenia się skóry. Poza tym ma pyszny smak i złotą barwę.

Olej Słonecznikowy tłoczony na zimno | do smażenia, pieczenia, na włosy | sklep ze Zdrową Żywnością nierafinowane.pl

Olej słonecznikowy — jak powstaje?

Naturalny olej słonecznikowy tłoczony na zimno powstaje z nasion słonecznika uprawianych bez użycia syntetycznych środków ochrony roślin oraz sztucznych nawozów. Nasiona są zbierane, gdy są w pełni dojrzałe, co gwarantuje, że olej będzie miał wysoką zawartość składników odżywczych. Następnie nasiona są poddawane procesowi tłoczenia na zimno i pozyskany w ten sposób olej zachowuje swoje naturalne właściwości, w tym witaminy, minerały oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Olej słonecznikowy – składniki i działanie zdrowotne

Skład oleju ze słonecznika tłoczonego na zimno jest bogaty, a korzystanie z tego produktu niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, m.in.:

  • wsparcie dla serca – omega-9

  • prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – witaminy z grupy B

  • korzystny wpływ na równowagę hormonalną – fitoestrogeny

  • wsparcie pracy mózgu – lecytyna

Działanie oleju słonecznikowego na twarz i włosy

Salon beauty w Twojej kuchni? Olej słonecznikowy na włosy zapewnia głębokie nawilżenie i regenerację. Aplikowany na końcówki włosów pomaga w walce z ich przesuszeniem i rozdwajaniem. Z kolei olej słonecznikowy z pierwszego tłoczenia stosowany na twarz działa jak eliksir młodości. Pomaga zachować elastyczną i młodą skórę. Można go stosować bezpośrednio lub dodać do maseczek, kremów i innych produktów do pielęgnacji.

Olej słonecznikowy do smażenia i pieczenia?

Olej słonecznikowy nie powinien być używany do termicznej obróbki żywności, ponieważ nie jest odporny na wysokie temperatury. Pełnię swoich cennych właściwości zachowuje wtedy, gdy jest stosowany na zimno. Olej słonecznikowy ma wiele zastosowań. Z jego słonecznikowym, często przypominającym orzechowe nuty smakiem, jest doskonałym dodatkiem do kulinarnego repertuaru. Olej ten doskonale sprawdza się również jako składnik marynat i dodatek do zimnych potraw lub sałatek.

Olej słonecznikowy – wartości dodane

Zakup nierafinowanego oleju słonecznikowego to inwestycja w jakość i zdrowie. Jego korzyści zdrowotne, smakowe oraz wpływ na jakość przygotowywanych posiłków czynią go doskonałym wyborem dla tych, którzy cenią sobie zdrowe odżywianie.

Sklep z naturalnymi olejami i zdrową żywnością zachęca do odwiedzin. Nasza oferta to wysokiej jakości oleje spożywcze: olej rzepakowy, olej z orzecha włoskiego oraz olej z ostropestu. Zapraszamy do kontaktu z naszą obsługą, która chętnie doradzi wybór właściwego produktu.